Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το έργο «Μετατροπή της Οικίας Γιάννη Ρίτσου στο Κάστρο Μονεμβασιάς σε Δημοτικό Μουσείο», ύστερα από την σχετική σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης που εγκρίθηκε τον Μάιο 2022 από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το έργο που χρηματοδοτείται από το ΥΠΠΟΑ, υλοποιείται, υπό την εποπτεία των αρμόδιων υπηρεσιών του, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας και την Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 286.539,20 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία ενός εκθεσιακού χώρου για να παρουσιάζεται η προσωπικότητα του ποιητή και η σχέση του με το γενέθλιο τόπο του, τη Μονεμβασιά. Στόχος αποτελεί και η δημιουργία ενός πόλου προσέλκυσης επισκεπτών που με σύγχρονο ψηφιακό, διαδραστικό, πολυμεσικό και ψυχαγωγικό τρόπο, θα εμπλουτίσει την πολιτιστική ταυτότητα του Δήμου.

Σημειώνεται ότι η συνεργασία για τη δημιουργία ενός εκθεσιακού χώρου αφιερωμένου στον Γιάννη Ρίτσο, αναδείχθηκε κατά την αυτοψία που διενήργησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στο σπίτι του ποιητή και στα μνημεία της Καστροπολιτείας της Μονεμβασιάς. Αξίζει να αναφερθεί ότι θα πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες μουσειολογικές και μουσειογραφικές μελέτες και οι εν γένει εργασίες διαμόρφωσης και μετατροπής της οικίας σε Μουσείο Γιάννη Ρίτσου.

Πηγή: Build