Ακάθεκτες συνεχίζουν και τον Σεπτέμβριο οι ροές τουριστών στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Κρήτη, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα πρωταγωνιστούν και αυτή την περίοδο στις προτιμήσεις των τουριστών. Είναι ενδεικτικό ότι οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις την τρέχουσα εβδομάδα είναι λίγο πάνω από 780.000 ενώ τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου ξεπερνούσαν τις 800.000 ανά εβδομάδα, όταν τον Αύγουστο υπήρχαν κάθε εβδομάδα σχεδόν 1.000.000 προγραμματισμένες θέσεις.

Ο Σεπτέμβρης, δεύτερος Αύγουστος για την Κρήτη
Στο 90% κυμαίνονται ακόμα και τώρα οι πληρότητες στην Κρήτη, παρά τις απώλειες από τη ρωσική αγορά. Ο Σεπτέμβριος σύμφωνα με τους ξενοδόχους είναι σαν ένας δεύτερος Αύγουστος με τις πληρότητες σε ξενοδοχεία να κυμαίνονται σε επίπεδα μεταξύ 60% με 80% σε κάποιες περιοχές και σε άλλες να ξεπερνούν το 90 ή και το 95%.

Εκτιμούν μάλιστα ότι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου η τουριστική κίνηση θα βρίσκεται πολύ ψηλά και η τουριστική περίοδος φέτος θα λήξει μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Νοεμβρίου.

Πάνω από 4,5 εκατ. τουρίστες σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα
Στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, η επιβατική κίνηση του φθινοπώρου προμηνύει έναν πολύ δυνατό τουριστικά Σεπτέμβριο, υπερβαίνοντας κατά 18% την κίνηση του αντίστοιχου διαστήματος το 2019.

Ειδικότερα, το διάστημα 1-11 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 2.400 πτήσεις με 350.000 περίπου επιβαίνοντες, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της μέσης αύξησης της κίνησης για όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου στο 17%, πάντοτε σε σχέση με τη χρονιά ρεκόρ του 2019. Με τις παραπάνω επιδόσεις, το πρώτο δεκαήμερο του φθινοπώρου βρίσκει το Νότιο Αιγαίο να σπάει το φράγμα των 4,5εκ. επιβατών συνολικά από το εξωτερικό.

Αναλυτικότερα, μόνο την Ρόδο, έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 2εκ. επισκέπτες μέσω διεθνών απευθείας πτήσεων. Η Κως βρίσκεται πολύ κοντά στο 1εκ., η Σαντορίνη στις 675.000 περίπου με αύξηση άνω του 50% σε σχέση με το 2019 (!), η Μύκονος ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο και το μικρότερο αεροδρόμιο της Καρπάθου τις 76.000.

Αυξημένες προσδοκίες και για την Αθήνα
Οι προσδοκίες ανεβαίνουν και για την Αθήνα, καθώς αυτός και ο επόμενος μήνας είναι μήνες “αιχμής” για τα αθηναϊκά καταλύματα. Τα ξενοδοχεία της Αθήνας είχαν τον Ιούλιο πληρότητα 63,3% από 46% τον Ιούλιο του 2021, μέση τιμή δωματίου (ADR) 117 ευρώ από 97 ευρώ πέρσι και έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar) στα 74,5 ευρώ από 45 ευρώ πέρσι.

Οι εθνικότητες
Κυριότερες πηγές δεξαμενές ξένων τουριστών για τις δύο επόμενες εβδομάδες παραμένουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και ακολουθούν η Ολλανδία, η Ελβετία και η Πολωνία.