Με τον τουρισμό να αποτελεί ένα από τα βασικότερα στηρίγματα της ελληνικής οικονομίας, οι αναφορές στον κλάδο κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ -και πολύ περισσότερο τα μέτρα στήριξης- θα αναμενόταν να είναι περισσότερα. Η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια σχεδόν μονοπώλησαν τη συζήτηση. Συγκεντρώσαμε όμως και όσα αφορούν στον τουριστικό κλάδο, με πολλά από αυτά να χρήζουν διευκρινίσεων.

Μέτρα ενίσχυσης
Τη διεύρυνση του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» με 200.000 νέους δικαιούχους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδίδοντας την κίνηση αυτή στις προσπάθειες της κυβέρνησης για επέκτασης της τουριστικής περιόδου, μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη τουριστική σεζόν του καλοκαιριού. Δεν έγινε σαφές πάντως από πότε θα ισχύσει αυτή η διεύρυνση, τον φετινό χειμώνα ή του 2023.

Επίσης, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε πρόγραμμα συνδιαφήμισης με αεροπορικές εταιρείες και tour operators με στόχο την επέκταση της τουριστικής περιόδου. Όπως είπε: «Προκειμένου να επεκταθεί η τουριστική περίοδος και τον χειμώνα θα εγκρίνουμε πρόσθετα κονδύλια. Θα διατεθούν ώστε η Ελλάδα να διαφημιστεί από κοινού με τον ΕΟΤ, με αεροπορικές εταιρείες, με tour operators, για το διάστημα έως και τον Μάρτιο του 2023».Τα κονδύλια αυτά θα ανέλθουν σε 51 εκατ. ευρώ.

Στήριξη επιχειρήσεων και εργαζόμενων στον τουρισμό
Ο κ.Μητσοτάκης ανήγγειλε επίσης ότι ο μειωμένος ΦΠΑ θα παραμείνει μέχρι τον Ιούνιο του 2023 στις συγκοινωνίες, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στον Πολιτισμό, στον Τουρισμό, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού. Επίσης, διατηρείται σε αναστολή ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές μέχρι τα τέλη του 2024. Ανέφερε ακόμη ότι η Χρυσή Βίζα θα δίνεται για αγορές ακινήτων στη χώρα μας αξίας άνω των 500.000 ευρώ.

Ένα ακόμα που είπε ο πρωθυπουργός, και αφορά εργαζόμενους και εργοδότες, σε μια εποχή που λείπουν χέρια από τον τουρισμό, είναι ότι «για να δημιουργηθούν περισσότερες μόνιμες θέσεις εργασίας, έως τέλη του 2023, όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των εργαζομένων τους, θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζόμενων».

Επιπλέον, «για τους επιτηδευματίες και τις μικρές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν κάποια νέα πρόσληψη, αν αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης, δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος εκείνο το έτος», είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «μονιμοποιείται η μείωση κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών, μέτρο που αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα 2.200.000 εργαζομένων, μειώνοντας ταυτόχρονα και το μισθολογικό βάρος για τις επιχειρήσεις».

Ενίσχυση της Θεσσαλονίκης
Το ενδεχόμενο να ανοίξει η Emirates νέα πτήση Ντουμπάϊ-Θεσσαλονίκη-Νέα Υόρκη συζήτησε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας με τον υπουργό Οικονομίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Το θέμα δημοσιοποίησε ο ίδιος ο κ. Κικίλιας σε ανάρτησή του στο twitter.