Το θέμα της έλλειψης προσωπικού στον κλάδο των αερομεταφορών επισημαίνει με άρθρο της η Deutsche Welle, επιχειρώντας να διερευνήσει τους λόγους που συμβαίνει αυτό ήδη στο ξεκίνημα της σεζόν με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ταξιδιώτες. Ως βασικό λόγο το δημοσίευμα εντοπίζει το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας πολλοί εργαζόμενοι του κλάδου αναζήτησαν απασχόληση αλλού. Όπως υπολογίζεται, περίπου 5.500 εργαζόμενοι λείπουν από τα γερμανικά αεροδρόμια.

Πολύ δύσκολη η κατάσταση και στη Βρετανία, με υπερπλήρεις επιβατικούς σταθμούς και ακυρώσεις πτήσεων. Η EasyJet αναγκάστηκε, στον βρετανικό στόλο της, να αφαιρέσει από όλα τα Airbus A319 την πίσω σειρά καθισμάτων, έτσι ώστε, σύμφωνα με τους κανόνες, να μπορεί να χρησιμοποιεί τρεις αντί για τέσσερις αεροσυνοδούς.

Η κρίση αυτή είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, γι’ αυτό και το θέμα έχει αναλάβει η ΙΑΤΑ, η οποία προτείνει ένα παγκόσμιο τυποποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης, ώστε το προσωπικό εδάφους και οι πιλότοι να μπορούν να δουλέψουν οπουδήποτε στον κόσμο. Επιπλέον θα πρέπει να εξορθολογιστούν οι έλεγχοι ασφαλείας του προσωπικού.