Η κίνηση στην Αθήνα αναθερμαίνεται, ωστόσο, η απόδοση των ξενοδοχείων της Αθήνας παραμένει μέχρι στιγμής μακριά από τις επιδόσεις του 2019. Αυτό επισημαίνει η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής & Αργοσαρωνικού, ανακοινώνοντας τα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου της χρονιάς.

Κατά το Α’ τετράμηνο του 2022, η μέση πληρότητα ήταν 44,9%, μειωμένη κατά 33,6% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019. Η μέση τιμή δωματίου (ADR) άγγιξε τα 85,08 ευρώ (-4,1% σε σχέση με το 2019) και το RevPAR στα 38,2 ευρώ (-36,3% σε σχέση με το 2019). Οι πολύ χαμηλές επιδόσεις σε ό,τι αφορά το RevPAR οφείλονται στα χαμηλά επίπεδα πληρότητας κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2022. «Οι όποιες συγκρίσεις επομένως με τα δεδομένα του 2021-2020, δεν οδηγούν σε ορθά συμπεράσματα, καθώς συγκρίνονται οι επιδόσεις του 2022 με επιδόσεις ετών κατά τα οποία, για μικρά η μεγαλύτερα διαστήματα, πολλά – ή και όλα- τα ξενοδοχεία, παρέμειναν κλειστά», επισημαίνει η ΕΞΑΑΑ.

Οι επιδόσεις της Αθήνα υπολείπονται σημαντικά των ανταγωνιστριών πόλεων της Μεσογείου. Ρώμη, Βαρκελώνη, Μαδρίτη και Κωνσταντινούπολη κατέγραψαν υψηλότερα επίπεδα πληρότητας και τιμές δωματίων από την Αθήνα. Πιο συγκεκριμένα, η Ρώμη πέτυχε πληρότητα 47% και ADR € 149 αντίστοιχα, η Βαρκελώνη 55% και € 124, η Μαδρίτη 56% και € 116 και η Κωνσταντινούπολη πληρότητα 64% και ADR € 97 σε σύγκριση με την Αθήνα που είχε πληρότητα 45% και ADR € 85.

Αβεβαιότητα για τον χειμώνα
Οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις για την πορεία της φετινής καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου μπορεί να είναι όντως θετικές, ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα που αφορούν στο φθινόπωρο και στον χειμώνα, τονίζει η ΕΞΑΑΑ. Οι προκρατήσεις είναι ακόμα σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Μετά από έναν χειμώνα με εξαιρετικά χαμηλές πληρότητες και αυξημένο κόστος λειτουργίας, τα συνέδρια δεν είναι ακόμα βέβαιο πως θα υλοποιηθούν, καθώς έχει καθυστερήσει η ανάκαμψη των αγορών επαγγελματικών ταξιδιών, συνεδρίων και city breaks. Επιπλέον, η Αθήνα εξακολουθεί να μη διαθέτει Μητροπολιτικό Συνεδριακό Κέντρο διεθνών προδιαγραφών, παρόλο που πρόκειται για μια ανάγκη που έχει επισημανθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Από την άλλη, η ΕΞΑΑ ανησυχεί για το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα ανακοινώνεται συνεχώς η δημιουργία νέων κλινών στην περιοχή της πρωτεύουσας, εκφράζοντας φόβους ότι η αγορά οδηγείται σε υπερπροσφορά ενώ την ίδια ώρα ανθεί η «παραξενοδοχία». Σε όλα αυτά προτίθεται η αβεβαιότητα που δημιουργεί ο πόλεμος και οι συνθήκες ακρίβειας, που υπονομεύουν την επιβίωση επιχειρήσεων και ανθρώπων που ζουν από τον Τουρισμό.

Και καταλήγει: «Χρειάζονται πλέον γενναίες αποφάσεις, στρατηγικού χαρακτήρα, οι οποίες θα θέσουν τις πραγματικές βάσεις για μια υγιή και μακροπρόθεσμα σταθερή ανάπτυξη ενός βιώσιμου Τουρισμού για την πόλη μας.