Την εμφάνισή της στη λίστα των καλύτερων προορισμών της Ευρώπης για τους λάτρεις του φαγητού κάνει πλέον η Αθήνα, αν και έχει πολύ δρόμο ακόμα για να ανέλθει στις ανώτερες θέσεις. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Holidu, η μηχανή αναζήτησης ενοικιαζόμενων καταλυμάτων για διακοπές, η ελληνική πρωτεύουσα συναντάται στην 27η θέση μεταξύ των 30 καλύτερων, ευρωπαϊκών, γαστρονομικών προορισμών. Πάντως, σε ό,τι αφορά τις τιμές, η Αθήνα συγκαταλέγεται κάπου στη μέση.

Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία για το κόστος ζωής από το Numbeo, η Holidu κατατάσσει τις πόλεις με βάση το μέσο κόστος τους, από ένα μπουκάλι κρασί μέχρι ένα γεύμα μεσαίας κατηγορίας για δύο άτομα, και δημιουργεί τον απόλυτο ταξιδιωτικό οδηγό για τους λάτρεις του φαγητού, ανεξάρτητα από τον προϋπολογισμό τους!

Το Βελιγράδι της Σερβίας κατατάσσεται στην πρώτη θέση ως η πιο οικονομική πόλη στην Ευρώπη για τους λάτρεις του φαγητού, με το μέσο κόστος ενός μεσαίου γεύματος τριών πιάτων για δύο άτομα να ανέρχεται σε λιγότερο από 30 ευρώ. Η πόλη προσφέρει ασυναγώνιστες γαστρονομικές απολαύσεις για όλους – είτε πρόκειται για καλό φαγητό για έναν υψηλότερο προϋπολογισμό είτε για street food καντίνες που θα ικανοποιήσουν όσους από εσάς απλά αγαπούν το καλό φαγητό σε τιμή ευκαιρίας.

Η Βουδαπέστη της Ουγγαρίας κατατάσσεται στη 2η θέση. Ένα γεύμα σε ένα φθηνό εστιατόριο κοστίζει κατά μέσο όρο περίπου 6,56 ευρώ, ενώ η τιμή μιας εγχώριας μπύρας ανέρχεται σε 1,71 ευρώ. Ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Βουδαπέστης είναι τα Ruin Bars, μια συλλογή από μπαρ που βρίσκονται μέσα σε εγκαταλελειμμένα κτίρια και είναι διακοσμημένα με πολύχρωμα γκραφίτι και φυτά.

Η Σόφια της Βουλγαρίας ολοκληρώνει τη λίστα με τις πιο οικονομικές πόλεις στην Ευρώπη.

Η θέση της Αθήνας
Αν και η Αθήνα κατατάσσεται στην 27η θέση ανάμεσα στους 30 καλύτερους ευρωπαϊκούς προορισμούς, ωστόσο η είσοδός της στη λίστα δείχνει τις προοπτικές της ενώ οι τιμές διαμορφώνονται σε ένα μέσο επίπεδο σε σύγκριση με τους υπόλοιπους προορισμούς της λίστας. Συγκεκριμένα, το κόστος για ένα φθηνό γεύμα ανέρχεται στα 12 ευρώ, για ένα γεύμα μεσαίας κατηγορίας στα 45 ευρώ, ενώ η τιμή μιας εγχώριας μπύρας διαμορφώνεται στα 4 ευρώ και κατά ένα ευρώ ακριβότερη είναι η εισαγόμενη μπύρα. Ένας καπουτσίνο κοστίζει περί τα 3 ευρώ. Αντίστοιχα, η αγορά ενός μπουκαλιού κρασιού κοστίζει 7 ευρώ, η φρατζόλα το ψωμί κοστίζει λιγότερο από ευρώ (0,89 λεπτά) και το κιλό το τοπικό τυρί 7 ευρώ.

Σε Νορβηγία και Ελβετία, οι πιο ακριβοί προορισμοί
Από την άλλη πλευρά, το Όσλο είναι o πιο ακριβός προορισμός φαγητού στην παγκόσμια λίστα. Ενα γεύμα μεσαίας κατηγορίας για δύο, κοστίζει περίπου 98,86 ευρώ. Αν και λίγο πιο ακριβό, οι Νορβηγοί διατηρούν ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας.

Στη 2η και 3η θέση, αντίστοιχα, φιγουράρουν οι ελβετικές πόλεις Γενεύη και Ζυρίχη.