Στο 1,8 δισ. δολάρια εκτιμάται ότι θα φτάσει ο τζίρος του αθλητικού τουρισμού παγκοσμίως το 2030, έναντι 1 δισ. δολ. σήμερα, μια τεράστια αγορά, από την οποία η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να πάρει μερίδιο, όπως επισήμανε ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), Δημήτρης Φραγκάκης, μιλώντας σήμερα στο κεντρικό συνέδριο της 37ης διεθνούς έκθεσης Philoxenia, στη Θεσσαλονίκη.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι περίπου 20 εκατ. ευρώ «μπήκαν» στην οικονομία της Αττικής από τον πρόσφατο Μαραθώνιο, στον οποίο συμμετείχαν 18.000 ξένοι δρομείς, ενώ άλλα 25 εκατ. ευρώ ήταν ο τζίρος που δημιουργήθηκε σε τρεις ημέρες από το «Ράλι Ακρόπολις» του 2021 και σε περιοχές εκτός Αθηνών. Επιπλέον, ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος στης Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, προβλήθηκε σε 28 κανάλια του εξωτερικού, εξασφαλίζοντας στη χώρα μας προβολή, που αν οι αρμόδιοι φορείς την είχαν πληρώσει, θα στοίχιζε 17 εκατ. ευρώ, ήτοι το 50% του ετήσιου προϋπολογισμού του ΕΟΤ.

Ο αθλητικός τουρισμός αντιστοιχεί στο 12,2% της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς τόνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, σημείωσε ότι ο αθλητικός τουρισμός συνδέεται με την ευεξία, το ευ ζην και την ποιότητα ζωής και για αυτό πρέπει να είναι πρωταρχικής σημασίας για όλα τα κράτη.

Στη συμβολή του αθλητικού τουρισμού όχι μόνο στην εθνική, αλλά και στην τοπική και περιφερειακή οικονομία, αλλά και στην εξυπηρέτηση των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, που έχουν τεθεί από τον ΟΗΕ, αναφέρθηκε η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου.