Η φετινή τουριστική σεζόν φαίνεται ότι έφερε πολύ καλά έσοδα για τους ελληνικούς προορισμούς, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να φτάσει τα επίπεδα του 2019. Ωστόσο οι τιμές για το 2023, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, έχουν ανοδική τάση, όπως καταγράφει η ΟΤΑ Insight, η κορυφαία cloud based intelligence πλατφόρμα στον τομέα της ξενοδοχίας.

Οι τιμές στα ξενοδοχεία φέτος
Συγκρίνοντας τις τιμές του 2022 με αυτές του 2019 σε μια σειρά εγχώριων προορισμών με ανταγωνιστικούς προορισμούς στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Αίγυπτο (το δείγμα αφορά όλα τα καταλύματα ανεξαρτήτου αστεροποίησης), μπορεί κάποιος να παρατηρήσει ότι προορισμοί όπως το Sharm El Sheikh όχι μόνο επανήλθαν από το 2019 αλλά αυξήθηκαν σημαντικά σε κάποιες περιπτώσεις και πάνω από το 50%. Ξεκάθαρη ανάκαμψη με ανοδικές τάσεις διακρίνει κανείς και για τη Λισαβόνα και την Ίμπιζα, ενώ για τους ελληνικούς προορισμούς βλέπουμε ότι η Σαντορίνη υπολείπεται περίπου σε τάξεις του 25% συνολικά, όπως και η Αθήνα που κατάφερε να ανεβάσει τιμές σε σύγκριση με το 2019 μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Τέλος η Ρόδος φαίνεται να έχει τις καλύτερες ανοδικές τάσεις μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου σε επίπεδα 7-8%.

Ανεβαίνουν οι τιμές το 2023
Ένα σημαντικό στοιχείο που προκύπτει όταν συγχωνεύουμε τις διαφημιζόμενες τιμές για το 2023 είναι ότι ξεκάθαρα θα είναι ακόμη υψηλότερες. Πράγμα που δείχνει τη δυναμική των προορισμών και το περιθώριο ακόμη μεγαλύτερης κερδοφορίας από τα ξενοδοχεία.

«Έχουμε ξεκάθαρα χαρτογραφημένα παραδείγματα επιχειρήσεων στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο οι οποίες βλέπουν σοβαρά τον εαυτό τους και διακρίνονται από επαγγελματισμό να ανεβάζουν την ADR’ και το RevPAR τους χρησιμοποιώντας την τεχνολογία και θέτοντας το Revenue Management / Profit Management ως ένα πάρα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στην επιχείρηση τους», σχολιάζει ο κ. Βασίλειος Ριαβόγλου, Senior Business Development Manager Eastern Med & Balkans, της OTA Insight.