Τι ζητούν εργαζόμενοι και εργοδότες στον κλάδο HoReCa; Σε ποιες περιοχές υπάρχει η μεγαλύτερη ζήτηση και για ποιες θέσεις; Αυτά και άλλα στατιστικά στοιχεία παρουσίασε η νέα πλατφόρμα της Uworc, η start up εταιρεία εύρεσης προσωπικού για τον κλάδο HοReCa, με βάση ανάλυση από τους πρώτους μήνες λειτουργίας της. Σύμφωνα με αυτά:

Το Μέσο Προφίλ Εργαζομένων Πρώτης Γραμμής (Service, Front Desk, Housekeeping, κ.λπ.) είναι άτομα μικρά σε ηλικία που κάνουν τα πρώτα βήματα τους στον Τουρισμό, χωρίς απαραίτητα σχετικές σπουδές.

Το Μέσο Προφίλ Εργαζομένων σε Διευθυντικές Θέσεις (Assistant Managers, Operation Managers, κ.λπ.) είναι επαγγελματίες που έμαθαν να εξελίσσονται στον Τουρισμό και οι οποίοι, ανεξαρτήτως σπουδών, έχουν επενδύσει προσωπικό χρόνο σε ποικίλα σεμινάρια, προκειμένου να μετεκπαιδευτούν και να ανελιχθούν.

Στα ξενοδοχεία, οι θέσεις με τη μεγαλύτερη ζήτηση κάλυψης ήταν αυτές για υπαλλήλους πρώτης γραμμής και για υπαλλήλους service (Καμαριέρες, Μάγειρες, Υπάλληλοι Μπαρ, Υπάλληλοι Υποδοχής, Σπουδαστές Πρακτικής Άσκησης, Captains Εστιατορίου, F&B Managers, Διευθυντές, Operations Managers, Οδηγοί, Υπάλληλοι Σπα, Front Office Managers, Υπάλληλοι Βραδινής Υποδοχής, Υπάλληλοι Κρατήσεων).

Στα εστιατόρια, μεγαλύτερη ζήτηση έχουν οι μάγειρες (36%) και ακολουθούν Υπάλληλοι Λάντζας (22%), Σέρβις (21%), Διανομείς (7%), Μπαρ (7%), Οδηγοί (7%).

Η περιοχή με το μεγαλύτερο αίτημα για εύρεση προσωπικού ήταν η αγορά της Μυκόνου (46%) με την Αθήνα να ακολουθεί (22%) ενώ μονοψήφια ποσοστά από 5% και κάτω έχουν Μέτσοβο, Μάνη, Χαλκιδική, Σαντορίνη, Λευκάδα, Τήνος, Νάξος, Ιεράπετρα, Λήμνος και Σέριφος.

Τα προαπαιτούμενα που θέτουν οι εργαζόμενοι για μια θέση εργασίας είναι Διαμονή σε σωστές συνθήκες, Διατροφή, Ρεπό, Τήρηση ωραρίου, Τυπικότητα στις πληρωμές και Ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον με προοπτικές εξέλιξης. Τα προαπαιτούμενα που θέτουν από την πλευρά τους οι εργοδότες για τους υποψήφιους εργαζόμενους είναι Βασική εκπαίδευση στον τομέα τουρισμού και φιλοξενίας, Καλή γνώση αγγλικών καθώς και μίας άλλη ξένης γλώσσας, Τριετή προϋπηρεσία στον κλάδο του τουρισμού και φιλοξενίας και Παρακολούθηση σεμιναρίων ανάλογα με τη θέση.

Η λύση του προβλήματος
Ο ιδρυτής της Uworc, Πάρης Οικονόμου, σε παρουσίαση της νέας εκ ολοκλήρου ψηφιακής εταιρείας εύρεσης προσωπικού για επιχειρήσεις HoReCa -και με τη συμμετοχή της υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη- αναφέρθηκε στις λύσεις που προτείνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έντονης έλλειψης προσωπικού. Μεταξύ αυτών η δημιουργία και η τήρηση κοινής αποδοχής (από εργοδότες και εργαζόμενους) ηθικών προτύπων εργασίας, απόδοσης και εργασιακών συνθηκών, η εξασφάλιση -από την ίδια την HR εταιρεία- συνεχόμενης και εναλλασσόμενης εργασίας χειμώνα–καλοκαίρι, καθώς και η διαρκής εκπαίδευση του προσωπικού σε συνδυασμό με τη δημιουργία επιλογών και προοπτικών εξέλιξης -που επίσης αναλαμβάνει για λογαριασμό τους η εταιρεία.

Τον αλγόριθμο που διασφαλίζει το σωστό «ταίριασμα» διαθέσιμης θέσης εργασίας – υποψήφιου εργαζόμενου, υλοποίησε το digital agency “The Smiling Hippo”.