Σε ρυθμούς 2019 κινούνται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι 14 αερολιμένες (Ακτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος) ανέκτησαν τον Μάιο σχεδόν το 96% της επιβατικής κίνησης του 2019, με τον αριθμό των ταξιδιωτών που διακινήθηκαν στα ελληνικά αεροδρόμια να προσεγγίζει τα 3 εκατομμύρια.

Η ψαλίδα έκλεισε στο μείον 4,4% σε σχέση με τον Μάιο του 2019, ενώ τρεις προορισμοί, η Ρόδος, η Σαντορίνη και το Ακτιο, ξεπέρασαν τα προ πανδημίας επίπεδα.

Κερδισμένοι και χαμένοι
Επιδόσεις καλύτερες ακόμη και από εκείνες του έτους ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού, του 2019, σημείωσαν η Ρόδος, η Σαντορίνη και το Ακτιο. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της Fraport Greece, η Ρόδος σημείωσε άνοδο ως προς τον αριθμό των επιβατών σε ποσοστό 1,2% σε σχέση με το 2019. Σε επίπεδα άνω του 2019 διαμορφώθηκε ο αριθμός των τουριστών και στη Σαντορίνη, η οποία κατέγραψε αύξηση κατά 5,1%, ενώ τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο, ωστόσο, σημείωσε το αεροδρόμιο του Ακτίου, το οποίο βρέθηκε στο συν 26%, σημειώνοντας αύξηση 17,3% σε επίπεδο κίνησης εσωτερικού και 26,1% σε επίπεδο διεθνούς κίνησης.

Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση κατέγραψε το αεροδρόμιο της Καβάλας στο 37,7%, ενώ διψήφια πτώση σημείωσαν και οι αερολιμένες σε Κεφαλονιά (-11,8%), Θεσσαλονίκη (-10,8%) και Ζάκυνθο (-11,5%).

Αντίστοιχα, στο -3,9% βρέθηκαν τα Χανιά, πτώση 4,6% σε σχέση με το 2019 κατέγραψε η Κέρκυρα, στο μείον 6,6% διαμορφώθηκε η κίνηση στην Κω και μείωση 3,6% σημείωσε η Μύκονος. Το χαμένο έδαφος καλύπτει και η Σάμος με την πτώση να διαμορφώνεται στο -1,4%.

Σε επίπεδο πενταμήνου η απόκλιση αναφορικά με την ταξιδιωτική κίνηση περιορίστηκε στο μείον 12% σε σχέση με το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου του 2019, καθώς πάνω από 5,6 εκατ. επιβάτες διακινήθηκαν στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.

Ποιοι επέλεξαν Ελλάδα
Βρετανοί, Γερμανοί και Ολλανδοί έδωσαν δυναμικό «παρών» στους τουριστικούς και μη προορισμούς της χώρας τον Μάιο, ενώ την πεντάδα των ξένων τουριστών που επέλεξαν Ελλάδα, συμπλήρωσαν οι Γάλλοι και οι Πολωνοί, με τους Ιταλούς, τους Δανούς, τους Σουηδούς, τους Φινλανδούς και τους Βέλγους να έπονται.
Συνολικά τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια κατέγραψαν περισσότερες από 1,3 εκατ. αφίξεις επιβατών εξωτερικού τον Μάιο.