Τα θετικά νέα για τη φετινή τουριστική κίνηση διαδέχονται το ένα το άλλο, δημιουργώντας αισιοδοξία για την εξέλιξη της σεζόν, κάτι που αναμένεται να έχει θετική επίπτωση και στην ελληνική οικονομία γενικότερα. Όπως όλα δείχνουν, οι αφίξεις θα είναι σαφώς αυξημένες σε σχέση με την περσινή χρονιά αλλά φυσικά η μόνη χρήσιμη σύγκριση που μπορεί να γίνει, είναι αυτή με τις επιδόσεις του 2019.

Εξ ου και η δήλωση του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια για αύξηση 884% αύξηση στις αφίξεις ταξιδιωτών τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, που η ταξιδιωτική κίνηση ήταν σχεδόν ανύπαρκτη λόγω λοκ ντάουν, είναι τουλάχιστον άστοχη. Μπορεί η χρήση στατιστικών που αφορούν σε τριψήφια ποσοστά αύξησης να αποτελούν εντυπωσιακά στοιχεία για πηχυαίους τίτλους, αλλά η πραγματικότητα είναι αρκετά πιο περίπλοκη από τη δημιουργία επικοινωνιακών εντυπώσεων. Σε κάθε περίπτωση, ταμείο θα γίνει στο τέλος της χρονιάς και όλοι ελπίζουν ότι θα είναι θετικό.

Τι υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες
Πάντως στο Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού που πραγματοποιήθηκε χθες, οι πρόεδροι των φορέων εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για τη σεζόν, επισημαίνοντας παράλληλα τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, επεσήμανε τον καθοριστικό ρόλο που είχε η επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας στο να αποτελεί φέτος η Ελλάδα ένα πολύ ισχυρό brand στον τουρισμό, δηλώνοντας, ωστόσο, ότι χρειάζεται προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να διατηρηθεί ό,τι χτίστηκε και τονίζοντας την ανάγκη για καθημερινούς και αυστηρούς ελέγχους, έτσι ώστε η σχέση ποιότητας- τιμής να είναι στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος, ανέφερε ότι θα είναι μια καλή η φετινή χρονιά για τον τουρισμό, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ξενοδοχειακός κλάδος λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας ενώ ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός ανακοίνωσε τα πολύ θετικά στοιχεία έρευνας για την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής και της μέσης ελληνικής οικογένειας, η οποία έγινε σε 700 ξενοδοχεία και καταδεικνύει ότι τα προϊόντα που προμηθεύονται οι ξενοδοχειακές μονάδες στη χώρα μας είναι ελληνικά σε ποσοστό 88%.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδιών & Τουρισμού (FedHATTA), Λύσανδρος Τσιλίδης εξήρε την καλή συνεργασία που υπάρχει με όλους τους φορείς και το Υπουργείο Τουρισμού τόσο στον τομέα της εξωστρέφειας όσο και της αειφόρου ανάπτυξης που αποτελεί μείζον θέμα για την αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Αυξημένες οι αεροπορικές αφίξεις του Μαΐου
Το 86% της επιβατικής κίνησης του πρώτου πενταμήνου του 2019 προσέγγισε η επιβατική κίνηση κατά το πρώτο 5μηνο του 2022 στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι τον Μάιο του 2022 οι αφίξεις επιβατών πτήσεων εξωτερικό ήταν αυξημένες κατά 3,2% έναντι του Μαΐου του 2019 και κατά 370,7% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021.