Πολύς ο λόγος το τελευταίο διάστημα για την Αμερικανική αγορά που ανακάμπτει μετά το σχεδόν απόλυτο «πάγωμα» κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μιας αγοράς από την οποία, ακόμα και πριν την πανδημία, η Ελλάδα ήθελε να αντλήσει ακόμα περισσότερους τουρίστες, μια και η μέση δαπάνη των Αμερικανών τουριστών είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Ήδη, το «αναιμικό» πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, οι αφίξεις Αμερικανών παρουσιάζουν αύξηση κατά 50% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του «δυνατού» 2019. Όπως αναφέρθηκε στο διεθνές συνέδριο Aviation-Event, που διοργανώθηκε στην Αθήνα, οι πτήσεις από τις ΗΠΑ προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος» αυξήθηκαν κατά 75%.

Σε σύγκριση μάλιστα με τις ανταγωνίστριες χώρες, η Ελλάδα εμφανίζει μεγαλύτερη ποσοστιαία αναπλήρωση των Αμερικανών τουριστών. Με βάση τα στοιχεία του Recovery Tracker, οι ενεργές αεροπορικές κρατήσεις τον Μάρτιο του 2022 υπολείπονταν -22% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019 στη χώρα μας, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν -37,7% και -39,7% για την Ισπανία και την Ιταλία. Αντίστοιχα η υστέρηση των ενεργών αεροπορικών κρατήσεων από την αμερικανική αγορά τον Απρίλιο του 2022 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019 περιορίστηκε στο -14,6% για την Ελλάδα, την ώρα που σε Ισπανία και Ιταλία ήταν σχεδόν διπλάσια (-32,6% και -33,5% αντίστοιχα). Ακόμα μικρότερη ήταν η υστέρηση ενεργών αεροπορικών κρατήσεων στην περίπτωση του Μαΐου όπου για την Ελλάδα περιορίστηκε στο -10% σε σχέση με τον Μάιο του 2019, ενώ στην Ισπανία και την Ιταλία παρέμεινε στο -29,9% και -28,3% αντίστοιχα.

Να σημειωθεί ότι το 2018 είχαν έρθει στην Ελλάδα 1.097.000 επισκέπτες από τις ΗΠΑ, ενώ το 2019, 1.179.000.

Περισσότερες πτήσεις
Φέτος η Ελλάδα έχει επιτύχει να προσελκύσει περισσότερες πτήσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τις αεροπορικές εταιρείες να προσθέτουν νέα δρομολόγια ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησαν τις συνήθεις εποχικές πτήσεις νωρίτερα από το συνηθισμένο. Έτσι, αυτή την εποχή πραγματοποιούνται 9 πτήσεις ημερησίως, δηλαδή 63 πτήσεις εβδομαδιαίως μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλαος Μπακατσέλος, στο πλαίσιο κλειστής συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, με τίτλο: “Challenges and Opportunities of the U.S. In-coming Tourism and Investment for Greece. Building a Stronger Future Ahead“ που διοργάνωσε, είπε: «Εξερχόμενη από τις πιο σκοτεινές μέρες της πανδημίας, η χώρα μας φέτος άνοιξε νωρίς την τουριστική της σεζόν και αξιοποίησε την αυξανόμενη ζήτηση για διακοπές στην Ευρώπη, καταγράφοντας εντυπωσιακή ανάκαμψη παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και τα υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας. Πράγματι, οποιαδήποτε συζήτηση για την κατάσταση και το μέλλον της ταξιδιωτικής και τουριστικής βιομηχανίας σήμερα πρέπει να ξεκινήσει με μια ειλικρινή αναγνώριση δύο βασικών παραγόντων που διαμορφώνουν αυτήν τη στιγμή τις εξελίξεις. Τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 και τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών της ενέργειας. Ωστόσο, η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο, εξακολουθεί να είναι κορυφαίο τουριστικό brand».