Με στόχευση στις τουριστικές αγορές των ΗΠΑ, του Καναδά, της Λατινικής Αμερικής, της Αυστραλίας και των αραβικών χωρών και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος η Ελλάδα θα επιδιώξει να ισοσκελίσει τις απώλειες -λόγω του πολέμου στην Ουκρανία- από τη ρωσική αγορά, η οποία τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα.
Αυτά ανέφεραν η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, στην εκδήλωση – συζήτηση, με θέμα «Οι προκλήσεις της νέας τουριστικής σεζόν για την Ελλάδα, με φόντο τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση που επηρεάζει νοικοκυριά και “παίκτες” της ταξιδιωτικής βιομηχανίας», που διοργάνωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ στο πλαίσιο της έκθεσης Philoxenia 2022.

Η υφυπουργός Τουρισμού, διευκρινίζοντας ότι «δε μιλάμε ποτέ για χαμένες αγορές», τόνισε «δεν μπορούμε να συνυπολογίζουμε αυτή την αγορά». «Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια πολύ δυναμική παρουσία από τη Ρουμανία, η μέση δαπάνη αυξάνεται από Ρουμανία και από άλλες όμορες ή γειτονικές χώρες. Η διαφοροποίηση είναι μία λέξη κλειδί και είναι και η απάντηση που έδωσαν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες στη μεγάλη πρόκληση της δυσκολίας ως προς το γεωπολιτικό κομμάτι», εξήγησε.

Ο κ. Φραγκάκης επισήμανε από την πλευρά του ότι η στρατηγική του Οργανισμού θα καθοριστεί στη βάση των γεωπολιτικών δεδομένων. «Στις ΗΠΑ και τον Καναδά -από το 2020 είχαμε ξεκινήσει να δουλεύουμε πριν την πανδημία και φέτος οι καρποί φάνηκαν- περίπου 600.000 Αμερικανοί ήλθαν στην Ελλάδα μέχρι τώρα και οι απευθείας πτήσεις συνεχίζονται. Προσπαθούμε να ανοίξουμε την αγορά της Λατινικής Αμερικής, μία εξαιρετική αγορά για την Ελλάδα, μια ευκαιρία για την Ελλάδα, γιατί υπάρχουν τέσσερις χώρες με στενούς δεσμούς με τη χώρα μας. Ανοίξαμε ξανά το γραφείο του ΕΟΤ στη Μαδρίτη ως σύνδεσμο με Λατινική Αμερική, έχουμε κάνει συμφωνίες με δύο αεροπορικές εταιρείες που φέρνουν κόσμο στην Ευρώπη. Μια τρίτη αγορά πολύ σημαντική είναι οι αραβικές χώρες […] και μια άλλη η Αυστραλία, που ήταν κλειστή δυο χρόνια. Υπάρχει μεγάλο κομμάτι της Ομογένειας εκεί και μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε γραφείο, θα την αξιοποιήσουμε, θα ανοίξουμε γραφείο το 2023 στην Αυστραλία. Αυτές οι στοχεύσεις μπορούν να ισοσκελίσουν απώλειες από τη ρωσική αγορά», διευκρίνισε ο κ. Φραγκάκης.

Ρευστότητα και προσωπικό, οι σημαντικότερες προκλήσεις
Μέσα από προγράμματα και ενισχύσεις επιδιώκεται η στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων σε ζητήματα ρευστότητας που δημιουργούν οι εισερχόμενες πληθωριστικές πιέσεις. Ωστόσο, η αντιμετώπιση του προβλήματος έλλειψης προσωπικού, που τη φετινή τουριστική περίοδο ήταν περισσότερο έντονο από κάθε άλλη χρονιά, είναι το κυρίαρχο ζητούμενο, για το οποίο προωθούνται παρεμβάσεις σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται σε προγράμματα κατάρτισης, επιμόρφωσης, και επανεκπαίδευσης, ενώ η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας, καθώς σχεδιάζεται η δημιουργία Τουριστικής Ακαδημίας, η οποία θα έχει και αγγλόφωνο τμήμα, ώστε να προσελκύσει σπουδαστές από όλον τον κόσμο.