Το θέμα της επέκτασης της τουριστικής περιόδου συζητείται και αυτές τις ημέρες, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, που οι καλοκαιρινοί μήνες έχουν τελειώσει και μαζί τους και ο μεγάλος όγκος των καλοκαιρινών τουριστών. Τουλάχιστον για τους περισσότερους προορισμούς της Ελλάδας. Γιατί υπάρχουν και προορισμοί, όπως η Κρήτη, η Ρόδος ή Κως που ούτως ή άλλως έχουν επιτύχει όχι μόνο να «τρέχουν με υψηλούς ρυθμούς» όλον τον Σεπτέμβρη αλλά και να κρατούν τις καλές τους επιδόσεις και τον Οκτώβρη, με πολλές ξενοδοχειακές μονάδες να μένουν ανοιχτές ακόμα και στις αρχές Νοέμβρη.

Μέχρι στιγμής, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Σεπτέμβρης κινείται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα για τα νησιά ενώ παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι τα μηνύματα για τον Οκτώβρη (τουλάχιστον για τις πρώτες μέρες του προς το παρόν) είναι θετικά. Με δεδομένο ότι φέτος η σεζόν ξεκίνησε αρκετά νωρίς, οι επιδόσεις φαίνεται να δημιουργούν μια αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που αναζητά εναγωνίως έσοδα.

Οι ίδιοι οι ξενοδόχοι από την άλλη, είναι μάλλον προβληματισμένοι. Η ενεργειακή κρίση έχει αυξήσει κατακόρυφα το κόστος όλου του φάσματος της λειτουργίας τους κάτι που αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την κερδοφορία τους.

Προσπάθειες για επέκταση της σεζόν στα μεγάλα νησιά
Η επέκταση της τουριστικής περιόδους δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποσπασματικά και χωρίς οργάνωση. Όσες φορές στο παρελθόν επιχειρήθηκε κάτι τέτοιο, απέτυχε παταγωδώς. Και φυσικά χρειάζεται σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα με τον δημόσιο, τόσο στον οργανωμένο σχεδιασμό μιας τέτοιας στρατηγικής όσο και στην αποτελεσματική εκτέλεσή της, προκειμένου να πούμε ότι επιτυγχάνεται η επέκταση της σεζόν.

Πάντως υπάρχουν tour operators αλλά και αεροπορικές εταιρείες οι οποίοι έχουν ανακοινώσει ότι βλέπουν θετικά την προσθήκη επιπλέον πτήσεων μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου, αναλόγως φυσικά και της ζήτησης.

Ο FTI έχει ανακοινώσει τα σχέδιά του για επέκτασή του προγράμματός του σε Κρήτη και Ρόδο ενώ η θυγατρική της Lufthansa, Eurowings, προγραμματίζει να αυξήσει τις πτήσεις της τόσο για τον χειμώνα όσο και για το καλοκαίρι του 2023.

Μειωμένες οι προσδοκίες στις υπόλοιπες περιοχές
Στον αντίποδα, οι υπόλοιποι τουριστικοί προορισμοί της Ελλάδας, δεν σημείωσαν επιδόσεις αντίστοιχες με αυτές των νησιών. Όπως αναφέρει στο H&R ο Γιάννης Κοροντίνης, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Makis Inn Resort στην Ερμιόνη, «σε αντίθεση με πέρυσι, οι τουρίστες φέτος προτίμησαν τα νησιά και όχι τόσο την Πελοπόννησο. Υπήρχαν πάντως αρκετοί από τους περσινούς επισκέπτες που επέστρεψαν στην περιοχή γιατί τους άρεσε. Εκτιμώ όμως ότι φέτος θα κλείσουμε μάλλον νωρίτερα απ’ ό,τι θα θέλαμε».