Οι πιο αδύναμες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο χρεοκοπίας αυτόν τον χειμώνα, όπως διαγιγνώσκουν αναλυτές της Sanford C. Bernstein. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι χώρες που διέσωσαν αερομεταφορείς κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid, πλέον έχουν λιγότερη ευελιξία στις δαπάνες και εστιάζουν τα κεφάλαιά τους σε άλλους τομείς λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού. Έτσι πολλές αεροπορικές εταιρείες μένουν εκτεθειμένες, κάτι που ενδέχεται να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στην ταξιδιωτική κίνηση.

Οι πιο εκτεθειμένοι αερομεταφορείς
Ενώ η πανδημία έφερε λίγες χρεοκοπίες αεροπορικών εταιρειών στην Ευρώπη, με πολές χώρες να προχωρούν σε κρατικές παρεμβάσεις για την ενίσχυσή τους, οι αερομεταφορείς αντιμετωπίζουν τώρα τη συμπίεση από το υψηλότερο κόστος καυσίμων και εργασίας. Και μάλιστα την ώρα που παραδοσιακά σημειώνεται εποχική μείωση των ταξιδιών. Αυτό συμβαίνει ακριβώς τη στιγμή που οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να ανταποκριθούν στους αυξανόμενους λογαριασμούς των νοικοκυριών.

Οι μικρότεροι αερομεταφορείς στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη θα είναι πιο ευάλωτοι, σύμφωνα με τους αναλυτές της Bernstein, Alex Irving και Clementine Flinois.

Επίσης, ανέφεραν ότι πλέον χρησιμοποιούν ένα νέο μικτό μοντέλο για την αξιολόγηση του κινδύνου χρεοκοπίας σύμφωνα με τα επίπεδα ανταγωνισμού και χωρητικότητας, τα δίκτυα δρομολογίων και το πιθανό κόστος από τη μίσθωση και την αντικατάσταση αεροπλάνων.

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι έξι κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν αμελητέο κίνδυνο, ενώ οι low cost, όπως η Ryanair, η EasyJet και η Wizz Air Holdings Plc διατηρούν τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας επενδυτικής βαθμίδας. Επίσης, λύσεις έχουν και οι κλασικοί όμιλοι όπως η Air France-KLM, η IAG SA και η Deutsche Lufthansa, καθώς εξακολουθούν να μπορούν να βασίζονται στην κρατική βοήθεια εάν απαιτείται.

Οι πιο εκτεθειμένοι αερομεταφορείς περιλαμβάνουν έναν από την Κύπρο και δύο από την Αλβανία, καθώς και αεροπορικές εταιρείες με έδρα τη Λευκορωσία, τη Βουλγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και τη Ρουμανία.

Αυτό θα ευνοήσει τους ισχυρότερους παίκτες στην Ανατολική Ευρώπη, κυρίως τη Wizz και τη Ryanair, σύμφωνα με την Bernstein, η οποία είπε ότι οι εταιρείες αυτές έχουν τη δυνατότητα να ανακατανέμουν ταχέως αεροσκάφη σε αγορές που έχουν εκκενωθεί πρόσφατα.