Πλησιάζουν πλέον την εκατοστάδα τα επισκέψιμα οινοποιία στην Ελλάδα, που έχουν πιστοποιηθεί με το σήμα των επισκέψιμων εγκαταστάσεων οίνου του υπουργείου Τουρισμού. Ανάμεσα στα πιο πρόσφατα σήματα που δόθηκαν είναι αυτό της Οινοποιίας Παπαντώνη. Η οινοποιία βρίσκεται στο Άργος, την πιθανότατα αρχαιότερη, συνεχώς κατοικούμενη, πόλη της Ελλάδας. Ο Αντώνης Παπαντώνης είναι γνωστός για το ιδιόρρυθμο χιούμορ του και για την επιμονή του στην ποιότητα αντί για την ποσότητα, παραμένοντας πιστός στους λόγους που ώθησαν τους ιδρυτές της εταιρείας να εισέλθουν στον χώρο της τυποποιημένης οινοποίησης. Λόγοι και αρχές που συνδυάζουν και εκφράζουν τη φιλοσοφία ζωής αυτών των ανθρώπων, την πεμπτουσία των ονομασιών των κρασιών της συγκεκριμένης οινοποιίας και την ιδιαιτερότητα των τοπικών ποικιλιών σταφυλιών.

Τα αμπέλια της οινοποιίας βρίσκονται λίγο έξω από το Μαλανδρένι, κοντά στο Άργος. Το μικροκλίμα της περιοχής (ξηρές ζεστές ημέρες και δροσερές υγρές νύχτες) είναι ιδανικό για εξαιρετικές σοδειές των τοπικών ποικιλιών σταφυλιών – Αγιωργίτικου και Ροδίτη – με έξοχα οινοποιητικά χαρακτηριστικά.

Τα κρασιά της οινοποιίας είναι το ερυθρό Μηδέν Άγαν (Π.Γ.Ε.), από Αγιωργίτικο σταφύλι και το λευκό Μηδέν Άγαν (Πελοποννησιακός Τοπικός), συνδυασμός του τοπικού Ροδίτη (65%) και του κοσμοπολίτικου Chardonnay (35%).

Τις χρονιές που οι αμπελώνες έχουν κέφια (ίσως και ο ίδιος ο Αντώνης!) τότε παράγεται ο ερυθρός, γλυκύς οίνος από Αγιωργίτικο σταφύλι με το όνομα Λυσιμελής. Μια τέτοια χρονιά είναι φέτος και ο Λυσιμελής κυκλοφορεί ήδη σε περιορισμένο αριθμό φιαλών. Εδώ, τα σταφύλια υπό συνεχή παρακολούθηση αφήνονται να ωριμάσουν επάνω στο αμπέλι, αποκτώντας έτσι την υψηλότερη δυνατή συγκέντρωση σακχάρων. Μετά τη συγκομιδή υπόκεινται σε κλασική ερυθρά οινοποίηση που σταματά στους 15% Vol., αφήνοντας ένα ικανοποιητικό ποσοστό μη ζυμωμένων σακχάρων και στη συνέχεια το κρασί παλαιώνει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Είναι φανταστικό ελαφρώς παγωμένο ως απεριτίφ (ή για να συνοδεύσει το επιδόρπιο) και για όλο το καλοκαίρι!

Το Οινοποιείο είναι επισκέψιμο καθημερινά από τις 10:00 μέχρι τις 14:00 και κατόπιν συνεννόησης τα Σαββατοκύριακα.

Η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη έχει επισημάνει πρόσφατα πως ο οινοτουρισμός στην Ελλάδα περνά στην επόμενη φάση και στόχος παραμένει η ελληνική περιφέρεια να δημιουργήσει τη δική της πρόταση ανάπτυξης στο τουριστικό πεδίο. Όλες οι σχετικές δράσεις του υπουργείου όπως και το σήμα επισκέψιμου οινοποιείου στοχεύουν στην ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού, στην αύξηση της ταξιδιωτικής δαπάνης, αλλά και στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη σε αρμονία με το περιβάλλον.