Καλύτερη εικόνα παρουσίασε τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο η Θεσσαλονίκη, σε ό,τι αφορά τις πληρότητες των ξενοδοχείων αλλά και τη μέση τιμή δωματίου. Όπως ανέφερε στο H&R ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρίνος, οι πληρότητες το καλοκαίρι έφτασαν στο 70% ενώ ανέβηκε λίγο και η μέση τιμή δωματίου, στα 85 ευρώ. Και ο Σεπτέμβρης κινείται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, μια και η ΔΕΘ δημιούργησε μεγάλη κινητικότητα ενώ η κίνηση θα συνεχίσει και τον Οκτώβρη, αν και με ηπιότερους ρυθμούς. «Οι επιδόσεις αυτές ίσως βοηθήσουν τους ξενοδόχους να αντέξουν τους επόμενους “νεκρούς” μήνες, καθώς από τον Νοέμβρη δεν έχουμε καθόλου κρατήσεις, ούτε και προκρατήσεις», σημειώνει.

Λίγοι οι ξένοι, ακόμα λιγότεροι οι Έλληνες
Οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης είδαν λιγότερους Έλληνες να μπαίνουν στα δωμάτιά τους. «Ενώ οι Έλληνες καταλαμβάνουν μερίδιο 50% των επισκεπτών μας, αυτή τη στιγμή έχει κατέβει στο 32%», αναφέρει ο κ. Μανδρίνος. Με δεδομένο ότι η Θεσσαλονίκη είναι ένας προορισμός που κατά κύριο λόγο τροφοδοτείται από τον οδικό τουρισμό, η άνοδος της τιμής των καυσίμων εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει αρνητικά στην εξέλιξη της τουριστικής κίνησης τους επόμενους μήνες. Ούτε όμως οι πτήσεις είναι στα ίδια επίπεδα με την προ πανδημίας εποχή. Ο Ανδρέας Μανδρίνος υπολογίζει ότι περίπου τα δύο τρίτα των πτήσεων σε σχέση με το 2019 προσεγγίζουν τη Θεσσαλονίκη. Και είναι λογικό, αφού η συνεδριακή αγορά δεν έχει κάνει την εμφάνισή της μετά την πανδημία.

Στα θετικά, ο κ. Μανδρίνος εντοπίζει τις κινήσεις για δημιουργία στρατηγικού πλάνου για τον προορισμό, κάτι που η Θεσσαλονίκη δεν είχε ποτέ και εκτιμά ότι θα ωφελήσει την τουριστική ανάπτυξη.

«Τουρισμός- Νέες προκλήσεις στη μετά COVID εποχή»
Ενδεικτικά είναι τα όσα ακούστηκαν σε εκδήλως του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Μεταξύ άλλων ομιλητών, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Τουριστικών Γραφείων FedHATTA Λύσανδρος Τσιλίδης, τόνισε πως, «η Θεσσαλονίκη έχει μία δυναμική εκτός των γραφείων του εξερχόμενου τουρισμού, έχει και μεγάλη ιδιαιτερότητα σε γραφεία τα οποία βοηθούν και την περιοχή γύρω από τη Μακεδονία του εισερχόμενου τουρισμού. Ο εισερχόμενος τουρισμός είναι μία ξεχωριστή δουλειά. Δεν είχαμε φέτος συνέδρια, corporate account. Όλα αυτά θα έρθουνε στην πορεία. Γι’ αυτό και οι αεροπορικές εταιρείες λένε ότι μετά το 2023 στα μέσα του 2024 θα επανέλθουνε σε θετικά δεδομένα».

Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, εκπρόσωπος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος, αναφέρθηκε στο σχεδιασμό με το αρμόδιο υπουργείο μιας κανονιστικής διάταξης που θα δώσει τη δυνατότητα το δημόσιο μαζί με τον ιδιωτικό τομέα, να μπορέσουν να στήσουν ένα πρόγραμμα τουριστικής προβολής από κοινού σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς έτσι όπως προκύπτουν κάθε φορά».