Ευρώπη ψηφίζουν οι ταξιδιώτες για το φετινό καλοκαίρι, με τους μεσογειακούς προορισμούς -μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- να είναι στην κορυφή της λίστας τους. Και μάλιστα η πιθανότητα να κάνουν κράτηση, δηλώνουν ότι είναι πολύ μεγάλη. Αυτό αποκαλύπτει η μελέτη που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC), με τίτλο: “Exploring Consumer Travel Attitudes and Expectations to Drive Tourism Recovery”, η οποία βασίζεται σε συνεντεύξεις με καταναλωτές από ευρωπαϊκές αγορές (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες & Ηνωμένο Βασίλειο) και αγορές μεγάλων αποστάσεων (Αυστραλία & ΗΠΑ).

Στην κορυφή των προτιμήσεων η Ευρώπη
Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στη συνέντευξη (94%) δήλωσαν ότι αντιλαμβάνονται θετικά την Ευρώπη ως ταξιδιωτικό προορισμό. Οι ταξιδιώτες ενδιαφέρονται περισσότερο να επισκεφτούν την περιοχή της Μεσογείου, ιδίως την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Ορισμένοι ερωτηθέντες επηρεάστηκαν από τη ρωσο-ουκρανική κρίση, αλλά η σύγκρουση δεν επηρέασε αρνητικά την αντίληψή τους για την Ευρώπη συνολικά. Ωστόσο, οι ταξιδιώτες φαίνεται να είναι πιο επιφυλακτικοί όσον αφορά την επίσκεψη στην Ανατολική Ευρώπη.

Η πιθανότητα οι ερωτηθέντες να κλείσουν διακοπές σε ευρωπαϊκό προορισμό είναι πολύ υψηλή, με το 80% των ερωτηθέντων να είναι, είτε πιθανό, είτε εξαιρετικά πιθανό να το πράξουν.

Αν και δεν περιμένουν να τους υποδεχτούν αυστηρά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, οι τουρίστες θα ήθελαν οι ευρωπαϊκοί προορισμοί να διατηρήσουν τα αυξημένα πρότυπα υγιεινής -όπως η διάθεση απολυμαντικών χεριών για τους επισκέπτες- και να συνεχίσουν να προσφέρουν ευέλικτες πολιτικές ακύρωσης.

Η μελέτη δείχνει ότι όσοι ταξίδεψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας (η Ελλάδα και η Ισπανία φιγουράρουν εδώ στις πρώτες θέσεις) ήταν γενικά ικανοποιημένοι από τις ταξιδιωτικές τους εμπειρίες στους προορισμούς που επισκέφθηκαν.

Η επίδραση του κορωνοϊού στην ταξιδιωτική συμπεριφορά
Ο Covid-19 επηρέασε κυρίως τη συμπεριφορά των καταναλωτών κάνοντας τους ταξιδιώτες πιο επιφυλακτικούς. Η προσέγγιση αυτή περιλαμβάνει τη μη κράτηση διακοπών πολύ νωρίτερα, τον πιο προσεκτικό και λεπτομερή σχεδιασμό του ταξιδιού και την τήρηση των κατευθυντήριων γραμμών του COVID-19 κατά το ταξίδι. Επιπλέον, οι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι είναι πιο ανοιχτοί στο να συνάψουν ταξιδιωτική ασφάλιση για να μετριάσουν τις πιθανές οικονομικές απώλειες και να επισκεφθούν κοντινούς προορισμούς, ώστε να είναι ευκολότερη η επιστροφή στην πατρίδα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.