Με την ενεργειακή κρίση να απειλεί την άνετη διαβίωση των βορειοευρωπαίων τον χειμώνα, η πολύμηνη διαμονή σε θερμότερες χώρες μπορεί να αποτελέσει μια συμφέρουσα εναλλακτική για πολλούς. Αυτό σκέφτηκε μια βρετανική εταιρεία, η TravelTime World, η οποία ξεκίνησε μια εκστρατεία μάρκετινγκ την περασμένη εβδομάδα, με τίτλο «The Heat Is On», ενθαρρύνοντας τους ταξιδιώτες να κάνουν κράτηση για χειμερινές διακοπές για να αποφύγουν τους υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας. Άλλωστε στις διακοπές μεγάλης διάρκειας, το κόστος ανά ημέρα είναι σημαντικά χαμηλότερο.

Η Ashley Quint, σχεδιάστρια διακοπών στην εταιρεία, είπε στο Euronews ότι η ιδέα προέκυψε μετά από αναφορές ότι η τιμή της ενέργειας στο Ην. Βασίλειο θα μπορούσε να φτάσει τις 7.000£ (8.120€) ετησίως μέχρι τον Απρίλιο του 2023. «Είναι πολύ πιθανό να βρείτε ξενοδοχείο και διαμέρισμα (συμπεριλαμβανομένων πτήσεων και μεταφορών) για περίπου 20-25£ (23-29€) ανά διανυκτέρευση, με βάση διαμονή τεσσάρων εβδομάδων».

Ταξίδια στο εξωτερικό για να αποφύγουν το ενεργειακό κόστος
Η αρχική σκέψη ήταν ότι η εκστρατεία θα ήταν ελκυστική σε όσους είναι συνταξιούχοι. Αλλά με περισσότερους εξ αποστάσεως εργαζόμενους πλέον, υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο για πολλούς να περάσουν μεγάλο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό. Φυσικά απαιτείται αρκετή ευελιξία, κάτι που δεν έχει η πλειονότητα των ανθρώπων. Όπως επίσης και το σύνολο των χρημάτων για διαμονή και πτήσεις εκ των προτέρων – κάτι που μπορεί να αποδειχτεί δύσκολο κατά τη διάρκεια της κλιμακούμενης κρίσης κόστους ζωής.

Ωστόσο, ορισμένοι ταξιδιώτες εκμεταλλεύονται ήδη την ευκαιρία.
«Έχουμε πελάτες σε μια μεγάλη κρουαζιέρα στην Καραϊβική για έξι εβδομάδες τον Νοέμβριο, έναν πελάτη που ταξιδεύει στην Αυστραλία για μερικούς μήνες και μια ανύπαντρη κυρία που κάνει έξι εβδομάδων κρουαζιέρα στην Καραϊβική για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά», λέει η Quint. Προσθέτει ότι οι κρουαζιέρες έχουν εξαιρετική σχέση ποιότητας τιμής – περιλαμβάνουν φαγητό και μερικές φορές ακόμη και εκδρομές.

Πώς θα μπορούσε να το εκμεταλλευτεί η Ελλάδα
Αυτήν την ευκαιρία θα μπορούσε να την εκμεταλλευτεί και η Ελλάδα, προωθώντας πακέτα διακοπών σε ελκυστικές τιμές, σε προορισμούς με ήπιο κλίμα (όπως η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα). Καταλύματα που μένουν ανοιχτά όλο τον χρόνο είναι κυρίως αυτά που θα μπορούσαν να υποδεχτούν τέτοιου είδους ταξιδιώτες, φροντίζοντας ταυτόχρονα να παρέχουν υποδομές κατάλληλες για μακρόχρονη διαμονή (π.χ. γραφείο, καλό wi-fi, κ.λπ.).

Να σημειωθεί ότι πολλές εταιρείες προωθούν αυτή τη στιγμή πακέτα προσφορών για διακοπές το φθινόπωρο, όπως για παράδειγμα η EasyJet Holidays, για κρατήσεις που θα γίνουν μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου και για διακοπές που θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους 13 μήνες, δηλαδή έως τις 31 Οκτωβρίου του 2023. Πρόκειται για προσφορές στα 100 ευρώ για πακέτα διακοπών αξίας 700 ευρώ και 200 ευρώ για κρατήσεις αξίας άνω των 2.000 ευρώ. Μεταξύ των προορισμών είναι η Κέρκυρα και η Ρόδος.