Κορυφαίος προορισμός αειφόρου τουρισμού της Ευρώπης για το 2022, αναδείχθηκε η Περιφέρεια Αττικής στον μεγαλύτερο θεσμό της τουριστικής βιομηχανίας, τα World Travel Awards, κερδίζοντας την 1η θέση ανάμεσα σε κορυφαίους προορισμούς διεθνούς εμβέλειας όπως το Baden-Württemberg, το Ντουμπρόβνικ, το Εδιμβούργο, το Funchal, το Pembrokeshire και το Αλγκάρβε.

Πρόκειται για ένα βραβείο που προτάσσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ενός τόπου που τον καθιστούν ελκυστικό, όλες τις εποχές του χρόνου και ταυτόχρονα υπηρετεί τις αρχές της αειφορίας.
Η ανάδειξη της Αττικής στηρίχθηκε στους εξής βασικούς πυλώνες:

  • Στον πολιτιστικό πλούτο και τη φυσική ομορφιά της περιφέρειας (μεγάλη ακτογραμμή με μαγευτικές – βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία – παραλίες, ορεινά δάση εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, πεδιάδες με φημισμένους αμπελώνες και επισκέψιμα οινοποιεία, ειδυλλιακά νησιά κ.ά.).
  • Στις σύγχρονες υποδομές της (βραβευμένο ως προς την ασφάλεια και εξυπηρέτηση Διεθνές Αεροδρόμιο, τον Πειραιά – ένα από τα κορυφαία λιμάνια της Ευρώπης, εντυπωσιακές μαρίνες σκαφών αναψυχής, πληθώρα καταλυμάτων και υπηρεσιών εστίασης, ψυχαγωγίας κ.ά.).

Στο ολοκληρωμένο σχέδιο που υλοποιεί η περιφέρεια προκειμένου να καταστεί η πρώτη «Πράσινη» και περιλαμβάνει:

  • Τη δημιουργία νέων μονάδων διαχείρισης αποβλήτων, που θα λειτουργούν ως ολοκληρωμένα Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας.
  • Την ενίσχυση της ανακύκλωσης μέσω της προμήθειας εξοπλισμού που διανέμεται στους δήμους.
  • Τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων και την κατασκευή διαδημοτικών μονάδων διαχείρισής τους σε όλη την Αττική.
  • Τη διαμόρφωση ενός επικαιροποιημένου master plan για την αντιπλημμυρική προστασία.
  • Την ενημέρωση-επικαιροποίηση των περιβαλλοντολογικών μελετών.
  • Τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου μοντέλου πολιτικής προστασίας.

Την υποψηφιότητα της Περιφέρειας Αττικής ως «Europe’s Leading Sustainable Tourism Destination 2022», επιμελήθηκε ο Αναπτυξιακός Οργανισμός «Νέα Μητροπολιτική Αττική», που εξειδικεύεται στον στρατηγικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη σημαντικών δράσεων και έργων τοπικής αυτοδιοίκησης.