Την ανάγκη για συντονισμένες ενέργειες προκειμένου να μην πέσουν στο κενό οι προσπάθειες που καταβάλλουν τα τουριστικά γραφεία να τονώσουν την εισερχόμενη τουριστική κίνηση στην Ελλάδα από χώρες με σημαντικούς αριθμούς ταξιδιωτών που επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα μας, αλλά διάφορα προσκόμματα -κυρίως γραφειοκρατικά- τους εμποδίζουν να το κάνουν, επισήμανε η Ομοσπονδία FedHATTA με επιστολή της προς τα αρμόδια Υπουργεία.

Η ενίσχυση της στελέχωσης των ελληνικών Προξενείων και η λειτουργία visa center είναι το κλειδί που θα «ανοίξει» τη στρόφιγγα για περισσότερες τουριστικές ροές από μη παραδοσιακές αγορές, έτσι ώστε να αντισταθμιστούν τόσο οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας όσο και η απώλεια μεγάλου μεριδίου ταξιδιωτών από χώρες που επηρεάζονται από τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, παράγοντες που η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει λάβει σοβαρά υπόψη στην πορεία της προς την τουριστική ανάκαμψη.

Η Ομοσπονδία κατέγραψε αναλυτικά τις χώρες και τις περιοχές στις οποίες αντιμετωπίζονται οι περισσότερες δυσκολίες, στις οποίες θα πρέπει να εστιασθούν οι ενέργειες για τη διευκόλυνση των διαδικασιών έκδοσης θεωρήσεων εισόδου. Οι χώρες αυτές είναι η Ινδία, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, η Αρμενία, οι τουριστικές αγορές Νότιας και Ανατολικής Ασίας, το Ιράν και η Βραζιλία.
Οι τουριστικές αγορές των αναπτυσσόμενων χωρών παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και οι τουρίστες που προέρχονται από αυτές είναι υψηλού εισοδηματικού επιπέδου.

Για να επιτευχθεί ταχύτερη, αποτελεσματικότερη και πιο ευέλικτη εξυπηρέτηση των υποψήφιων ταξιδιωτών, ειδικά για τις χώρες στις οποίες διαπιστώνεται αυξανόμενο ενδιαφέρον, είναι επιβεβλημένη η ενίσχυση της στελέχωσης των ελληνικών προξενείων και η συνεργασία με visa center.