Η έλλειψη επαρκούς προσωπικού στις αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης έχει οδηγήσει σε υπερεργασία το υπάρχον προσωπικό, το οποίο διεκδικεί αυξήσεις. Οι αεροπορικές εταιρείες αναγνωρίζουν το ζήτημα και φαίνονται διατεθειμένες να δώσουν αυξήσεις. Ωστόσο οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα στους αριθμούς. Έτσι χθες, το συνδικάτο Ver.di κήρυξε προειδοποιητική απεργία για το προσωπικό εδάφους της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Lufthansa, συνολικά περίπου 20.000 εργαζόμενοι.

Το αποτέλεσμα ήταν να ακυρωθούν περισσότερες από 1000 πτήσεις στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου. Μικρότερα προβλήματα ενδέχεται να παρουσιαστούν στα αεροδρόμια του Ντίσελντορφ, του Αμβούργου, του Βερολίνου, της Βρέμης, του Ανοβέρου, της Στουτγάρδης, της Κολωνίας. Σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NDR στο Αμβούργο ακυρώνονται 18 πτήσεις και στο Ανόβερο έξι. Συνολικά εκτιμάται ότι περισσότεροι από 144.000 επιβάτες θα αναγκαστούν να αλλάξουν τα σχέδιά τους λόγω της απεργίας.

Οι απεργοί ζητούν αυξήσεις κατά 9,5% ή τουλάχιστον 350 ευρώ μηνιαίως, κάτι που θεωρούν δικαιολογημένο μετά την υπερεργασία των τελευταίων μηνών, τη μισθολογική εγκράτεια των τελευταίων ετών, αλλά και τον υψηλό πληθωρισμό. Από την πλευρά της η Lufthansa προσφέρει αυξήσεις κατά 150 ευρώ μηνιαίως από τον Ιούλιο και άλλα 100 ευρώ από τον Ιανουάριο του 2023, συν μία αύξηση 2% από το επόμενο καλοκαίρι, εφόσον το επιτρέψουν τα οικονομικά αποτελέσματα.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις αερομεταφορές θεωρείται κρίσιμη, καθώς «ο όγκος των επιβατών είναι ο ίδιος με την εποχή προ πανδημίας, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια ο ένας στους τρεις εργαζόμενους έχει παραιτηθεί ή απολυθεί» και επιπλέον πολλοί είναι ασθενείς, λόγω του νέου κύματος κορονοϊού.

Δύσκολη η κατάσταση στη Ryanair
Αντιμέτωπη με μια πολύ περίπλοκη κατάσταση βρίσκεται η Ryanair λόγω της αποφασιστικότητας των σωματείων εργαζομένων να καλέσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις τους συναδέλφους τους σε εβδομαδιαία βάση για το επόμενο πεντάμηνο.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την εφαρμογή της Ισπανικής εργατικής νομοθεσίας καθώς και αυξήσεις μισθών. Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι «η Ryanair δεν έχει δείξει την ελάχιστη προσπάθεια να προσεγγίσει τα σωματεία, και, αντίθετα, δήλωσε δημόσια την άρνησή της να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε διάλογο με τους αντιπροσώπους που έχουν επιλεγεί από τα μέλη πληρώματός της». Η κύρια απαίτηση των εργαζομένων είναι η εταιρεία να εφαρμόσει τα θεσμοθετημένα ελάχιστα όρια της ισπανικής νομοθεσίας για εργατικά και συνδικαλιστικά θέματα σε όλα τα πληρώματα καμπίνας που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα αεροσκάφη της Ryanair και στις δέκα βάσεις της.