Δυναμική ανάπτυξη αναμένεται να γνωρίσει ο αθλητικός τουρισμός στην Ελλάδα μέχρι το 2030, ξεπερνώντας τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης ακόμα και της Ευρώπης, που αυτή τη στιγμή αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά αθλητικού τουρισμού στον κόσμο, με μερίδιο αγοράς 36,8%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε για πρώτη φορά για τον αθλητικό τουρισμό στην Ελλάδα το Centre of Excellence in Food, Tourism & Leisure of Deree – The American College of Greece με την ActiveMedia Group, και παρουσιάζει αποκλειστικά το H&R, η Ελλάδα αναμένεται να δει τον αθλητικό τουρισμό να αναπτύσσεται με ρυθμό 41-45%. Η μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Front Runners in Sports Management 4.0 από τη Δρ. Στέλλα Λειβάδη και τη Δρ. Ευγενία Τζουμάκα του Deree – The American College of Greece, στάθηκε ιδιαίτερα στον θετικό αντίκτυπο που έχουν για την τοπική οικονομία και την κοινωνία οι μικρότερες αθλητικές διοργανώσεις.

Μια ισχυρή παγκόσμια αγορά
Ο αθλητικός τουρισμός είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς της τουριστικής βιομηχανίας, με προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης 16,1% το διάστημα 2021-2030. Το 2016, αποτιμήθηκε σε 800 εκατ. δολάρια παγκοσμίως και εκτιμάται ότι θα φτάσει το 2030 στα 1,803 δισ. δολάρια παγκοσμίως. Η ανάπτυξη της αγοράς οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των αθλητικών διοργανώσεων παγκοσμίως, στην αυξανόμενη δημοτικότητα των αθλημάτων, στην αυξανόμενη συμμετοχή στον αθλητισμό, στις αναπτυσσόμενες υποδομές, στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την προώθηση του αθλητικού τουρισμού.

Ο αθλητικός τουρισμός αντιπροσωπεύει το 12,12% της συνολικής παγκόσμιας τουριστικής αγοράς, με την Ευρώπη να είναι η μεγαλύτερη αγορά, με μερίδιο 36,8%. Και προβλέπεται να αυξηθεί με ρυθμό ανάπτυξης 35% μέχρι το 2024.

Η ελληνική αγορά
Στην Ελλάδα, πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο πάνω από πέντε αθλητικές εκδηλώσεις κάθε Σαββατοκύριακο ανά έτος, με το τρέξιμο και την κολύμβηση να είναι τα πιο δημοφιλή αθλήματα. Καθώς δεν υπάρχουν μελέτες για την Ελλάδα που διερευνούν τις οικονομικές επιπτώσεις των μικρών αθλητικών διοργανώσεων, η παρούσα μελέτη διερεύνησε τον αντίκτυπο τριών θεμελιωδώς διαφορετικών ελληνικών αθλητικών γεγονότων. Πρόκειται για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο Κολύμβησης στο Πευκί Ευβοίας, το Zagori Mountain Running και το Navarino Challenge. Μελετώντας και τις τρεις διοργανώσεις, είναι σαφές ότι ο οικονομικός αντίκτυπος των αθλητικών εκδηλώσεων μικρότερης κλίμακας είναι θετικός.

Λαμβάνοντας ως σημείο εκκίνησης τη διοργάνωση Zagori Mountain Running 2021, ο οικονομικός αντίκτυπος υπολογίζεται σε πάνω από 150.00 €. Η εκτίμηση περιλαμβάνει μόνο την επίδραση του ενεργού αθλητικού τουρισμού (συμμετέχοντες αθλητές) εξαιρουμένων των εξόδων μεταφοράς (αεροπορικά εισιτήρια, καύσιμα ή/και διόδια) και των τελών συμμετοχής περίπου (110.000 €).
Είναι χαρακτηριστικό ότι η διοργάνωση του 2021, με 2.500 συμμετοχές, είχε αποτέλεσμα η πληρότητα ξενοδοχείων της ευρύτερης περιοχής να αγγίξει το 90%.