Πριν αλέκτορα φωνήσαι, μετά την ανάλυση της Sanford C. Bernstein για τον αυξημένο κίνδυνο χρεοκοπίας των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών φέτος, η ρουμανική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Blue Air ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αναστολή των δραστηριοτήτων της, τουλάχιστον για μια εβδομάδα, έως τις 12 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας, η σχετική απόφαση ελήφθη μετά το «πάγωμα» των λογαριασμών της από το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Ρουμανίας για μη συμμόρφωση με τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς προμηθευτές και παράλειψη καταβολής προστίμου σχεδόν 2 εκατ. ευρώ για ακυρωμένες πτήσεις.

Η αεροπορική στις επίσημες ανακοινώσεις ανέφερε ότι όλες οι πτήσεις επιστροφής θα συνεχίσουν να εκτελούνται όπως είχε προγραμματιστεί στις 6 Σεπτεμβρίου και όταν όλα τα αεροσκάφη επιστρέψουν στη Ρουμανία, θα σταματήσει προσωρινά τις πτήσεις της μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου.

Στην Ελλάδα η αεροπορική πετάει σε 11 προορισμούς, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Χανιά, Σαντορίνη, Μύκονο, Κω, Ρόδο, Σκιάθο, Κέρκυρα, Κεφαλονιά.

Η Blue Air ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει πληρωμές σε κανέναν προμηθευτή της επειδή η κυβέρνηση είχε κατασχέσει τους λογαριασμούς της και ως εκ τούτου αναγκάστηκε να αναστείλει όλες τις πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί να αναχωρήσουν από τη Ρουμανία.

Πάντως, η ιρλανδική χαμηλού κόστους Ryanair, μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της ρουμάνικης εταιρείας, έσπευσε να λανσάρει «εισιτήρια διάσωσης» (rescue fares) προκειμένου να εξυπηρετήσει πελάτες που έχουν επηρεαστεί από την αναστολή των δραστηριοτήτων της Blue Air.