Άμεση διερεύνηση του εύρους του προβλήματος που έχει προκύψει με την εταιρεία Detur και τις επιπτώσεις του στις ελληνικές επιχειρήσεις, ζήτησε από το αρμόδιο γραφείο του ΕΟΤ και την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Σουηδία ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στη Στοκχόλμη.

O Σκανδιναβός tour operator ανέστειλε τις δραστηριότητές του και ακύρωσε όλα τα ταξίδια τσάρτερ για το υπόλοιπο του έτους, μετά από συνεχείς ζημιές. Η Detur έχει προγράμματα διακοπών στη Ρόδο και την Κρήτη στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στη Γκραν Κανάρια στην Ισπανία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, Φινλανδοί τουρίστες έλαβαν φαξ στα αγγλικά από τη Detour, που τους συμβούλευε να πληρώσουν τον λογαριασμό του ξενοδοχείου και να στείλουν την απόδειξη στην εξυπηρέτηση πελατών της εταιρείας, προκειμένου να πάρουν τα χρήματά τους πίσω από τον νέο ιδιοκτήτη, όταν αυτός αποκτήσει πρόσβαση στις οικονομικές συναλλαγές της εταιρείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Detur, που δημοσίευσε η κρατική φινλανδική τηλεόραση SVT, εάν υπάρχουν τέτοια φαξ είναι πλαστά, καθώς η εταιρεία δεν τα είχε στείλει.