Με “λαχταριστή” διάθεση για δημιουργία, ολοκληρώθηκαν τα Chefs’ Choice Awards που διοργανώθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τη Boussias και το Hotel & Restaurant Daily. Τα βραβεία Chefs Choice, που ήρθαν για να μείνουν και να εξελιχθούν σε θεσμό, αποκαλύπτουν τις προτάσεις, την γκάμα των υλικών και τις πρώτες ύλες που προτιμούν οι Έλληνες σεφ στις γαστρονομικές τους δημιουργίες.

Πώς πραγματοποιήθηκε η αξιολόγηση; Μέσα από μια «τυφλή» μαγειρική δοκιμασία. Τα Chefs Choice γέμισαν τον πάγκο της εκπαιδευτικής κουζίνας των ΙΕΚ ΑΚΜΗ με πληθώρα προϊόντων από όλη την Ελλάδα και άφησαν τους σεφ της Κριτικής Επιτροπής να κάνουν αυτό που γνωρίζουν καλύτερα… να δημιουργήσουν γεύσεις!

Τα υποψήφια προϊόντα μαγειρεύτηκαν, η μαγειρική δοκιμή βιντεοσκοπήθηκε και η γεύση απέκτησε εικόνα μέσα από την αριστοτεχνική παρουσίαση των τελικών πιάτων από τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής. Μετά το τέλος της μαγειρικής δοκιμής, οι σεφ διάβασαν και τον φάκελο των υποψηφιοτήτων για να ολοκληρώσουν τη βαθμολογία των υλικών.

Τα βασικά κριτήρια που έλαβαν υπόψη τους οι chef για να αξιολογήσουν την κάθε υποψηφιότητα είναι η καινοτομία και η λύση που προσφέρει στις κουζίνες υψηλών ταχυτήτων κάθε προϊόν, η ποιότητα, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, η γεύση, η εμφάνιση και η αξιοποίηση υπεύθυνων περιβαλλοντικών πρακτικών από τις επιχειρήσεις παραγωγής. Τα βραβευμένα προϊόντα θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το sticker της βράβευσης στη συσκευασία τους, αλλά και σε κάθε ενέργεια marketing και επικοινωνίας.

Δύο κορυφαία βραβεία
Μέσα από τη διαγωνιστική διαδικασία αναδείχθηκαν και δύο κορυφαίοι νικητές: η Unilever Food Solutions απέσπασε τη διάκριση «Chefs’ Supplier of the Year» συγκεντρώνοντας τους περισσότερους πόντους από το σύνολο των βραβείων που έλαβε στο διαγωνισμό.

Το βραβείο «Chefs’ Inspiration of the Year» απέσπασε η εταιρεία Ναουμίδης Πέτρος με το προϊόν «Πιπερόμελο (chutney)» να συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία από τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής στην κατηγορία «The Delicatessen Choice».

Winners ανά κατηγορία στα Chefs Choice Awards 2022
Στην κατηγορία Breakfast Choice – Cheese το Philadelphia τυρί κρέμα – Mondelez International. Κατηγορία Cheese & Dairy Products, Κατσικίσιο Τυρί – ΔΩΔΩΝΗ. Στην κατηγορία Extra Virgin Olive Oil, Zakros “ADELΦOS”, Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου Κρήτης – Αγροτικός Ελαιοκoμικός Συνεταιρισμός Ζάκρου. Στην κατηγορία Βeef, Κρέας ελληνικής βραχυκερατικής φυλής βοοειδών – Απόστολος Παπαδόπουλος Meat Company. Στην κατηγορία The Delicatessen Choice, Πιπερόμελο Καυτερό (chutney) – Ναουμίδης Πέτρος.

Στην κατηγορία Fresh Fish, FRESH WILD FISH Amvrakikos – Κέφαλος ελευθέρας βοσκής – FRESH WILD FISH Amvrakikos by STATIRAS GROUP AE. Στην κατηγορία Seafood, ΧΕΛΙ ΚΑΠΝΙΣΤΟ – V.GEITONAS & CO LTD. Στην κατηγορία Pasta, ΗΛΙΟΣ Σπαγγέτι 6 Ολικής Άλεσης – ΗΛΙΟΣ. Στην κατηγορία Φρέσκα λαχανικά – πιστοποιημένα τυποποιημένα λαχανικά ευρείας κυκλοφορίας και κατανάλωσης, ΤΟΜΑΤΑ KUMATO – SYNGENTA και Αγροτικός Συνεταιρισμός ΝΟΤΟΣ. Στην κατηγορία Συσκευασμένες έτοιμες σαλάτες, ΤΡΑΓΑ­ΝΗ σαλάτα Aπ’ τα Περιβόλια του Βεζύρογλου και τη Syngenta. Στην κατηγορία The Condiments’ Choice, Hellmann’s Real Μαγιονέζα – Unilever Food Solutions. Στην κατηγορία The Sweet Choice, Carte D’Or Buffet μείγμα για Κέικ με γεύση Σοκολάτας – Unilever Food Solutions. Στην κατηγορία Ice Cream & Sorbet, LUKUM & ROSE – KAYAK ABEE.

Στην κατηγορία Products Sold as Free-From, Knorr Επαγγελματικός Ζωμός Λαχανικών σε Gel – Unilever Food Solutions. Στην κατηγορία The Vegan Choice, Hellmann’s Vegan – Unilever Food Solutions.

Για να ανακαλύψετε όλους τους νικητές των Chefs’ Choice Awards 2022, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.chefschoiceawards.gr.
Χορηγοί των βραβείων ήταν το Aqua Carpatica και ΙΕΚ ΑΚΜΙ και Υποστηρικτής το Sunny Day Catering.
Χορηγοί επικοινωνίας των Chefs’ Choice ήταν η αθηΝΕΑ και το in2life.gr.

Οι σεφ της κριτικής επιτροπής

Κωνσταντίνα Βούλγαρη – Κοντεσοπούλου, Executive Chef

Η εταιρεία Boussias για άλλη μια φορά πρωτοπορεί, συμβάλλοντας τόσο στην ανάδειξη καινοτόμων προϊόντων, άριστης ποιότητας με ταυτότητα Ελλήνων παραγωγών, όσο και στην ένταξή τους στην επαγγελματική κουζίνα, αποκαλύπτοντας τη δημιουργικότητα κάθε επαγγελματία».

 

 

Μιχάλης Μάρθας, Chef Μαραθιά, R&D Consultant Chef, Culinary Instructor

«Είναι χαρά μου να βρίσκομαι στην Κριτική Επιτροπή των Chefs’ Choice Awards. Σήμερα δοκιμάσαμε «τυφλά» διάφορα προϊόντα, εξαιρετικής πρώτης ύλης».

 

 

 

Μιχάλης Νουρλόγλου, Chef Patron «Premiere Restaurant» Intercontinental Athens, Barolo Athens & Mykonos, Brunello Athens

«Είμαι πολύ χαρούμενος που μέσω του θεσμού των Chefs Choice Awards δοκιμάσαμε πολύ αξιόλογα υλικά, ενθουσιασμένος που μαζί με συναδέλφους περάσαμε αυτή την “τυφλή” μαγειρική δοκιμή».

 

 

 

 

Στέφανος Σμπόνιας, Pastry, Grande Bretagne

«Σήμερα είχαμε μια πολύ δημιουργική μέρα στα Chefs Choice Awards. Δοκιμάσαμε νέες παρασκευές με προϊόντα και είδαμε τη λειτουργία των υλικών στη ζαχαροπλαστική».

 

 

 

Γιώργος Μανίκας, Chef «Το Σπίτι της Μαριώς», Καλάβρυτα

«Τα Chefs Choice Awards μου έδωσαν την ευκαιρία να ανακαλύψω και να δημιουργήσω με αυτά τα υπέροχα προϊόντα!».

 

 

 

Χάρης Νικολούζος Executive Chef Jerar

«Σήμερα, στα Chefs Choice Awards εμπνευστήκαμε και δημιουργήσαμε με τα υλικά, χωρίς να γνωρίζουμε τo brand και την προέλευση του κάθε προϊόντος. Ήταν μια ιδιαίτερα ευχάριστη γνωριμία με νέα προϊόντα».

 

 

Τάσος Πρωτοψάλτης, Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος

«Ολοκληρώνοντας τη μαγειρική δοκιμή και διαβάζοντας τον φάκελο υποψηφιοτήτων που αποκάλυψε το brand και την προέλευση των υλικών που δοκιμάσαμε, είμαι πολύ ικανοποιημένος από τις υποψηφιότητες και τις αποκαλύψεις των προϊόντων».

 

 

 

Γρηγόρης Χέλμης, Chef patron «Με Ζεν»

«Στα Chefs Choice Awards μαγειρέψαμε με καινούρια και καινοτόμα προϊόντα, δοκιμάσαμε την γεύση τους και τη συμπεριφορά τους στη μαγειρική και προχωρήσαμε στη βαθμολόγηση μετά την αποκάλυψη των υλικών! Σημαντική εμπειρία και μερικά προϊόντα που μπορεί να τα εντάξουμε και στις κουζίνες μας».