Στο καταπράσινο πάρκο Μαδρίτης, στην περιοχή Χίλτον, το «Βασίλαινας» με τη μακρά του ιστορία προτείνει ιδιαίτερα πιάτα με φινέτσα και σύγχρονη άποψη που βασίζονται πάντα στις καλύτερες πρώτες ύλες. Το δημιουργικό του μενού με την υπογραφή του σεφ Μανώλη Γαρνέλη παρουσιάζει γευστικές προτάσεις κυρίως με θαλασσινή αύρα όπως το λαυράκι carpaccio με lime, τσίλι και τρούφα, το μπαρμπούνι σε κρούστα σαβόρο με σταφίδες, δεντρολίβανο, ντομάτα και το ψητό καλαμάρι με φάβα, σταμναγκάθι και μελάνι σουπιάς.

Στο μενού παραμένει πάντα το πιάτο της εκατονταετούς διαδρομής του, η διάσημη ταραμοσαλάτα του, ενώ το μενού εμπλουτίζεται συνεχώς με πιάτα ανάλογα την εποχή. Οι δύο walk-in κάβες του εστιατορίου περιλαμβάνουν προσεκτικά επιλεγμένες ετικέτες κρασιού, πάντα με value for money επιλογές και ιδιαίτερη έμφαση στον ελληνικό αμπελώνα.

Από το 1928 ο «Βασίλαινας» καθιερώνει το πρώτο menu degustation στην Ελλάδα που την εποχή εκείνη ονομαζόταν table d’ hote. Στο εστιατόριο δε σερβιριζόταν άλλο φαγητό εκτός από το μενού. «Δεν υπάρχει περίπτωση να παραγγείλεις κάτι καλύτερο απ’ αυτό που σου σερβίρω» έλεγε ο ιδρυτής Θανάσης Βασίλαινας στους επίμονους ανυποψίαστους πελάτες του που ήθελαν «κάτι άλλο».

Εκτός από τους σταθερούς πελάτες υπήρξαν και πολλοί διάσημοι όπως ο Winston Churchill, ο Elia Kazan, η Μαρίκα Κοτοπούλη, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, η Ειρήνη Παππά, η Μελίνα Μερκούρη, ο Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας, ο Γιώργος Σεφέρης, κ.ά.
Η σκυτάλη βρίσκεται πλέον στην 3η γενιά, στα χέρια του Θανάση Βασίλαινα που διατηρεί την ίδια φιλόξενη ατμόσφαιρα.