Το ιστορικό εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Κουμπάρη, το πρώτο εστιατόριο μουσείου στην Ελλάδα, ανοίγει ξανά και υποδέχεται τους επισκέπτες στον ανανεωμένο φιλόξενο χώρο του, με διευρυμένο ωράριο και νέο χαρακτήρα, πάντα με τη διασφάλιση της ποιότητας του Δειπνοσοφιστήριον Catering.
Οι παρεμβάσεις του γραφείου Q-Project που ανέλαβε τη νέα διαμόρφωση του χώρου, ανασυνθέτουν τα βασικά στοιχεία του -χώρος εστίασης και μπαρ- ενώνοντας και διαχωρίζοντας ευρηματικά τον εσωτερικό χώρο. Το σημαντικότερο, όμως, που συμβαίνει στο εστιατόριο του Μουσείου, είναι η νέα συνεργασία με το Αρχείο Ακριθάκη που φέρνει στην Αθήνα της δεκαετίας του 2020 το Βερολίνο των δεκαετιών του 1970, του ’80 και του ’90, το Βερολίνο της Φώφης Ακριθάκη, μέσα από έργα τέχνης και ντοκουμέντα. Ζωντανεύει την ατμόσφαιρα του περίφημου εστιατορίου που παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του, από το 1977 έως το 1995, το στέκι, ο τόπος συναναστροφής, το κορυφαίο εστιατόριο του Βερολίνου.
Έργα καλλιτεχνών, σημειώματα μικρότερα ή μεγαλύτερα, αντίδωρα θαμώνων στη φιλοξενία της Φώφης Ακριθάκη, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στον νέο χώρο του εστιατορίου της Κουμπάρη, ζωντανεύοντας αξέχαστες στιγμές διεθνών προσωπικοτήτων της τέχνης, των γραμμάτων, του κινηματογράφου, του θεάτρου, της μόδας, της μουσικής αλλά και της πολιτικής.
Την εγκατάσταση επιμελήθηκαν η Χλόη Ακριθάκη και ο Αλέξιος Παπαζαχαρίας.
Στην ανανεωμένη αυτή ατμόσφαιρα, το Αθηναϊκό κοινό και οι επισκέπτες του Μουσείου Μπενάκη έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ελληνικές συνταγές με αναφορές σε περασμένες δεκαετίες, εκτελεσμένες με σύγχρονη ματιά από τον Executive Chef Δημήτρη Σκαρμούτσο του Δειπνοσοφιστηρίου. Τα κυρίως πιάτα του εστιατορίου θα αλλάζουν καθημερινά, προσφέροντας έτσι πολλές επιλογές στους τακτικούς του θαμώνες, ενώ τα Μέλη του Μουσείου θα απολαμβάνουν δωρεάν τον πρωινό τους καφέ κάθε μέρα 10:00 – 11:00.
Το εστιατόριο «Fofi’s»
Η Φώφη φτάνει στο δυτικό Βερολίνο το 1969 μαζί με τον ζωγράφο Αλέξη Ακριθάκη, υπότροφο της DAAD, της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών.
Η καλλιτεχνική κοινότητα του Βερολίνου, με κεντρική φυσιογνωμία τον Joseph Beuys, το μπαρ Exil των εξόριστων Βιεννέζων Αξιονιστών αλλά και οι άλλοι υπότροφοι της DAAD στην πόλη θα αποτελέσουν τις πρώτες κοινωνικές επαφές της Φώφης στο Βερολίνο. Ανάμεσά τους ήταν και Έλληνες καλλιτέχνες, όπως ο Κώστας Τσόκλης, ο Κωνσταντίνος Ξενάκης, ο Στάθης Λογοθέτης, λίγο αργότερα ο Γιάννης Ψυχοπαίδης, καθώς και οι συγγραφείς Θανάσης Βαλτινός και Μένης Κουμανταρέας. Το 1977 η Φώφη ανοίγει μαζί με τον Κώστα Κασσάμπαλη και τον Βασίλη Κουράφαλο το ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ. Ο ευχάριστος χώρος, το καλό φαγητό και κυρίως η πληθωρική προσωπικότητα της κοσμοπολίτισσας Φώφης προσελκύουν στο ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ διεθνείς προσωπικότητες της τέχνης, της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου, του θεάτρου, της μόδας, της μουσικής αλλά και της πολιτικής.
Από το μπαρ και τα τραπέζια του θα περάσουν ο Richard Burton, o John Le Carre και ο Francis Bacon, που είχε μόνιμα κρατημένο τραπέζι καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας της αναδρομικής του έκθεσης στη Nationalgalerie το 1986. Το Φεστιβάλ Βερολίνου γεμίζει κάθε χρόνο το «FOFI’S» με διεθνείς αστέρες όπως ο Tom Hanks, ο Morgan Freeman, η Jessica Tandy, ο Marco Ferreri, ο Roberto Benigni κ.ά.