Το Château Nico Lazaridi, στην Αγορά Δράμας, συμμετέχει στον εορτασμό και υποδέχεται όλους τους οινόφιλους τη συγκεκριμένη ημέρα από τις 11 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα, με δωρεάν ξεναγήσεις, γευσιγνωσία 3 εμβληματικών κρασιών και έκπτωση 20% για αγορές στο οινοποιείο.


Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022 τα επισκέψιμα οινοποιεία της χώρας γιορτάζουν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού. Η ημέρα οινοτουρισμού θεσμοθετήθηκε το 2009 και εορτάζεται κάθε χρόνο, τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου με τη συμμετοχή οινοποιείων – μελών του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων του Κρασιού (RECEVIN) ή οινοτουριστικών δικτύων.

Οινοτουρισμός σημαίνει ύπαιθρος, γεύση και ταξιδιωτική εμπειρία. Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη που προσφέρει για τους καταναλωτές του, είναι οι οινικές διαδρομές που συνδυάζουν την εμπειρία του ταξιδιού με αυτοκίνητο, όμορφα φυσικά τοπία και γευστικές δοκιμές. Εκτός από τη δοκιμή ξεχωριστών οίνων, περιλαμβάνει ξενάγηση στον χώρο του οινοποιείου, τους χώρους ωρίμανσης και παλαίωσης οίνων, περιήγηση στους αμπελώνες, υπεύθυνη ενημέρωση για την παρασκευή του κρασιού και τα μυστικά του, δοκιμή συνοδευτικών εδεσμάτων και, φυσικά, αγορά κρασιού σε προνομιακή τιμή.

Αξιόλογα οινοποιεία βρίσκονται σκορπισμένα σε κάθε γωνιά της χώρας μας.

Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε κάποιον οινικό προορισμό. Στην Ελλάδα, ο οινοτουρισμός θεωρείται μάλλον «νέα τάση» παρότι η χώρα μας είναι κατεξοχήν οινοπαραγωγική με σημαντική ετήσια παραγωγή και μοναδικές τοπικές ποικιλίες.

Σε συνέντευξή της πριν λίγο καιρό η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη δήλωνε: «Ο οινοτουρισμός έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης προς όφελος του τουρισμού, αλλά και της χώρας συνολικά. Πιστεύουμε ότι ο οινοτουρισμός είναι ένα βασικό εργαλείο για το τρίπτυχο του ελληνικού τουρισμού του μέλλοντος, με βασικό στόχο την ποιότητα, την ισορροπία και τη βιωσιμότητα».