Ο Pau Sintes Juanico από τη Μενόρκα, Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας που βραβεύτηκε το 2022, ανακηρύχθηκε European Young Chef για το 2022. Με το πιάτο του μελιτζάνες σε στιλ Menorca: Simple and Complex, κέρδισε τις καρδιές της κριτικής επιτροπής υπό την προεδρία του νικητή του 2021, σεφ Espen Laumann.

Ο Pau παρουσίασε ένα χορτοφαγικό πιάτο με βάση τη μελιτζάνα, χρησιμοποιώντας όλα τα μέρη του λαχανικού σε συνδυασμό με τοπικά βότανα από τις ακτές της Μενόρκας (όπως θαλάσσιο μάραθο και κάπαρη), κρόκους αυγών, τυρί ΠΟΠ Mahón-Menorca και μέλι. Μέσα από αυτή τη συνταγή θέλησε να δείξει ότι νόστιμα χορτοφαγικά πιάτα μπορούν να γίνουν με τοπικά, παραδοσιακά προϊόντα.

Η κριτική επιτροπή εκτίμησε ιδιαίτερα την έκρηξη των γεύσεων και τον απίστευτα πρωτοποριακό συνδυασμό χρωμάτων και υφών, όπως και το ενδιαφέρον του Pau για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και τη γνώση των τοπικών ποικιλιών φυτών.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα πιάτο για χορτοφάγους κερδίζει τον διαγωνισμό και είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι ότι τα φυτά αρχίζουν να ανακτούν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην κουζίνα», δήλωσε η Πρόεδρος της IGCAT, Diane Dodd PhD.

Ανάμεσα στους φιναλίστ από τις 9 βραβευμένες Ευρωπαϊκές Περιφέρειες Γαστρονομίας ήταν και η Αικατερίνη Γονιδάκη (βραβείο Νοτίου Αιγαίου 2019).