Η Αθήνα παραμένει ανήσυχη στο γαστρονομικό φάσμα και ενόψει του καλοκαιριού οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε εγρήγορση προσθέτοντας ενδιαφέρουσες προτάσεις.

Ευέλικτα μενού, προτάσεις street food και κοκτέιλ που ιντριγκάρουν παρέα με δημιουργικούς μεζέδες που προκαλούν το sharing, είναι οι τάσεις που κυριαρχούν, ενώ οι έννοιες εποχικότητα και οι zero waste πρακτικές, φαίνεται να κερδίζουν έδαφος.

Εντός ξενοδοχείων
Η νέα γαστρονομική πρόταση από τα Electra Hotels στο κέντρο της Αθήνας, έχει το όνομα Λobby και βρίσκεται πλάι στο Electra Metropolis (Βουλής 30). Με υπέρκομψο design και urban διάθεση είναι ανοιχτό και τις επτά ημέρες της εβδομάδας από τη 1 το μεσημέρι μέχρι 1 το βράδυ. Το ευέλικτο μενού προτείνει comfort πιάτα όπως burger από Wagyu και Black Angus, αλλά και burger με αστακό, προσεγμένα hot dogs, tapas, μαζί με ωραία κοκτέιλς, κρασιά και μεγάλη γκάμα από ελληνικές μπίρες.

Στην ίδια γειτονιά στην οδό Λέκκα 19 στο ισόγειο του ξενοδοχείου «Φως», εκεί που βρισκόταν το bar restaurant του Σταύρου Θεοδωράκη άνοιξε το wine bar «Λάιτ». Στον ανανεωμένο χώρο που ανοίγει από το πρωί για καφέ και brunch, όσο προχωρά η μέρα το μενού «επενδύει» στις pinsa, τα πλατό τυριών και αλλαντικών και τα μίνι μπέργκερς που συνδυάζονται με ελληνικά και κάποια διεθνή κρασιά, πολλά από τα οποία σερβίρονται και σε ποτήρι.

Στα Ιλίσια για γαστροκουτούκι
Την πλατεία Βραζιλίας στα Ιλίσια που ενισχύεται διαρκώς με νέες προτάσεις και εξε­λίσσεται σε hot spot της πόλης, επέλεξε και ο σεφ Σήφης Μανουσέλης για τον Tsiftis Gastrokutuki+. Σ΄ έναν χώρο (Μιχαλακοπούλου & Σεβαστείας) που μοιάζει με μεταμοντέρνο χωριάτικο σπίτι, θα υλοποιεί τη δική του εκδοχή για ένα «γαστροκουτούκι» που θα σερβίρει ελληνικά και πρωτότυπα πειραγμένα πιάτα ελληνικής κουζίνας, με έμφαση στην εποχικότητα, δικά του τυριά, αλλαντικά και πιάτα κατάλληλα για να μοιράζονται. Το μενού θα περιέχει τυρί από βουβαλίσιο γάλα, σουτζούκι μπακαλιάρου, καψαλισμένη λακέρδα με χόρτα, ταρτάρ-σουτζουκάκια με χόρτα και κέτσαπ από ντομάτες ζύμωσης αλλά και καραβίδες με σος από πιπεριές χαλαπένιος. Στο κεφάλαιο του ποτού η έμφαση δίνεται στις μπύρες και τα κοκτέιλς, ενώ τη λίστα κρασιών υπογράφει ο Φώτης Κοτσάκης και περιλαμβάνει 50 ετικέτες από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα.

Στο Παγκράτι για burgers
Στο Παγκράτι που επίσης είναι από τις γειτονιές που παραμένουν δημοφιλείς για έξοδο, προσγειώθηκε πρόσφατα το θεσσαλονικιώτικο μπεργκεράδικο Tarantino (Ευφράνορος 8), που λειτουργεί ήδη ένα ακόμη αθηναϊκό… παράρτημα στο Κουκάκι.

Η ιδέα που ξεκίνησε από το Food Fest του ‘18, δίνει έμφαση στην πρωτοτυπία των συνδυασμών και των slow τεχνικών, την ποιότητα των υλικών με τον 100% black angus κιμά, τα ψωμάκια brioche και τις comfort γεύσεις. Από το ομώνυμο Tarantino Special με Black Angus και τραγανό μπέικον, στο Spicy Chorizo με jalapenos, iceberg και sriracha, και το Italian με τυρί προβολόνε, ντομάτα και pesto βασιλικού.

Σερβίρει επίσης sandwiches, όπως το Jerk Chicken σε ψωμί pretzel με κοτόπουλο και Caribbean sauce. Στα plus και οι hip hop και soul μουσικές που φτιάχνουν ατμόσφαιρα.

Στην Κυψέλη γιατί… “Έπρεπε”
Στην έτερη περιφερειακή γειτονιά του κέντρου, την Κυψέλη, τελευταία γίνεται πολύς λόγος για το πρόσφατο άνοιγμα του μπαρ «Έπρεπε» κοντά στη Φωκίωνος Νέγρη (Αγ. Ζώνης 1) από την ομάδα που βρίσκεται πίσω από τις αγαπημένες «Σεϋχέλες» στον Κεραμεικό.

Οι τηγανητοί γίγαντες που προσφέρονται μαζί με τα ωραία ποτά, η όμορφη ατμόσφαιρα, οι πολύ καλές μουσικές και τα ωραία ποτά από τον Νίκο Μοσχονά (Three Donkeys και Prickly Bear στην Τήνο) που ακολουθούν τη λογική των twisted classics με τουίστ. Δε λείπει η Μαργαρίτα με μανταρίνι και το καπνιστό ντράι μαρτίνι.

Η λογική του zero waste και της εποχικότητας περνάνε στη λίστα με τα cocktails ενώ υπάρχει και μικρή κάβα με προσεκτικά επιλεγμένες ετικέτες, με φυσικούς οίνους από τον ελληνικό αμπελώνα, αλλά και μπίρες, με highlight αυτή που η Noctua έχει δημιουργήσει αποκλειστικά για το μπαρ. Εκτός των σνακ, η κάρτα φαγητού περιλαμβάνει ψωμιά και spreads, σαρδέλες σε σαβόρο και ημίπαστο σκουμπρί και burgerάκια με μοσχαρίσια γλώσσα.