Το Mugaritz, το σούπερ δημιουργικό εστιατόριο του Andoni Luis Aduriz στο Σαν Σεμπαστιάν, άνοιξε ξανά για 25η σεζόν με ένα νέο μενού που βασισμένο στην ιδέα της αμφισβήτησης της λογικής και σε μια νέα αντίληψη περί γεύσης ξεπερνά, για άλλη μια φορά, τα όρια.

Οι επισκέπτες του θα κληθούν και πάλι να βγουν έξω από τη ζώνη άνεσής τους και να εξερευνήσουν από 23 έως 25 στάδια με θέμα τη γεύση. Κάθε «μπουκιά» είναι το αποτέλεσμα έρευνας πολλών μηνών που ολοκλήρωσε η ομάδα κεκλεισμένων των θυρών, χρησιμοποιώντας πολύπλοκες τεχνικές με ένζυμα καθώς και με ζυμώσεις. «Και φέτος, συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό που μας εμπνέει: να αμφισβητούμε ότι υπάρχει εκεί έξω», είπε ο Aduriz που είναι ένα τα πιο φωτεινά ταλέντα της παγκόσμιας γαστρονομίας.

Συνοπτικά οι τάσεις που αναδεικνύει το νέο μενού μέσα από τέσσερα πιάτα:

«Βλέμματα»: Ενα πιάτο είναι φτιαγμένο από χαβιάρι και κουκουνάρι με ζελατίνα από καραμελωμένο μαύρο μήλο και έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει τους επισκέπτες να έρθουν αντιμέτωποι με τον εαυτό τους.

 

 

«Τέχνασμα»: Ένα δάχτυλο φτιαγμένο από καρότο συνοδεύεται από κρέμα μπλε τυριού κι έρχεται να παίξει με την ιδέα της χρήσης των χεριών. «Τρώμε με τα χέρια μας εδώ και χρόνια στο Mugaritz, αλλά αυτή τη φορά το μεταμορφώσαμε σε… μαχαιροπήρουνο, σαν ένα παιχνίδι για το πώς μπορεί να μεταμορφωθεί ένα απλό καρότο crudité» ανέφερε ο σεφ.

«Ψωμί σίκαλης με ένζυμο μελάσας»: Ένα πιάτο με αχινό που συνοδεύεται από ένζυμο μελάσας, που επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση ψωμιού σίκαλης σε ένα ενζυμο που διασπά το άμυλο σε απλά σάκχαρα. Είναι ένα τεχνικό πιάτο, κι ένα πιάτο που συνδυάζει δύο από τις πιο αντίθετες γεύσεις: το πικρό και το γλυκό.

«Gyotaku»: Εμπνευσμένος από μια παραδοσιακή μέθοδο που χρησιμοποιούν οι Ιάπωνες ψαράδες για να φτιάξουν ένα είδος δακτυλικού αποτυπώματος του ψαριού, ο Mugaritz χρησιμοποίησε την τεχνική για να αναδημιουργήσει ένα πιάτο με μοσχάρι και χταπόδι.