Οι αυξημένοι λογαριασμοί ενέργειας έχουν οδηγήσει σε οικονομική ασφυξίες πολλές επιχειρήσεις εστίασης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πολλοί αναζητούν τρόπους για να ανταπεξέλθουν, με την συντριπτική πλειοψηφία τους να αυξάνουν τις ονομαστικές τιμές των προϊόντων τους στους τιμοκαταλόγους τους.
Ένας Βέλγος ιδιοκτήτης αλυσίδας εστιατορίων όμως ζητά από τους πελάτες να πληρώσουν 1 ευρώ κατά κεφαλή για το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος που αντιμετωπίζει, λέγοντας ότι η κρίση κόστους διαβίωσης είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου για την επιχείρησή του. Ο Μισέλ ντε Μπλος, του οποίου η αλυσίδα Sabai Sabai, λειτουργεί 20 ασιατικά εστιατόρια, μεταξύ των οποίων και στις Βρυξέλλες, είπε ότι με επιπλέον 100.000 ευρώ μηνιαίο κόστος σε λογαριασμούς και με 100.000 γεύματα κατά μέσο όρο την ίδια περίοδο, θα μπορούσε να καλύψει τα έξοδά του με μια προσωρινή επιπλέον χρέωση.
«Η ιδέα είναι να ζητήσουμε από τον κόσμο να μας βοηθήσει να επιβιώσουμε, να είμαστε εκεί μετά την κρίση», είπε στο Reuters από την κουζίνα του Thai Cafe.
Ενώ άλλοι επέλεξαν να ανεβάσουν μόνιμα τις τιμές, ο ντε Μπλος είπε ότι επέλεξε μια προσωρινή συνεισφορά ενέργειας η οποία θα σταματήσει μόλις τελειώσει η κρίση.
Οι πελάτες βρίσκουν ένα φυλλάδιο σε κάθε τραπέζι που εξηγεί την κατάσταση σε μια προσπάθεια να πειστούν. Ο ντε Μπλος είπε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πελατών είναι υποστηρικτικοί.