Στην Άνω Μερά της Μυκόνου και συγκεκριμένα στο σημείο που παλαιότερα βρισκόταν η Ακρόπολη, ένα κατάστημα στην είσοδο της πλατείας, ξεκίνησε τη λειτουργία του το Jayont. Είναι ένα σημείο που συγκέντρωνε τις περισσότερες πολιτιστικές δραστηριότητες του νησιού, και σήμερα, κατοικεί η πλειοψηφία των κατοίκων του.

Στο ίδιο σημείο σήμερα, το Jayont αναβιώνει τη φιλόξενη εξυπηρέτηση, και συνδέει τους επισκέπτες με τον τόπο Η μεταφέροντάς τους επισκέπτες σε άλλες εποχές. Γι΄αυτό δημιούργησε μέσα στο κατάστημα μια γωνιά με τα ιστορικά αρχεία της πρώτης επιχείρησης που δραστηριοποιήθηκε εκεί, με την ονομασία Καφεοινοπωλείον “Η Ακρόπολις” του Φραντζέσκου Ι. Μονογυιού.

Γνωστός και με το παρατσούκλι “Καλλιβρούσης”, ξεκίνησε από καραβομάγειρας στο Θωρηκτό Αβέρωφ και συνέχισε ιδρύοντας το πρώτο αυτοσχέδιο κυλικείο για τους εργάτες που δημιούργησαν το Νεώριο της Σύρου, πριν τοποθετηθεί μόνιμα στην πλατεία της Άνω Μεράς Μυκόνου, δίπλα στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Τουρλιανής του 16ου αιώνα.

H 12μηνη λειτουργία του, ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό του Jayont, όπου σπανίζει στο νησί, καθώς η πλειοψηφία όσων επιχειρούν επικεντρώνεται στην καλοκαιρινή σεζόν. Ομορφη διακόσμηση με έμφαση στον φωτισμό. Ανοιχτό από το πρωί, προσφέρει αλμυρές και γλυκές γεύσεις, πρωτότυπα smoothies, με τοπικά υλικά που χρησιμοποιεί, επιλογές για brunch, lunch και dinner, προσφέρει value for money επιλογές.