Ούτε το όνομα, ούτε η τοποθεσία, ούτε ο εξωτερικός της χώρος σε προδιαθέτει για αυτό που θα αντικρίσεις μπαίνοντας στην ταβέρνα Θωμάς, στο απομακρυσμένο χωριό Σκλήθρο της Φλώρινας. Και κυρίως, τίποτα δεν προδιαθέτει για αυτό που θα βιώσεις απολαμβάνοντας τα πιάτα της εξαιρετικής κουζίνας αυτής της ταβέρνας που μετρά ήδη πάνω από 50 χρόνια ζωής.

Σε πρόσφατο δημοσιογραφικό ταξίδι μας στη Φλώρινα, ο Θωμάς Πασπάλης, τρίτη γενιά ιδιοκτήτης του εστιατορίου (που όπως ανακάλυψα αργότερα είναι πολύ γνωστό στους γαστρονομικούς κύκλους), μαζί με το άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό του, μας υποδέχτηκε σε ένα ζεστό χώρο διακοσμημένο σαν το σαλόνι ενός παραδοσιακού αρχοντικού και μας ξεδίπλωσε όλη τη γαστρονομία της περιοχής της Φλώρινας, συνοδεία εξαιρετικών τοπικών κρασιών.

Η οικογένεια αποτελεί και το βασικό προσωπικό του εστιατορίου. Τα πιάτα που έβγαιναν από την κουζίνα από τα χεράκια των ίδιων των γονιών του, του Νίκου και της Ελένης, αναδείκνυαν αριστοτεχνικά τα τοπικά υλικά, σε συνταγές παραδοσιακές που ενσωμάτωναν διακριτικά μοντέρνες πινελιές, τόσο ώστε να μην γίνονται απλώς έρμαια της εκάστοτε γαστριμαργικής μόδας.

Δοκιμάσαμε Αρνί με Τραχανά, δενδρολίβανο & γλυκό μπάτζο, Πανσέτα στο φούρνο με Φασόλια γίγαντες Σκλήθρου, Μάγουλα Μοσχαρίσια κοκκινιστά με παπαρδέλες, Αγριογούρουνο Κρασάτο σιγομαγειρεμένο με Ξινόμαυρο κρασί & Λιγκουίνι, Βουβάλι με limoncello, πουρέ σελινόριζας & ροζ πιπέρι, ενώ είχαν φροντίσει να μας ανοίξουν την όρεξη με πράσινη σαλάτα με πορτοκάλι και φέτα Αμύνταιου, οσπριάδα με ντρέσιγνκ εσπεριδοειδών, πορτοκάλι, αβοκάντο και σύγκλινο, κριθαρότο με άγρια μανιτάρια και φυσικά φρέσκο ψωμάκι με αλείμματα από πιπεριές Φλωρίνης.

Επιπλέον, 500 προτάσεις από τον ξεχωριστό Ελληνικό Αμπελώνα φιλοξενούνται στο κελάρι του μαγαζιού με κρασιά μεγάλων και γνωστών Ελλήνων Οινοπαραγωγών, αλλά και από μικρές οινοποιητικές μονάδες με πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις, από τις οποίες δεν λείπουν φυσικά τα λαμπρά δείγματα της Π.Ο.Π. Αμπελουργικής Ζώνης Αμυνταίου, με απόλυτο κυρίαρχο το Ξινόμαυρο.