Μετά τα τρία αστέρια Michelin το 2011 και τον τίτλο του καλύτερους εστιατορίου στον κόσμο έξι χρόνια αργότερα, ο Daniel Humm, Executive chef του Eleven Madison Park της Νέας Υόρκης, πέτυχε ένα ακόμα ορόσημο.

Αναδιαμορφώνοντας την κουζίνα του εξ ολοκλήρου σε plant-based μετά την πανδημία, έγινε το πρώτο vegan εστιατόριο που έλαβε τρία αστέρια Michelin. «Μετά την πανδημία, δεν ήθελα να ανοίξω το ίδιο εστιατόριο», είπε ο Humm στους FT σε συνέντευξή του.

«Αν μπορούμε να δείξουμε τις δυνατότητες κατανάλωσης τροφών φυτικής προέλευσης σε αυτό το περιβάλλον, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει πολλές πόρτες» για να ακολουθήσουν και άλλοι. Το πλήρες μενού 11 πιάτων στο Eleven Madison τον Οκτώβριο κοστίζει 365 δολ. και περιλαμβάνει ζυμαρικά σελτούλα στον ατμό με σαλάτα και αβοκάντο, ζωμό ντομάτας με τόφου και λεμόνι βερμπένα, καλαμπόκι με ρύζι και μανιτάρια chanterelle και ψητή κολοκύθα με πιπέρι poblano και σεϊτάν. Πέρυσι, οι κριτές του οδηγού απένειμαν ένα αστέρι στο ONA, με επικεφαλής την σεφ Claire Vallée, καθιστώντας το πρώτο vegan εστιατόριο στη Γαλλία που έλαβε αστέρι. Είναι προσωρινά κλειστό. Ο Gwendal Poullennec, ο διευθυντής των Michelin Guides, δήλωσε στους FT ότι η κατάταξη τριών αστέρων του Eleven Madison θα ενθαρρύνει τους νέους σεφ να «τονίσουν τη σημασία της βιωσιμότητας και να εμπνεύσουν σημαντικές αλλαγές στο γαστρονομικό τοπίο».