Ο executive chef Νίκος Θωμάς συνεχίζει για τρίτη χρονιά να βρίσκει νέα έκφραση για την κρητική κουζίνα στο εστιατόριο του Kapsaliana Village Hotel, ανανεώνοντας την γαστρονομική άποψη του μενού που σερβίρεται στον υπέροχο οικισμό του 16ου αιώνα που μετατράπηκε σε πολυβραβευμένο boutique hotel.

«Είναι μαγικός τόπος, έχω γνωρίσει φοβερούς ανθρώπους, παραγωγούς με μεράκι, τυροκόμους, τσοπάνηδες, αποστακτήρια με ρακές. Εχουμε μποστάνι, το 80% της μαναβικής που χρησιμοποιούμε παράγεται από εμάς. Εχουμε ξυλόφουρνους, δικό μας κοτέτσι για φρέσκα αυγά, είναι ένας παράδεισος» λέει ο Νίκος Θωμάς στο H&R που ως γνώστης πλέον του χαρακτήρα της πλούσιας παράδοσης της κουζίνας της Μεγαλονήσου έχει εντρυφήσει στα φρέσκα προϊόντα της Κρήτης, και μαζί με τις πολύ καλά δουλεμένες τεχνικές του αλλά και την έμπνευση από το τοπίο της ενδοχώρας του Ρεθύμνου, έχει δημιουργήσει έναν «χάρτη Κρητικής γευσιγνωσίας».

Με συνοδοιπόρο τον αρχιτέκτονα Μύρωνα Τουπογιάννη που μετέτρεψε το εγκαταλελειμμένο μετόχι της Μονής Αρκαδίου σε παραδοσιακό ξενώνα, ο χαρισματικός chef ανέπτυξε φιλίες με τους «ιδανικούς» παραγωγούς, μπήκε στα τυροκομεία, ανακάλυψε τις ρακές με αρώματα, εντρύφησε στην αυθεντική αλλά και στις πειραγμένες συνταγές των ντόπιων για να καταλήξει στη δική του πρόταση. Μαζί του ο ανερχόμενος Χανιώτης chef Αντώνης Μπατσίνης, που έχει και την ευθύνη για τα τρία μποστάνια του χωριού.

Η κάρτα περιλαμβάνει προτάσεις για comfort μεσημεριανό γεύμα & pool menu και στη συνέχεια σερβίρεται το δείπνο με θέα το Κρητικό Πέλαγος κάτω από τα αστέρια του ουρανού των Καψαλιανών. Πρωταγωνιστές όλα τα λαχανικά και τα ζαρζαβατικά της ευλογημένης κρητικής γης, τα «διάσημα» βότανα, τα εκλεκτά κρεατικά που ήρθαν από επιλεγμένες φάρμες και τα μοναδικά τυριά του Ρεθύμνου.

Ο σεφ βάζει στάκα στα κολοκυθάκια και τρίχρωμες ντομάτες στο carpaccio με αχινό, παντρεύει το χέλι με ζυγούρι στο γαμοπίλαφο, κάνει πέστο από μαϊντανό, ρίχνει πούδρα αυγοτάραχου, στολίζει το αρνί με ροζ βρώσιμα ανθάκια αρμπαρόριζας, και σιγομαγειρεύει τον κόκορα με ξινόχοντρο.

Το εστιατόριο Elaia είναι ανοικτό και για τους πελάτες εκτός ξενοδοχείου και περιλαμβάνει επίσης ένα ανανεωμένο μπαρ ελαιολάδου, για το οποίο έχει διακριθεί διεθνώς για την προβολή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, μέσα από τις γευσιγνωσίες που πραγματοποιεί κατόπιν συνεννόησης.