Εκτόξευση των online κρατήσεων στην Ελλάδα το 2022

Στο 1 δισ. ευρώ ανήλθε φέτος η αξία των online κρατήσεων για τα ξενοδοχεία της Ελλάδας, σημειώνοντας αύξηση κατά 56% σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Primalres / Webhotelier. Όπως αποκάλυψε η Μαρία Σαρρή, Head of Sales της εταιρείας, μιλώντας στο πρώτο πάνελ του φόρουμ Digi Hotel, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της φετινής έκθεσης Xenia (26-28 Νοεμβρίου 2022), η δυναμική αυτή φαίνεται να διατηρείται και τη φετινή χρονιά, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, η ζήτηση να είναι διπλάσια σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ενώ ήδη έχουν γίνει κρατήσεις για περίπου 200.000 διανυκτερεύσεις.

Σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι από το σύνολο των online κρατήσεων, το 30% αφορά τις direct (στις μηχανές κρατήσεων που διαθέτουν τα ίδια τα ξενοδοχεία στα site τους) και οι υπόλοιπες μέσω των Online Travel Agents (OTAs). Την άνοδο των direct bookings επιβεβαίωσε και ο COO της Bookonline, Θεόδωρος Κατσίμπρας, που συμμετείχε στο πάνελ, με τίτλο «Online πωλήσεις, τι είδαμε το 2022 – Εκτιμήσεις για το 2023». Όπως σημείωσε, το 2019, οι απευθείας κρατήσεις ανέρχονταν στο 12-13% του συνόλου των κρατήσεων, ενώ φέτος το ποσοστό αυτό έφτασε στο 19%.

Ο κ. Περικλής Γομπάκης, Sales & Marketing Director των ξενοδοχείων Marbella, τόνισε ότι σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση απευθείας κρατήσεων παίζει η δημιουργία brand awareness από την πλευρά του ξενοδόχου, κάτι που είναι εφικτό τόσο μέσω μιας συστηματικής παρουσίας στα social media όσο και μέσω κινήσεων που θα προσφέρουν προστιθέμενη αξία στους επισκέπτες, έτσι ώστε να μείνουν ευχαριστημένοι.

Ο κ. Βασίλης Ριαβόγλου, από την OTA Insight, αναφέρθηκε στο θέμα των τιμών. Εξήγησε ότι ο ανταγωνισμός είναι ισχυρός και οι τιμές σε πολλές περιοχές έφτασαν αρκετά κοντά αλλά δεν ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019. «Το ζήτημα είναι με ποιους προορισμούς θέλει η Ελλάδα να ανταγωνιστεί. Δε θεωρώ ότι θέλουμε να ανταγωνιστούμε την Τουρκία ή την Αίγυπτο που οι τιμές είναι χαμηλές αλλά την Ισπανία ή την Πορτογαλία». Σε ό,τι αφορά τις προσφορές, τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι οι ταξιδιώτες αναζητούν καλύτερες τιμές, ωστόσο οι υπηρεσίες που μπορεί να δώσουν προστιθέμενη αξία στη διαμονή τους, πολλές φορές τους οδηγεί να μην επιλέξουν απαραίτητα τη φθηνότερη επιλογή. Κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο κ. Κατσίμπρας, προσθέτοντας και την παράμετρο της εμπειρίας, που αναζητούν οι ταξιδιώτες.

Η ζήτηση για την επόμενη χρονιά
Όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι αυτή τη στιγμή δείχνουν να προηγούνται οι κρατήσεις σε υψηλών κατηγοριών ξενοδοχεία. Ο κ. Γομπάκης σημείωσε ότι η ζήτηση για ξενοδοχεία πολυτελείας παραμένει ανελαστική παρά την αύξηση των τιμών και του κόστους των διακοπών, παράγοντες που αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη φετινή εξέλιξη της σεζόν. Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι υπάρχει αυξητική τάση στη ζήτηση για all inclusive ξενοδοχεία, κυρίως από τους ταξιδιώτες που είναι budget conscious. Πάντως αγορές όπως η Αγγλία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία δείχνουν ήδη μεγάλο ενδιαφέρον για κρατήσεις καλοκαιρινών διακοπών στην Ελλάδα.

Τάσεις & digital σύγχρονες λύσεις στο Digi Hotel

Στο πλαίσιο του Digi Hotel της Xenia, για ακόμα μία φορά εξειδικευμένοι εισηγητές παρουσίασαν όλα τα σύγχρονα εργαλεία του Digital Marketing για τον κλάδο της τουριστικής βιομηχανίας και τους τρόπους αξιοποίησής τους από τους ξενοδόχους, αλλά και τα στελέχη του τουρισμού.

Οι online πωλήσεις, η στρατηγική τους και το sales & revenue management κυριάρχησε στις συζητήσεις της πρώτης μέρας, η οποία έκλεισε με την ομιλία της η κα. Ιωάννα Δρέττα, CEO της Marketing Greece, η οποία μίλησε για το δυναμικό κοινό των digital nomads και το πώς μπορούν να είναι κοινός στόχος για τα ξενοδοχεία.

Τη δεύτερη μέρα, τα κύρια θέματα ήταν τo Digital Marketing, η διαφήμιση και τα Social Media για ξενοδοχεία, με εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών να μοιράζονται τις γνώσεις τους επί σκηνής, δίνοντας χρήσιμες συμβουλές στους ξενοδόχους και παρουσιάζοντας case studies και best practises.

Τέλος, η τρίτη ημέρα του Digi Hotel της Xenia είχε στο επίκεντρο το Digital Transformation, την Αειφορία αλλά και τα Smart Tools που βοηθούν τον ξενοδόχο να αναπτύξει την επιχείρησή του, δίνοντας προστιθέμενη αξία στις υπηρεσίες που προσφέρει.

Xenia 2022, η έκθεση για τα ξενοδοχεία της νέας εποχής

Εμπορικές συμφωνίες, networking και ενημέρωση κυριάρχησαν στην Xenia 2022 που πραγματοποιήθηκε 26-28 Νοεμβρίου 2022, στο Metropolitan Expo.

Μέσα από τον πλούτο των προϊόντων και υπηρεσιών των 500 εκθετών, ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες καταλυμάτων, αρχιτέκτονες, διακοσμητές αλλά και εκπρόσωποι κατασκευαστικών εταιρειών μπόρεσαν να βρουν -ανάμεσα σε πολλά άλλα- υλικά και πρακτικές για sustainable και eco-friendly ξενοδοχειακές μονάδες, έξυπνες τεχνολογίες, προηγμένη οπτικοακουστική τεχνολογία καθώς και αυτόματα συστήματα που διαμορφώνουν ένα smart hotel, ψηφιακές λύσεις που θα βελτιώσουν και θα εξατομικεύσουν την εμπειρία των επισκεπτών αλλά και προτάσεις για να εντάξουν το κομμάτι του wellness στο ξενοδοχείο τους. Παράλληλα, οι 26 εταιρείες που συμμετείχαν στο project Architect Lab, έκλεψαν τις εντυπώσεις με τη γκάμα καινοτόμων λύσεων, νέων τεχνολογιών και high-end προϊόντων για την κατασκευή, την ανακαίνιση, τη διακόσμηση και την εξοικονόμηση ενέργειας στα Ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα.

Λαμπερά εγκαίνια για την Χenia 2022
Δυναμικό παρών έδωσαν στα εγκαίνια της Xenia 2022, οι εκπρόσωποι του πολιτικού και του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς και των κορυφαίων θεσμικών φορέων του Τουρισμού.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, από τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, τον οποίον υποδέχτηκαν οι κ. Θανάσης Παναγούλιας (Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της FORUM ΑΕ, Θανάσης Γιαλούρης (Αντιπρόεδρος της FORUM ΑΕ) και Peter Ottmann (CEO του εκθεσιακού ομίλου της Nurnbergmesse, του οποίου είναι μέλος η FORUM SΑ).

Ο κ. Κικίλιας τόνισε πως «η φετινή Xenia επιβεβαιώνει το δυναμικό restart του ελληνικού τουρισμού. Χαίρομαι που βλέπω σήμερα χαμόγελα στους ξενοδόχους, καθώς η φετινή χρονιά απέφερε πολύ υψηλά έσοδα και ακόμη πιο ποιοτικό τουριστικό προϊόν. Όλος ο τουριστικός κλάδος είναι εδώ στην ΧΕΝΙΑ αποδεικνύοντας στην πράξη ‘το ισχύς εν τη ενώσει’».

Παρόντες στα εγκαίνια της έκθεσης ήταν εκτός από σημαντικά στελέχη του Ξενοδοχειακού κλάδου και της Τουριστικής Βιομηχανίας και εκπρόσωποι του πολιτικού και θεσμικού χώρου, όπως: o κ. Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος, Αντιπρόεδρος της Βουλής, η κα Άντζελα Γκερέκου Πρόεδρος ΕΟΤ, ο κ. Γιάννης Ρέτσος, Πρόεδρος ΣΕΤΕ, ο κ. Αλέξανδρος Βασιλικός Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο κ. Γρηγόρης Τάσιος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, ο κ. Ευγένιος Βασιλικός Αντιπρόεδρος ΠΟΞ, ο κ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Αναπλ. Τομεάρχης Τουρισμού και ο κ. Κωνσταντίνος Δαμίγος, Α’ Αντιπρόεδρος του ΒΕΑ. Επίσης, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο κ. Παναγιώτης Μωραΐτης Πρόεδρος του ΣΕΕΜΕ, ο κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος Αντιπρόεδρος του ομίλου Aldemar Resorts και ο κ. Γιώργος Σταύρου, Γενικός Διευθυντής Ξενοδοχείου Sofitel Athens Airport.

Ξενοδοχειακές Ημέρες Καριέρας Workathlon

Η Xenia φιλοξένησε τις Ξενοδοχειακές Ημέρες Καριέρας της Workathlon. Χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι είχαν για δύο ημέρες την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με κορυφαίες επιχειρήσεις του κλάδου μέσω 10λεπτων συνεντεύξεων και να συζητήσουν προοπτικές εξέλιξης της καριέρας τους.

Σε μια σεζόν που η στελέχωση προβλέπεται πιο δύσκολη από ποτέ, οι εργοδότες συνάντησαν ταλέντα που δεν θα συναντούσαν πουθενά αλλού, έκαναν μαζικές συνεντεύξεις και δικτυώθηκαν με άλλους εκπροσώπους μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων, ενώ πρόβαλλαν την επιχείρησή τους με μοναδικό τρόπο σε στοχευμένο κοινό στον τουρισμό και την φιλοξενία.

Από την άλλη οι υποψήφιοι μπόρεσαν να προσπεράσουν το δύσκολο και χρονοβόρο κομμάτι της αίτησης εργασίας και να φτάσουν κατευθείαν στη συνέντευξη! Ακόμα, έκαναν γνωριμίες με επαγγελματίες του χώρου και παρακολούθησαν ομιλίες για τα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου.

Την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από εξειδικευμένα στελέχη της τουριστικής αγοράς που παρουσίασαν hospitality trends και ανέλυσαν φλέγοντα ζητήματα του κλάδου, τόσο για τους ξενοδόχους όσο και για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

10η Γενική Συνέλευση Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Η 10η Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της έκθεσης XENIA, παρουσία εκατοντάδων ξενοδόχων που έδωσαν δυναμικό «παρών».
Τη Συνέλευση «άνοιξε» από το βήμα ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός, ο οποίος αναφέρθηκε στην περίοδο της πανδημίας και την υποδειγματική προσαρμογή των επαγγελματιών του Τουρισμού στα αυστηρά σχετικά πρωτόκολλα, εξασφαλίζοντας έτσι την ασφάλεια της χώρας και συμβάλλοντας στην εντυπωσιακή ανάπτυξη του Τουρισμού. Επίσης, αναφέρθηκε στα βασικά ζητήματα που απασχολούν σήμερα τον κλάδο των Ξενοδόχων, όπως είναι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, τα πνευματικά δικαιώματα, αλλά και τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα που αντιμετωπίζουν όλα τα ξενοδοχεία και κυρίως όσα λειτουργούν όλο το χρόνο.

Στη συνέχεια τη συνέλευση χαιρέτισε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος συνεχάρη με τη σειρά του τους ξενοδόχους για τον επαγγελματισμό με τον οποίο χειρίστηκαν την υγειονομική κρίση, υπογραμμίζοντας πως συνέβαλαν ουσιαστικά στο success story του Ελληνικού Τουρισμού και μάλιστα σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη επέκτασης της τουριστικής περιόδου, κάτι που δικαιούνται, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε πολλοί προορισμοί σε όλη τη χώρα.

Σειρά είχε ο κ. Peter Ottmann, CEO του ομίλου Nuremberg Messe, στον οποίο ανήκει και η διοργανώτρια εταιρεία, FORUM SA, ο οποίος αναφέρθηκε στο πόσο γρήγορα κατάφερε η Ελλάδα να προσαρμοστεί στη μετά Covid εποχή, σημειώνοντας πως δεν επελέγη διόλου τυχαία ως τόπος για δύο σπουδαίες διεθνείς συναντήσεις: Το Group Strategy Workshop, του ομίλου, με τη συμμετοχή 40 κορυφαίων στελεχών του από όλο τον κόσμο, αλλά και τη συνάντηση 24 διοργανωτών εκθέσεων από όλη την Ευρώπη, μελών της Ένωσης Εmeca (The European Major Exhibition Centres Association EMECA). Όλοι τους δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την ελληνική φιλοξενία, αλλά και από το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών της.

Αποχωρεί από τα κοινά ο Γ. Ρέτσος
Τη «σκυτάλη» στο βήμα πήρε ο κ. Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΣΕΤΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στη στρατηγική του ΣΕΤΕ «Τουρισμός 2030» και στην απόφαση που χρειάζεται να πάρει ο κλάδος για να προχωρήσει σε κομβικές αλλαγές, με επίκεντρο το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα. Τέλος, ανακοίνωσε, πως έπειτα από 23 χρόνια ενασχόλησης με τα φλέγοντα ζητήματα της Φιλοξενίας, με την επικείμενη λήξη της θητείας του, θα αποχωρήσει οριστικά από τα κοινά του Τουρισμού, σημειώνοντας πως όλο αυτό το διάστημα συμπορεύτηκε με άξιους ανθρώπους που μοιράζονταν την κοινή πεποίθηση ότι ο Τουρισμός μπορεί να αποτελέσει το μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Οι πανδημία και οι επιπτώσεις της
Στη δύσκολη χρονιά που διανύουμε και στα αυξημένα κόστη που αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι αναφέρθηκε στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΠΟΞ, κ. Γρηγόρης Τάσιος, ο οποίος κατέληξε ότι για να προχωρήσει ο τουρισμός χρειάζονται λύσεις στα φλέγοντα ζητήματα. Η διευθύντρια του ΞΕΕ, κα Αγνή Χριστίδου έκανε ένα σύντομο απολογισμό δράσεων του ΞΕΕ στη διάρκεια της Πανδημίας και στη συνέχεια η κα Ελένη Ανδρεάδη, υπεύθυνη για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φιλοξενία μου», αναφέρθηκε στο πρωτοποριακό project του Επιμελητηρίου, που απευθύνεται σε μαθητές του Δημοτικού, φιλοδοξώντας να τους εμπνεύσει την αξία της προσφοράς και την αποδοχής και να τους μυήσει στην κουλτούρα της φιλοξενίας.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν 3 ξεχωριστές start ups του CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator, του Επιταχυντή νεοφυών επιχειρήσεων του ΞΕΕ, που πρόσφατα βραβεύτηκε και ως ο καλύτερος στη Νότια Ευρώπη, ενώ οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με την κα Κωνσταντίνα Σβύνου, από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων του ΞΕΕ, η οποία αναφέρθηκε στις έρευνες που εκπονήθηκαν από το ΞΕΕ το 2022.

Architect Lab by Xenia

Η Xenia παρουσίασε για πρώτη φορά στη διοργάνωση του 2022 (26-28 Νοεμβρίου, Metropolitan Expo) το project Architect Lab. To Architect lab ήταν ένα νέο πρωτοποριακό project, αφιερωμένο αποκλειστικά στα καινοτόμα αρχιτεκτονικά υλικά και στις καινοτόμες λύσεις κατασκευής, που «προσκαλεί» αρχιτέκτονες, διακοσμητές και μηχανικούς σε μια δημιουργική σύζευξη με τις σύγχρονες ανάγκες των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Το project αναπτύχθηκε στο Hall 2 της έκθεσης Xenia σε 800 τ.μ. Στο χώρο του Architect Lab αναπτύχθηκαν 26 περίπτερα υψηλής αισθητικής, όπου οι εκθέτες παρουσίασαν καινοτόμα υλικά και high end λύσεις για την κατασκευή, ανακαίνιση και διακόσμηση των ξενοδοχείων.

Οι εκθέτες του Architect Lab
Εικοσιέξι από τις σημαντικότερες εταιρείες του κλάδου συμμετείχαν στο καινοτόμο project: ALPHA – ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, ALUMIL, ARTEMIDE ΕΛΛΑΣ ΑΕ, AUDIODESIGNER / NNGROUP, BLUE CYCLE ΙΚΕ, BRIGHT ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ, CASA MANDELLI, CREDOR ECBC, DAUWIN – ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Δ. & ΥΙΟΣ ΟΒΕ DOORS & WINDOWS, DIAKAKIS ΕΠΙΜΕΤΑΛΛΩΣΕΙΣ, ELVIAL AE, EUROPA PROFIL ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Β.Ε., HANSGROHE GROUP, KERAMIK – 3D Clay Printing, MIKOS / Β. ΜΗΚΟΣ ΑΕ, MPILLUMINATION – ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ Μ. & ΣΙΑ ΕΕ, PROLIGHT Α.Ε., SFANTOS BAMBOO, SPAU.GR, STONETECH, TZAGKARAKIS + ASSOCIATES (ARCHITECT + DESIGN), VIMAR HELLAS ΑΕ, ZONALIGHT – LIZAS ZONA ΙΚΕ, ΝΕΟΚΕΜ ΑΕ, ΡΟΥΝΤΟΣ ΞΥΛΙΝΑ ΔΑΠΕΔΑ, ΣΙΑΓΚΡΗΣ Α. ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΠΕ (IAS ΕΠΕ).

Η φιλοσοφία και η δομή του Architect Lab
Ο χώρος του Architect Lab υπηρετούσε και ο ίδιος την ιδέα της καινοτομίας, καθώς είχε σχεδιαστεί με γνώμονα την αρχιτεκτονική ρευστότητα, με μικρά ασύμμετρα καμπύλα περίπτερα, ενωμένα σε σχήμα σταυρού, να δημιουργούν στην ουσία μια «αποικία» καινοτομίας. Οι δύο βασικοί εκθεσιακοί διάδρομοι οδηγούσαν αντίστοιχα στην Plaza, όπου πραγματοποιήθηκαν τα Architect Lab Lectures, καθώς και στο Playroom, τον χώρο όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να ανακαλύψουν από κοντά τα βιώσιμα έπιπλα της BlueCycle, τα οποία με χρήση ρομποτικής τρισδιάστατης εκτύπωσης κατασκευάστηκαν ψηφιακά από ανακυκλωμένα θαλάσσια πλαστικά.

Ταυτότητα έργου
Συντελεστές project XENIA ARCHITECT LAB, Project Management: EK MAGAZINE Αρχιτεκτονική μελέτη – Μελέτη εφαρμογής: RENA SAKELLARIDOU SPARCH PC, Μελέτη φωτισμού: ARIS KLONIZAKIS – LIGHTING ARCHITECTURE STUDIO, Graphic Design/Branding: SEMIOTIK DESIGN AGENCY, Διακοσμητικός φωτισμός: ARTEMIDE HELLAS A.E., Κατασκευή: EXPOSYSTEM ΑΕ, Χορηγοί: BRIGHT ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΑΕ και BLUECYCLE I.K.E.