Οι αγορές-στόχοι του τουρισμού το 2023

Με στόχευση στις τουριστικές αγορές των ΗΠΑ, του Καναδά, της Λατινικής Αμερικής, της Αυστραλίας και των αραβικών χωρών και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος η Ελλάδα θα επιδιώξει να ισοσκελίσει τις απώλειες -λόγω του πολέμου στην Ουκρανία- από τη ρωσική αγορά, η οποία τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα.
Αυτά ανέφεραν η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, στην εκδήλωση – συζήτηση, με θέμα «Οι προκλήσεις της νέας τουριστικής σεζόν για την Ελλάδα, με φόντο τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση που επηρεάζει νοικοκυριά και “παίκτες” της ταξιδιωτικής βιομηχανίας», που διοργάνωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ στο πλαίσιο της έκθεσης Philoxenia 2022.

Η υφυπουργός Τουρισμού, διευκρινίζοντας ότι «δε μιλάμε ποτέ για χαμένες αγορές», τόνισε «δεν μπορούμε να συνυπολογίζουμε αυτή την αγορά». «Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια πολύ δυναμική παρουσία από τη Ρουμανία, η μέση δαπάνη αυξάνεται από Ρουμανία και από άλλες όμορες ή γειτονικές χώρες. Η διαφοροποίηση είναι μία λέξη κλειδί και είναι και η απάντηση που έδωσαν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες στη μεγάλη πρόκληση της δυσκολίας ως προς το γεωπολιτικό κομμάτι», εξήγησε.

Ο κ. Φραγκάκης επισήμανε από την πλευρά του ότι η στρατηγική του Οργανισμού θα καθοριστεί στη βάση των γεωπολιτικών δεδομένων. «Στις ΗΠΑ και τον Καναδά -από το 2020 είχαμε ξεκινήσει να δουλεύουμε πριν την πανδημία και φέτος οι καρποί φάνηκαν- περίπου 600.000 Αμερικανοί ήλθαν στην Ελλάδα μέχρι τώρα και οι απευθείας πτήσεις συνεχίζονται. Προσπαθούμε να ανοίξουμε την αγορά της Λατινικής Αμερικής, μία εξαιρετική αγορά για την Ελλάδα, μια ευκαιρία για την Ελλάδα, γιατί υπάρχουν τέσσερις χώρες με στενούς δεσμούς με τη χώρα μας. Ανοίξαμε ξανά το γραφείο του ΕΟΤ στη Μαδρίτη ως σύνδεσμο με Λατινική Αμερική, έχουμε κάνει συμφωνίες με δύο αεροπορικές εταιρείες που φέρνουν κόσμο στην Ευρώπη. Μια τρίτη αγορά πολύ σημαντική είναι οι αραβικές χώρες […] και μια άλλη η Αυστραλία, που ήταν κλειστή δυο χρόνια. Υπάρχει μεγάλο κομμάτι της Ομογένειας εκεί και μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε γραφείο, θα την αξιοποιήσουμε, θα ανοίξουμε γραφείο το 2023 στην Αυστραλία. Αυτές οι στοχεύσεις μπορούν να ισοσκελίσουν απώλειες από τη ρωσική αγορά», διευκρίνισε ο κ. Φραγκάκης.

Ρευστότητα και προσωπικό, οι σημαντικότερες προκλήσεις
Μέσα από προγράμματα και ενισχύσεις επιδιώκεται η στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων σε ζητήματα ρευστότητας που δημιουργούν οι εισερχόμενες πληθωριστικές πιέσεις. Ωστόσο, η αντιμετώπιση του προβλήματος έλλειψης προσωπικού, που τη φετινή τουριστική περίοδο ήταν περισσότερο έντονο από κάθε άλλη χρονιά, είναι το κυρίαρχο ζητούμενο, για το οποίο προωθούνται παρεμβάσεις σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται σε προγράμματα κατάρτισης, επιμόρφωσης, και επανεκπαίδευσης, ενώ η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας, καθώς σχεδιάζεται η δημιουργία Τουριστικής Ακαδημίας, η οποία θα έχει και αγγλόφωνο τμήμα, ώστε να προσελκύσει σπουδαστές από όλον τον κόσμο.

Κάτω από το 2019 οι εισπράξεις και αφίξεις εννιαμήνου

Κάτω από τα επίπεδα του 2019 παρέμειναν οι αφίξεις ξένων τουριστών αλλά και οι εισπράξεις, κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι εισπράξεις είναι μεν υψηλότερες αναλογικά με τις αφίξεις των ξένων τουριστών, αλλά αυτό οφείλεται στον υψηλό πληθωρισμό, που υποχρεώνουν τους ξένους τουρίστες σε αυξημένες δαπάνες.

Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο, οι αφίξεις ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 52,3% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 35,1% σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2021. Ωστόσο, όπως σημειώνει η ΤτΕ, ο αριθμός αφίξεων αντιστοιχεί στο 89,3% του 2019, με τις εισπράξεις να φτάνουν οριακά το αντίστοιχο περυσινό επίπεδο (στο 98,9%).

Συνολικά στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, οι αφίξεις ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 103,9% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 78,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, αλλά αντιπροσωπεύουν το 87,9% και το 96,9% των αντίστοιχων επιπέδων του 2019. Συγκεκριμένα, οι εισπράξεις από τον τουρισμό στο φετινό εννεάμηνο ανήλθαν σε 15.604,4 εκατ. ευρώ, έναντι 16.107,10 εκατ. ευρώ, στην αντίστοιχη περίοδο του 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά 3,1%.

Ikos Porto Petro: Νέο πολυτελές θέρετρο all-inclusive στη Μαγιόρκα

Ο Όμιλος Sani/Ikos ανακοινώνει την έβδομη προσθήκη στα πολυτελή all-inclusive θέρετρα Ikos Resorts, εγκαινιάζοντας το νέο Ikos Porto Petro στη Μαγιόρκα της Ισπανίας, το οποίο θα ανοίξει τις πόρτες του τον Ιούνιο του 2023. Πρόκειται για το δεύτερο θέρετρο του Ομίλου στην Ιβηρική Χερσόνησο, μετά το Ikos Andalusia στην Μαρμπέλα-Εστεπόνα που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάιο του 2021. Πρόκειται επίσης για το δεύτερο προγραμματισμένο λανσάρισμα του Ομίλου Sani/Ikos για το 2023, ακολουθώντας το Ikos Odisia στην Κέρκυρα που ανοίγει στις 19 Μαΐου.

Το υψηλής αισθητικής και ‘πράσινης’ αρχιτεκτονικής θέρετρο περιλαμβάνει 319 πολυτελή δωμάτια, σουίτες και bungalows, τα οποία είναι σχεδιασμένα να καλύψουν τις απαιτήσεις κάθε είδους επισκέπτη, ενώ περιλαμβάνουν βεράντες, κήπους και ιδιωτικές πισίνες με εντυπωσιακή θέα στη Μεσόγειο. Το 2024 το Ikos Porto Petro σχεδιάζεται να επεκταθεί περαιτέρω, προσθέτοντας στις επιλογές των επισκεπτών του σουίτες τριών και τεσσάρων υπνοδωματίων με ιδιωτική πισίνα, χτισμένες στους λόφους του Πόρτο Πέτρο πάνω από τη θάλασσα.

Ενισχύοντας το μοντέλο all-inclusive πολυτελών διακοπών, το νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα πέντε αστέρων του Ομίλου Sani/Ikos θα προσφέρει υψηλής ποιότητας φιλοξενία, με υπερσύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων πέντε εξωτερικές και εσωτερικές θερμαινόμενες πισίνες για ενήλικες και παιδιά, 24ωρη υπηρεσία δωματίου, πολυτελείς εγκαταστάσεις spa, ειδικές υπηρεσίες babysitting και kids club για τις οικογένειες απασχολώντας δημιουργικά τους μικρούς επισκέπτες.

Έμφαση στην τοπική γαστρονομία
Το Ikos Porto Petro διαθέτει πέντε à la carte εστιατόρια, μενού από σεφ βραβευμένους με αστέρια Michelin, λίστες κρασιών επιμελημένες από καταξιωμένους σομελιέ, καθώς και το νέο concept, Food Hall, με προτάσεις από την τοπική και τη διεθνή κουζίνα. Επιπλέον, οι επισκέπτες θα μπορούν να επιλέξουν -χωρίς καμία επιπλέον χρέωση- τη Dine Out υπηρεσία του Resort, δοκιμάζοντας εστιατόρια της πόλης, στο πλαίσιο του προγράμματος Local Discovery για τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και παραγωγής.

The Dolli: Νέο 5άστερο στην Αθήνα

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα αναμένεται να ανοίξει η νέα 5άστερη ξενοδοχειακή μονάδα του ομίλου Ν. Δασκαλαντωνάκη – Grecotel. Το boutique ξενοδοχείο, στην οδό Μητροπόλεως, στο κέντρο της Αθήνας, θα ονομάζεται “The Dolli”. Η μονάδα διαθέτει πενήντα δωμάτια, εστιατόρια, πισίνα, lounge bar, pool bar, συνεδριακό χώρο, γυμναστήριο, σπα και roof garden.

Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε τη λειτουργία του ξενοδοχείου το 2019 όμως διάφορες καθυστερήσεις και το ξέσπασμα της πανδημίας, μετατόπισαν τα σχέδια.

Το ξενοδοχείο στεγάζεται στο Μέγαρο Καλλιμασιώτη, το οποίο για δεκαετίες στέγαζε κατάστημα του γνωστού οίκου υφασμάτων Χυτήρογλου. Το αρχιτεκτονικό γραφείο Liakos Associates Architects ανέλαβε το εν λόγω project, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά σε επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Τα τελευταία χρόνια ο όμιλος Ν. Δασκαλαντωνάκης – Grecotel έχει δαπανήσει περίπου 600 εκατ. ευρώ για εξαγορά ξενοδοχείων, δημιουργία καινούργιων μονάδων, ανακαινίσεις, επεκτάσεις και αναβαθμίσεις υφιστάμενων καταλυμάτων.

Ημέρες καριέρας από τον Όμιλο Metaxa Hospitality Group

Με κεντρικό μήνυμα «Εργαστείτε Μαζί μας – Ονειρευτείτε Μαζί μας – Εξελιχθείτε Μαζί μας», το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού του Metaxa Hospitality Group διοργανώνει «Ημέρες Καριέρας» για τη στελέχωση όλων των ξενοδοχείων του την καλοκαιρινή περίοδο 2023.

Οι «Ημέρες Καριέρας θα πραγματοποιηθούν στις 22 και 23 Νοεμβρίου 2022 στη Σαντορίνη και στις 3 και 4 Δεκεμβρίου 2022 στην Κρήτη, καλωσορίζοντας όσους αναζητούν επαγγελματικές προοπτικές μέσα σε ένα ιδανικό εργασιακό περιβάλλον που εξασφαλίζουν οι σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες του Ομίλου. Επίσης, ο όμιλος συμμετέχει στις «Ξενοδοχειακές Ημέρες Καριέρας» που διοργανώνει η Workathlon, στην Αθήνα, στις 28 Νοεμβρίου στα πλαίσια της έκθεσης ΧΕΝΙΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 18 & 19 Νοεμβρίου συμμετείχε αντίστοιχα στο Job Festival που διοργάνωσε το Skywalker.gr στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Οι «Ημέρες Καριέρας» στην Σαντορίνη θα διεξαχθούν στα Φηρά, στις 22 και 23 Νοεμβρίου, στοN χώρο των κεντρικών γραφείων του Metaxa Hospitality Group, 10.00 – 17.00 (τηλ. επικοινωνίας: 28975 02182), ενώ στην Κρήτη θα λάβουν χώρα στις 3 και 4 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο «TUI Magic Life Candia Maris» στην Αμμουδάρα Ηρακλείου, 09.00 – 17.00 (τηλ. επικοινωνίας: 28970 27145). Οι ενδιαφερόμενοι που δεν θα καταφέρουν να παρευρεθούν, μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ομίλου και να αποστείλουν βιογραφικό στο [email protected]

Υπεραξία για τον τουρισμό τα ελληνικά προϊόντα γαστρονομίας

Αφιερωμένες στη δυναμική των ελληνικών προϊόντων, που ενσωματώνουν τις αξίες της παράδοσης, της αυθεντικότητας, της ποιότητας και αποτελούν υπεραξία για την ελληνική φιλοξενία, ήταν οι παράλληλες εκδηλώσεις γαστρονομίας All About Gastronomy, που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της έκθεσης Hotelia 2022 παράλληλα με την 37η Philoxenia, στη Θεσσαλονίκη από 18 έως 20 Νοεμβρίου. Το φετινό θέμα “My Local Greek Choice”, παρουσιάστηκε σε 8 εκδηλώσεις, μέσα από 16 εδέσματα από τον Chef Γιώργο Ψύλλο και την ομάδα του, με εξαιρετικά προϊόντα 11 βραβευμένων παραγωγών σε μια μοναδική dining area.

Παρουσιάστηκαν οι παγκόσμιες τάσεις της γαστρονομίας, που ενισχύθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, όπως το ενδιαφέρον για τροφές υψηλής διατροφικής αξίας, που συμβάλλουν στην καλή υγεία, με τοπική ταυτότητα, διαφάνεια στον τρόπο παραγωγής, εφαρμόζοντας κανόνες βιωσιμότητας, αλλά και ταυτόχρονα, καλύπτουν ανάγκες ειδικής διατροφής. Οι παραγωγοί και χορηγοί, που για μία ακόμα φορά συνέβαλαν στη διοργάνωση αυτή και έχουν ενσωματώσει όλες αυτές τις τάσεις ήταν:

Αθηναϊκή Ζυθοποιϊα, Απόστολος Παπαδόπουλος Meat Company, Βερροιώτης, Δέσπω – Σιαμπανόπουλος, ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο, Μέλι Γεωργάκας, Μικρός Καλλιεργητής, Τα καλά βουνά, Agrotopos, Biscotti Tsoungari, Domain Agrovision, Gaia Olives, Galaxy, Nature Blessed, Sknipa, Trofeas, Costos, Bomboneria, SKG eco, Παπακυριαζής.

Σπουδαστές των Τμημάτων Μαγειρικής και Ξενοδοχειακών από τις σχολές ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360⁰ Θεσσαλονίκης συνέβαλαν στην επιτυχημένη και με νεανικό αέρα διεξαγωγή των εκδηλώσεων. Ειδικό αφιέρωμα σε μια από τις παρουσιάσεις έγινε στην κρητική γαστρονομία με αυθεντικά προϊόντα, αφού τιμώμενος Δήμος της 37ης Philoxenia ήταν το Ηράκλειο. Μια ακόμη ενδιαφέρουσα πινελιά ήταν το μαγείρεμα σούπας βελουτέ από πατάτα με ζωμό από άγρια μανιτάρια και τσιγαρισμένο χωριάτικο λουκάνικο Δράμας, από τον Chef Τζόναθαν Χάρτνετ, μία δράση της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας.

Η διοργάνωση των εκδηλώσεων “My Local Greek Choice” ήταν της εταιρείας Chef Stories σε συνεργασία με την ομάδα στελεχών της HOTELIA 2022 της TIF HELEXPO.

Χάρτης των Γεύσεων, στη Θεσσαλονίκη

Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, στις 12.00 το μεσημέρι, ανοίγει τις πόρτες του ο Χάρτης των Γεύσεων. Η σημαντικότερη οινική εκδήλωση της Βόρειας Ελλάδας και καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού του αμπελοοινικού κλάδου στη Θεσσαλονίκη, φιλοξενείται στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης στη Helexpo.

Ο Χάρτης των Γεύσεων θα διαρκέσει ένα Σαββατοκύριακο, με ώρες λειτουργίας 12:00-20:00, στο οποίο οινοπαραγωγοί, αποσταγματοποιοί, εισαγωγείς οίνων, επαγγελματίες του κρασιού, της εστίασης, του τουρισμού και χιλιάδες οινόφιλοι δοκιμάζουν, συζητούν, ανταλλάσσουν απόψεις και εμπειρίες.

Περισσότερες από 1.000 ετικέτες, από 150 οινοποιούς αλλά και ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, με κάθετες γευστικές δοκιμές, παρουσιάσεις & επιστημονικές εισηγήσεις, μαγειρικές επιδείξεις από κορυφαίους chef και ζαχαροπλάστες της Θεσσαλονίκης περιμένουν το κοινό.

Sphinx: Το πρώτο draught Ελληνικό αφρώδες

Η “Sphinx” κυκλοφόρησε το 2022 από την καινοτόμο εταιρεία Oinovation του Νίκου Καβούνη. Η εταιρεία μετά το επιτυχημένο λανσάρισμα της μοναδικής “Chimera” , ενός κρασιού (ήρεμου και αφρώδους) με κρόκο Κοζάνης, εμπλούτισε τη γκάμα της με ένα ακόμα πρωτότυπο κρασί, αυτή τη φορά ένα draught αφρώδες, το οποίο συμμετείχε για πρώτη φορά στο Athens Bar show καταφέρνοντας να κλέψει τις εντυπώσεις.

Η Sphinx παράγεται στην ιστορική οινοποιία Cair με τη μέθοδο της δεύτερης αλκοολικής ζύμωσης μέσα στη δεξαμενή, αξιοποιώντας όλα τα χαρίσματα της γηγενούς ποικιλίας Αθήρι. Το ζωηρό χρυσοκίτρινο αφρώδες μοσχοβολά φρέσκα φρούτα και ξεδιπλώνει ένα παιχνιδιάρικο και φινετσάτο στόμα με ευχάριστη οξύτητα και δροσερή μεγάλη επίγευση.

Μετά τη δεξαμενή χωρίς να χρησιμοποιηθεί καθόλου γυαλί, που επιβαρύνει το περιβάλλον, μεταφέρεται σε ανακυκλώσιμα βαρέλια των 20lt. Τα βαρέλια που ακολουθούν την αρχή της βιωσιμότητας είναι παρασκευασμένα εξολοκλήρου από ανακυκλώσιμα υλικά ενώ και τα ίδια μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Επιπλέον είναι ιδανικά για τη σωστή φύλαξη του οίνου, ώστε να διατηρεί τη φρεσκάδα του και να μην αλλοιώνονται τα ξεχωριστά οργανοληπτικά του γνωρίσματα.

Η Ελλάδα εξάγει ξενοδοχειακό εξοπλισμό

Με 21 εταιρείες συμμετείχε η Ελλάδα στη Διεθνή Έκθεση Ξενοδοχειακού Εξοπλισμού EQUIPHOTEL PARIS 2022, που έγινε από 6 έως 10 Νοεμβρίου 2022 στο Παρίσι. Η ελληνική συμμετοχή διοργανώθηκε με τη στήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece).

H EquipHotel Paris, που αποτελεί την πιο σημαντική και ολοκληρωμένη έκθεση του κλάδου φιλοξενίας στην Ευρώπη, υποδέχθηκε φέτος 1.200 εκθέτες από 30 κλάδους, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε 133.000 επαγγελματίες επισκέπτες.

Η έκθεση κάλυψε τους τομείς του design, του foodservice, του well-being και των technology & services.

Στα 1,8 δισ. δολ. θα φτάσει ο αθλητικός τουρισμός το 2030

Στο 1,8 δισ. δολάρια εκτιμάται ότι θα φτάσει ο τζίρος του αθλητικού τουρισμού παγκοσμίως το 2030, έναντι 1 δισ. δολ. σήμερα, μια τεράστια αγορά, από την οποία η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να πάρει μερίδιο, όπως επισήμανε ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), Δημήτρης Φραγκάκης, μιλώντας σήμερα στο κεντρικό συνέδριο της 37ης διεθνούς έκθεσης Philoxenia, στη Θεσσαλονίκη.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι περίπου 20 εκατ. ευρώ «μπήκαν» στην οικονομία της Αττικής από τον πρόσφατο Μαραθώνιο, στον οποίο συμμετείχαν 18.000 ξένοι δρομείς, ενώ άλλα 25 εκατ. ευρώ ήταν ο τζίρος που δημιουργήθηκε σε τρεις ημέρες από το «Ράλι Ακρόπολις» του 2021 και σε περιοχές εκτός Αθηνών. Επιπλέον, ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος στης Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, προβλήθηκε σε 28 κανάλια του εξωτερικού, εξασφαλίζοντας στη χώρα μας προβολή, που αν οι αρμόδιοι φορείς την είχαν πληρώσει, θα στοίχιζε 17 εκατ. ευρώ, ήτοι το 50% του ετήσιου προϋπολογισμού του ΕΟΤ.

Ο αθλητικός τουρισμός αντιστοιχεί στο 12,2% της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς τόνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, σημείωσε ότι ο αθλητικός τουρισμός συνδέεται με την ευεξία, το ευ ζην και την ποιότητα ζωής και για αυτό πρέπει να είναι πρωταρχικής σημασίας για όλα τα κράτη.

Στη συμβολή του αθλητικού τουρισμού όχι μόνο στην εθνική, αλλά και στην τοπική και περιφερειακή οικονομία, αλλά και στην εξυπηρέτηση των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, που έχουν τεθεί από τον ΟΗΕ, αναφέρθηκε η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου.