Ποιες αγορές στέλνουν «ισχυρό σήμα» στην Ελλάδα για το 2023

«Από την Ελλάδα θα αγοράσει πρώτα» η αφρόκρεμα από τις ευρωπαϊκές αγορές τουρισμού το 2023, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις από τη γαλλική και την αγγλική αγορά, καθώς το «σήμα είναι και πάλι ισχυρό», παρά τις συνεχιζόμενες επισφάλειες και αβεβαιότητες, όπως επισήμανε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, κατά την ομιλία του στο ετήσιο συμβούλιο προέδρων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της 37ης διεθνούς έκθεσης Philoxenia. O υπουργός εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση ότι οι πολύ σημαντικές -και ταχείες- αποφάσεις που ελήφθησαν από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, με λελογισμένο ρίσκο, για την αφύπνιση του τουρισμού μετά την πανδημία, ήταν αυτές που φέρνουν τα θετικά αποτελέσματα για τον κλάδο -και όχι τόσο το φαινόμενο της εκτίναξης του συμπιεσμένου ελατηρίου.

«Μπορεί τα δημόσια έσοδα να ενισχύονται, αυτό όμως δε σημαίνει πως λύθηκαν ξαφνικά όλα τα προβλήματα του κλάδου», είπε από την πλευρά του ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος, και πρόσθεσε: «Οι δυσκολίες δεν πέρασαν. Οι προκλήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται μπροστά μας. Μπορεί η δυναμική του 2022 να μας κάνει αισιόδοξους και για το 2023, μπορεί τα προμηνύματα να είναι θετικά όπως αποδείχθηκε και στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση του Λονδίνου, όμως οι αβεβαιότητες παραμένουν. Όταν πέφτουν πύραυλοι μέσα στην Ευρώπη, αντιλαμβανόμαστε πως τίποτα δεν μπορούμε να το θεωρήσουμε ως δεδομένο, ιδίως όταν ο χειμώνας δείχνει τα δόντια του στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, που πιέζονται για να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές βιοτικές ανάγκες τους».

Πρόσθεσε πως η φετινή σεζόν, που πήγε πολύ καλά, έδειξε δυο πράγματα: πρώτον, την ικανότητα του τουρισμού να ανακάμπτει γρήγορα από τις κρίσεις και, δεύτερον, τη μεγάλη προσφορά του στην κοινωνία και την οικονομία.

Μακροπρόθεσμος σχεδιασμός
Την εκτίμηση ότι το 2022 αναμένεται να εξελιχθεί θετικά για τον ελληνικό τουρισμό παρά τις πολλές δυσκολίες και προκλήσεις, διατύπωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα προσελκύσει τη νέα χρονιά τουρίστες «από τον αφρό».

«Το 2022 ήταν πολύ καλή χρονιά όσον αφορά τα έσοδα, αλλά πρέπει να είμαστε πολύ φειδωλοί στο να βγάλουμε μακροχρόνια συμπεράσματα» βασισμένα στην πορεία της φετινής χρονιάς, σημείωσε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), Αλέξανδρος Βασιλικός. Κι αυτό διότι, όπως είπε, το φαινόμενο του λεγόμενου «revenge tourism» θα φθίνει, ενώ αντίθετα τα έξοδα των επιχειρήσεων θα παραμείνουν και κανένα από αυτά -είτε μιλάμε για ενοίκια, είτε για ενέργεια είτε για έξοδα προσωπικού είτε για επιτόκια- δεν είναι σταθερό. «Η ουσία είναι ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός» τόνισε και συμπλήρωσε ότι ο ελληνικός τουρισμός χρειάζεται να αλλάξει κλίμακα και τάξη μεγέθους, αλλά οι τάξεις μεγέθους αλλάζουν μόνο όταν γίνονται έργα υποδομής.

Ενα ακόμη ιδιόκτητο αεροσκάφος αποκτά ο Ομιλος Καράτζη

Στην απόκτηση ενός υπερσύγχρονου ιδιόκτητου αεροσκάφους προχώρησε η Panellenic Airlines του Ομίλου Καράτζη την περασμένη εβδομάδα, η οποία συνεχίζει την ανοδική της πορεία εμπλουτίζοντας τον υπάρχοντα στόλο της με στόχο τη διεύρυνση του δικτύου πτήσεων της αεροπορικής εταιρείας.

Η επένδυση αφορά στην αγορά ενός ακόμη αεροσκάφους του SX – RJB, μοντέλου Cessna Citation XLS. Το αεροσκάφος διαθέτοντας εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας που περιλαμβάνει σύστημα δορυφορικού τηλεφώνου και multimedia ψυχαγωγίας.

Επιπλέον παρέχει υπηρεσίες hot & cold catering. Διατηρώντας το hub του στο Παρίσι, θα πραγματοποιεί δρομολόγια με πολυτελείς ανέσεις σε όλη την Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, συνδέοντας το Ηράκλειο και την Κρήτη με προορισμούς κομβικής σημασίας.

Η Panellenic Airlines έχει μπει δυναμικά στον χώρο των ιδιωτικών πτήσεων με τα ιδιόκτητα αεροσκάφη της, παρουσιάζοντας συνεχή κερδοφορία σε όλο το διάστημα λειτουργίας της. Χάρη στους έντονους ρυθμούς ανάπτυξης, η εταιρεία έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη πολλών ιδιοκτητών, οι οποίοι αναθέτουν στην αεροπορική τις πωλήσεις των ιδιωτικών τους αεροσκαφών.

Tourism Awards 2023: Σε αυτό το δέκα, τον τόνο τον δίνετε εσείς!

Τα Tourism Awards, τα πρώτα και μεγαλύτερα βραβεία της ελληνικής αγοράς τουρισμού, κλείνουν φέτος δέκα χρόνια. Δέκα ολόκληρα χρόνια στήριξης, αναγνώρισης και επιβράβευσης της καινοτομίας και της ποιότητας σε έργα, προϊόντα και υπηρεσίες τουρισμού, φιλοξενίας και διασκέδασης.

Από την πρώτη χρονιά, τα Tourism Awards αφουγκράζονται την αγορά και συντροφεύουν κάθε «ταξίδι», κάθε βήμα, κάθε αξιόλογη πρωτοβουλία. Η φετινή διοργάνωση θα είναι επετειακή και η τελετή απονομής θα αποτελέσει μια ιδιαίτερα λαμπερή γιορτή για τον ελληνικό τουρισμό.

Η υποβολή υποψηφιοτήτων έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται μέχρι τις 20 Ιανουαρίου και η τελετή απονομής θα γίνει τον Μάρτιο του 2023. Επισκεφτείτε σήμερα την ιστοσελίδα των βραβείων (www.tourismawards.gr) και κατεβάστε τις πληροφορίες σχετικά με τις κατηγορίες και τους όρους συμμετοχής.

Press trip Κυπρίων στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης

Μια εξαιρετικά θετική και αυθεντική εικόνα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας- Θράκης παρουσιάστηκε σε κυπριακά ΜΜΕ από τους δημοσιογράφους που συμμετείχαν στο προωθητικό Press Trip, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της τουριστικής καμπάνιας της ΠΑΜΘ με κεντρικό μήνυμα «Αγκαλιά Γεμάτη Ελλάδα».

Ο 4 εκπρόσωποι των πιο σημαντικών ομίλων ΜΜΕ της Κύπρου, οι οποίοι συμμετείχαν στην εν λόγω περιήγηση που διοργάνωσε η Choose Strategic Communications Partner για λογαριασμό της ΠΑΜΘ από τις 24/9 έως και τις 29/9 2022, έμειναν ενθουσιασμένοι από το απολαυστικό αυτό βιωματικό ταξίδι και κατέγραψαν την εμπειρία τους στα μέσα που εργάζονται.

Η Ελαφόνησος πρότυπος προορισμός remote working

Σε πρότυπο προορισμό remote working εξελίσσεται η Ελαφόνησος με ειδικά πακέτα επταήμερης παραμονής που εκπονήθηκαν σε συνεργασία με την οργάνωση των Ελλήνων της διασποράς (Global Hellenic Diaspora) που ήδη προωθούνται προς αξιοποίηση για τη διάρκεια του χειμώνα. Συνδυάζουν την απομακρυσμένη εργασία με βιωματικά στοιχεία παρέχοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να αποκτήσουν εμπειρίες καθαρισμού ακτών με τους κατοίκους, συλλογής ελιάς και βοτάνων, περιήγησης σε αρχαιολογικά σημεία, μαθήματα χορού, ξεναγήσεις στο Παυλοπέτρι, την κόκκινη σπηλιά στον Σίμο και άλλα ενδιαφέροντα.

Παράλληλα, οι Έλληνες και Φιλέλληνες της διασποράς, στη διάρκεια της παραμονής τους στο νησί θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον τοπικό πληθυσμό ανάλογα με την ειδικότητά τους, όπως για παράδειγμα γιατροί και άλλοι επιστήμονες.

Τα πακέτα είναι ήδη ψηφιοποιημένα και προωθούνται με διάφορα ηλεκτρονικά μέσα στα 150.000 μέλη της οργάνωσης παρέχοντας τη δυνατότητα επιλογής από κάθε μελλοντικό επισκέπτη των δυνατοτήτων που προσφέρονται.

Η Δήμαρχος, Έφη Λιάρου, χαιρέτησε την πρωτοβουλία που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο και τόνισε ότι “αυτό γίνεται στο πλαίσιο της στρατηγικής μας επιλογής για την επέκταση της τουριστικής περιόδου με την ταυτόχρονη παροχή κινήτρων γνωριμίας των επισκεπτών μας με το νησί και τον τοπικό πληθυσμό ώστε κάθε επισκέπτης να μην είναι απλά περαστικός αλλά φίλος”.

Ο chef Γρ. Κίκης νικητής του τοπικού τελικού S.Pellegrino Young Chef Academy 2022-23Νέος

Μετά από πολύωρες απαιτητικές δοκιμασίες γαστρονομικών προτάσεων υψηλών προδιαγραφών και τεχνικών δεξιοτήτων ταλαντούχων chefs από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μεσόγειο, ο θεσμός S.Pellegrino Young Chef Academy ανέδειξε νικητή του τοπικού τελικού τον Έλληνα chef, Γρηγόρη Κίκη, στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.

Με τη δημιουργικότητα και τη σύνδεση της σύγχρονης γαστρονομίας με την παράδοση, το πιάτο του Γρηγόρη Κίκη, ήταν αυτό που τον έκανε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε 9 ταλαντούχους συμμετέχοντες και του έδωσε το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό. Το signature πιάτο που επέλεξε να παρουσιάσει στην κριτική επιτροπή διακεκριμένων chefs, με το όνομα «The Story of Cod», ανέδειξε την ελληνική γαστρονομία, ισορροπώντας άρτια ανάμεσα στην ιστορία και τη μοντέρνα οπτική και αποτύπωσε το όραμά του: πως η πολυπλοκότητα μπορεί να επέλθει αρμονικά, ενώ είναι σημαντική η σύνδεση μας με τις ρίζες και την ιστορία.

Ο chef και συνιδιοκτήτης του βραβευμένου με Χρυσό Σκούφο εστιατορίου «Hervé», Γρηγόρης Κίκης, ευχαρίστησε όλους όσους πίστεψαν σε αυτόν και τον βοήθησαν και έδωσε ραντεβού στο Μιλάνο. Σε όλη την πορεία του για τον μεγάλο τελικό, παρέχοντάς του υποστήριξη και πολύτιμες συμβουλές, θα βρίσκεται η εφεξής μέντοράς του, πολυβραβευμένη Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, συνδημιουργός του αθηναϊκού εστιατορίου, βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin, Funky Gourmet, καθώς και των εστιατορίων OPSO, INO Gastrobar και PITTABUN στο Λονδίνο.

Νέος European Young Chef

Ο Pau Sintes Juanico από τη Μενόρκα, Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας που βραβεύτηκε το 2022, ανακηρύχθηκε European Young Chef για το 2022. Με το πιάτο του μελιτζάνες σε στιλ Menorca: Simple and Complex, κέρδισε τις καρδιές της κριτικής επιτροπής υπό την προεδρία του νικητή του 2021, σεφ Espen Laumann.

Ο Pau παρουσίασε ένα χορτοφαγικό πιάτο με βάση τη μελιτζάνα, χρησιμοποιώντας όλα τα μέρη του λαχανικού σε συνδυασμό με τοπικά βότανα από τις ακτές της Μενόρκας (όπως θαλάσσιο μάραθο και κάπαρη), κρόκους αυγών, τυρί ΠΟΠ Mahón-Menorca και μέλι. Μέσα από αυτή τη συνταγή θέλησε να δείξει ότι νόστιμα χορτοφαγικά πιάτα μπορούν να γίνουν με τοπικά, παραδοσιακά προϊόντα.

Η κριτική επιτροπή εκτίμησε ιδιαίτερα την έκρηξη των γεύσεων και τον απίστευτα πρωτοποριακό συνδυασμό χρωμάτων και υφών, όπως και το ενδιαφέρον του Pau για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και τη γνώση των τοπικών ποικιλιών φυτών.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα πιάτο για χορτοφάγους κερδίζει τον διαγωνισμό και είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι ότι τα φυτά αρχίζουν να ανακτούν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην κουζίνα», δήλωσε η Πρόεδρος της IGCAT, Diane Dodd PhD.

Ανάμεσα στους φιναλίστ από τις 9 βραβευμένες Ευρωπαϊκές Περιφέρειες Γαστρονομίας ήταν και η Αικατερίνη Γονιδάκη (βραβείο Νοτίου Αιγαίου 2019).

Στην πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ η «Οικογένεια Χριστοδούλου»

Την Οικογένεια Χριστοδούλου υποδέχτηκε η πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες Εταιρείες Επεξεργασίας Φρούτων και Κονσερβοποιίας στην Ελλάδα, που προσφέρει μία σειρά υψηλής ποιότητας B2B και B2C προϊόντα, μεταξύ αυτών οι ομώνυμοι χυμοί, ενώ διαθέτει ευρύ δίκτυο στρατηγικών συνεργασιών με πωλήσεις σε πάνω από 90 χώρες.

«Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα»: επέκταση στις Κυκλάδες

Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα διεθνών προδιαγραφών σχετικά με την αλόγιστη απόρριψη των αποτσίγαρων «Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα» που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην περιοχή της Ραφήνας, επεκτείνεται και στη νησιωτική Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη Νάξο. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί συνέργεια της Aegean Rebreath και της BAT Hellas, ενώ η εφαρμογή της στις Κυκλάδες είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η εφαρμογή του προγράμματος στη Ραφήνα συνέβαλε στην αντιμετώπιση ενός από τα πιο σύνθετα προβλήματα στις παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς συντέλεσε στη μείωση-ρεκόρ κατά 62% εντός 6 μηνών στον αριθμό των αποτσίγαρων που βρέθηκαν στο έδαφος της περιοχής μέσω της χρήσης υψηλής τεχνολογίας με δορυφορικά συστήματα και αλγόριθμο Τεχνητής Νοημοσύνης. Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιήθηκαν ποικίλες δράσεις, όπως η ειδική σηματοδότηση για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής της Ραφήνας, όπως και η τοποθέτηση ειδικά σχεδιασμένων συλλεκτήρων για τα αποτσίγαρα, η οποία συντέλεσε στη συλλογή περισσοτέρων από 63.000 αποτσίγαρα στο διάστημα Οκτωβρίου 2021 – Σεπτεμβρίου 2022, τα οποία με τη συμβολή του προγράμματος δεν κατέληξαν στο περιβάλλον.

Η σημασία και η αναγνώριση αυτού του πρωτοποριακού προγράμματος διαφαίνεται, επιπλέον, από το γεγονός ότι μέσα σε μόλις λίγους μήνες έχει αποσπάσει συνολικά 5 σημαντικές διακρίσεις, οι οποίες έρχονται ως αναγνώριση του έργου, προάγοντας και επικοινωνώντας παράλληλα τη σημασία των συνεργειών και το μήνυμα ότι η προστασία του περιβάλλοντος αφορά όλους.

Εθελοντικός καθαρισμός του Μπάτη

Σε εθελοντικό καθαρισμό της παραλίας του Μπάτη στο Παλαιό Φάληρο προχώρησαν η HELMPEPA σε συνεργασία με την ναυτιλιακή εταιρεία Dianik Bross Shipping Corporation SA και το τουριστικό γραφείο Aspida Travel με την υποστήριξη του ομίλου Air France – KLM.

Ο καθαρισμός οργανώθηκε και συντονίστηκε από την HELMEPA, η οποία έχει καθιερώσει τους καθαρισμούς των ακτών ως ένα βασικό εργαλείο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη της ρύπανσης των ακτών και θαλασσών.

Οι εταιρείες Air France και KLM υποστηρίζουν σθεναρά τα τελευταία χρόνια δράσεις που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, έχοντας δεσμευθεί έως το 2050 να επιτευχθούν μηδενικές εκπομπές ρύπων.