Στους δήμους η «καυτή πατάτα» των βραχυχρόνιων μισθώσεων;

Εξελίξεις αναμένονται μέσα στο σαββατοκύριακο σε ό,τι αφορά τον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Όπως προανήγγειλε ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην εκδήλωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, «για την εύρυθμη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού, αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία των αστικών μας κέντρων η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα πλαίσιο για την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων». Ένα μέρος αυτού του πλαισίου, που αναμένεται να δοθεί προς διαβούλευση την Κυριακή, αφορά την εμπλοκή των Δήμων στην εφαρμογή περιορισμών στον αριθμό των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης που υπάρχουν εντός των ορίων τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, στον υπάρχοντα νόμο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τον ν. 4446/2016, άρθρο 111, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εισάγει την εξής παράγραφο:

«Ο μέγιστος αριθμός ακινήτων της παρ. 1 που δύναται να εγγράφεται στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» εντός των διοικητικών ορίων εκάστου δήμου ανά έτος καθορίζεται με απόφαση οικείου δημοτικού συμβουλίου, η οποία αιτιολογείται δυνάμει σχετικής επιστημονικής μελέτης. Ειδικότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της επιστημονικής μελέτης καθώς και για τα κριτήρια επιλογής των ακινήτων για την συμπλήρωση του μέγιστου αριθμού καθορίζονται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Τουρισμού, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Επιπλέον, σχεδιάζεται μια ακόμη προσθήκη: «Ειδικά στις περιπτώσεις Προτύπων Τουριστικών Προορισμών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης του ν. 4875/2021 (A’ 250) η μίσθωση κάθε ακινήτου δεν δύναται να υπερβαίνει τις σαράντα (40) ημέρες».

Διάλογο ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων
Αν και οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνουν ότι αυτό θα είναι το τελικό κείμενο που θα κατατεθεί προς διαβούλευση την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, φαίνεται ότι η κυβέρνηση προκρίνει μια παρέμβαση στην αγορά, μετά τις έντονες πιέσεις από ξενοδόχους αλλά και Δήμους.

Οι αντιδράσεις είναι ήδη έντονες, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και τον Σύνδεσμο Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA) να αναφέρουν ότι «τα μονομερή υπέρ των ξενοδόχων μέτρα που προωθούνται για νομοθέτηση κατά της βραχυχρόνιας μίσθωσης οδηγούν όχι σε ρύθμιση, αλλά σε πλήρη οικονομικό «στραγγαλισμό» των ιδιοκτητών ακινήτων, των διαχειριστών τους, των υπαλλήλων και των οικογενειών τους αλλά και προμηθευτών, επιχειρηματιών, καταστηματαρχών και των τοπικών κοινωνιών της χώρας μας. Αλλά και σε τεράστια ζημιά των δημοσίων εσόδων, που θα απαιτήσει την επιβολή πρόσθετων φόρων σε βάρος των πολιτών». Οι οργανώσεις ζητούν διάλογο με τους αρμόδιους υπουργούς.

Στην κορυφή του κόσμου το Grand Forest

Το Grand Forest στο Μέτσοβο «πετάει» για ακόμη μία φορά στην κορυφή του κόσμου. Το ξενοδοχείο κατέκτησε και φέτος τον τίτλο του κορυφαίου landmark ξενοδοχείου του κόσμου από τον διεθνώς καταξιωμένο οργανισμό World Travel Awards 2022.

«Για εμάς φιλοξενία δεν σήμαινε ποτέ να παρέχουμε μόνο ένα premium κατάλυμα με υπηρεσία υψηλού επιπέδου στον επισκέπτη μας» αναφέρει, με αφορμή τη βράβευση, η ξενοδόχος του Grand Forest Έλλη Μπαρμπαγιάννη και συνεχίζει “φιλοξενία για εμάς είναι να καταφέρουμε να ενσωματώσουμε στα γονίδια του ξενοδοχείου μας τα αρώματα και τη γεύση του τόπου μας.

Να δημιουργήσουμε μοναδικές εμπειρίες στον επισκέπτη μας, γεμάτες με τα χρώματα και τις ιδιαιτερότητες της ακατέργαστης περιοχής, στην οποία βρισκόμαστε, μέσα από μια σύγχρονη ματιά, με εκλεπτυσμένο τρόπο και μέσα από τη διαδικασία της συμμετοχής και της διάδρασης και όχι της στείρας “μουσειακής” παρατήρησης.

Και αυτό νομίζω ότι τελικά μας ξεχωρίζει και μας χαρίζει όλες αυτές τις σταθερά επαναλαμβανόμενες διακρίσεις, οι οποίες μας δίνουν κίνητρο, μας βοηθούν να προχωράμε, να εκφράζουμε την ουσιαστική φιλοξενία καλύτερα και να διατηρούμε και να εξυμνούμε τη φύση μας. Το βουνό! Δεν μπορείς να κατακτήσεις ένα βουνό. Μπορεί να σε κατακτήσει όμως αυτό!».

Μέλος των Small Luxury Hotels of the World, το πρώτο ξενοδοχείο που εντάχθηκε στο εκλεκτικό consortium “Considerate Collection” – ένα κλειστό και επιλεκτικό κύκλο πολυτελών ξενοδοχείων από όλον τον κόσμο, τα οποία μοιράζονται τις κοινές αξίες και πρακτικές της ενεργούς αειφορίας -, και με διθυραμβικά δημοσιεύματα σε έγκριτα διεθνή μέσα όπως το Condé Nast Traveller, το National Geographic, οι Times, η Guardian κ.ά, το Grand Forest γνωρίζει πώς να προσφέρει σταθερά υψηλή φιλοξενία.

Borghese στο Παγκράτι

Στο αγαπημένο Παγκράτι, που έχει εξελιχθεί ραγδαία από τις πολλαπλές αφίξεις καταστημάτων εστίασης, άνοιξε πρόσφατα στην Αρχελάου 19 και το Borghese, το νέο street food στέκι που μαθαίνει τον Αθηναίο να τρώει σάντουιτς αλά ιταλικά. Πληθώρα ιταλικών κυρίως αλλαντικών και τυριών, σάλτσες και ρέλις, λαχανικά και αρκετά ακόμη υλικά, αξιοποιούνται ισορροπημένα σε συνθέσεις μέσα από 21 προτάσεις σε σάντουιτς, για να πάρει κανείς μαζί του στο χέρι ή για να καθίσει χαλαρά στα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο.

Επιπλέον εδώ ο επισκέπτης βρίσκει ιταλικά delis για το σπίτι, όπως ζυμαρικά, αλλαντικά, τυριά, μαρμελάδες, κρασιά κ.ά. Αξίζει να αναφερθεί πως όλα τα υλικά που επιλέγει ο επισκέπτης για να χρησιμοποιηθούν στο σάντουιτς που επιλέγει, κόβονται επιτόπου.

Με ιδιαίτερη σοβαρότητα αντιμετωπίζεται το βασικό συστατικό των σάντουιτς που είναι το ψωμί, σίτου και σίκαλης. Ετσι καταφθάνει καθημερινά εδώ από τον γνωστό και αξιόπιστο φούρνο Kora και φρυγανίζεται-επεξεργάζεται ολόσωστα, διατηρώντας την υπόξινη γεύση του, την τραγανότητα στην κόρα αλλά και τη γευστική-στιβαρή του ψίχα.

Οι επιλογές των 21 σάντουιτς πλαισιώνονται από ολόφρεσκες σαλάτες αλλά και γλυκά (κρουασάν, rolls, τάρτες, κανόλι κ.λπ.) που προέρχονται από το σχεδόν γειτονικό και επίσης αρκετά καινούργιο ζαχαροπλαστείο Φίλινγκς του Αλέξανδρου Κόνιαρη, που έχει συζητηθεί πολύ!

Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά 2022

Η γνωστή γευσιγνωσία οίνων Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά, όπου τα καλύτερα κόκκινα κρασιά της αγοράς παρουσιάζονται στο κοινό προς δοκιμή, θα διεξαχθεί το Σάββατο 19 Νοεμβρίου στον Πύργο Πετρέζα στα Σπάτα, μια συνδιοργάνωση της εταιρείας οινικής επικοινωνίας Vinetum και τον οδηγό ευζωίας FNL.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν 180 κορυφαία κρασιά, πολλά από τα οποία είναι εξαιρετικά δυσεύρετα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για εμπειρίες μοναδικές. Παρουσιάζονται από Έλληνες οινοποιούς και εταιρείες εισαγωγής οίνων που επιλέγονται από τους διοργανωτές.

Το κόστος εισόδου στην εκδήλωση είναι 50€ και αφορά εισιτήριο (20€) και δεσμίδα 10 κουπονιών (30€, 3€/κουπόνι). Οι γευσιγνωσίες οίνων πλαισιώνονται από δύο εφήμερα εστιατόρια του αρχιμάγειρα Μιλτιάδη Κιούκα, το ένα με θέμα το κρέας, ώστε οι επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να συνοδεύσουν τα κρασιά που τους αρέσουν με τα κατάλληλα εδέσματα. Περισσότερες πληροφορίες για τα κρασιά, τον τρόπο λειτουργίας της έκθεσης και τα εστιατόρια, στο www.fineredwines.gr.

Προβολή της Κρήτης στην ισπανική αγορά

Για 2η συνεχόμενη χρονιά η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε στο Tourism Innovation Summit 2022 που πραγματοποιήθηκε στη Σεβίλλη και αποτελεί την κορυφαία σύνοδο παγκοσμίως για τον μετασχηματισμό του τουρισμού μέσω της καινοτομίας, της τεχνολογίας και της βιωσιμότητας. Την Κρήτη παρουσίασε ο Δ/ντης Τουρισμού Νίκος Αλεξάκης.

Εξάλλου εντυπωσιασμένοι αναχώρησαν από το νησί Ισπανοί ποδηλάτες, οι οποίοι ειδικεύονται στην ορεινή ποδηλασία, μετά την πενταήμερη διαμονή τους στα μέσα Οκτωβρίου ως φιλοξενούμενοι της Περιφέρειας Κρήτης.

Το ταξίδι διοργάνωσε η Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με το Γραφείο ΕΟΤ Ισπανίας προκειμένου να προβληθούν στην ισπανική αγορά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης όσον αφορά στον ποδηλατικό τουρισμό.

Οι τρεις Ισπανοί πρόβαλλαν τις ποδηλατικές διαδρομές που ακολούθησαν στους χιλιάδες ακολούθους τους στα social media κανάλια τους αλλά και σε εξειδικευμένες εφαρμογές για ποδηλάτες όπως Strava και Komoot, προβάλλοντας το επιβλητικό Κρητικό τοπίο, την εύφορη κρητική γη, την τοπική γαστρονομία και τα παραδοσιακά προϊόντα.

Προβολή του γαμήλιου τουρισμού στην Ελλάδα

Μνημόνιο Συνεργασίας για την προβολή του γαμήλιου τουρισμού και γενικότερα του τουρισμού πολυτελείας στην Ελλάδα υπέγραψαν ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκη, με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Διοργανωτών Εκδηλώσεων Προορισμού (GDPA), Θωμά Πολίτη και την Αντιπρόεδρο της Ένωσης Άννα Σουρμπάτη.

Η συνεργασία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για τη προώθηση του κλάδου των εταιρικών και κοινωνικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα. Σημαντικοί άξονες είναι η παραχώρηση περιεχομένου από πλευράς GDPA προς τον ΕΟΤ, η υλοποίηση εξειδικευμένων FAM και Media Trips, η προβολή του γαμήλιου τουρισμού σε εκθέσεις, εκδηλώσεις και workshops και η δημιουργία ενεργειών προώθησης σε αναλογικό και ψηφιακό περιβάλλον.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο τοπ 5 των γαμήλιων προορισμών στην Ευρώπη, μαζί με τις Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία και Τουρκία. Υπολογίζεται ότι το 2019, στην Ελλάδα, τα σωρευτικά έσοδα του κλάδου άγγιξαν τα 200 εκατ. ευρώ. Η πλειοψηφία των επισκεπτών προέρχεται από ανώτερα και ανώτατα οικονομικά στρώματα και από αγορές όπως οι Αυστραλία, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο και Αραβικές χώρες.

Διπλή διάκριση για την Costa Navarino

Δύο παγκόσμιες διακρίσεις έλαβε η Costa Navarino στα World Golf Awards 2022 που πραγματοποιήθηκαν στο Άμπου Ντάμπι, κατακτώντας το κορυφαίο βραβείο ‘World’s Best Emerging Golf Destination’, καθώς και το βραβείο ’World’s Best New Golf Course’ για το International Olympic Academy Golf Course στην περιοχή Navarino Hills.

Η βράβευση ως ‘World’s Best Emerging Golf Destination’ αποτελεί αναγνώριση της συνεχούς επένδυσης στην ανάπτυξη ενός προορισμού γκολφ υψηλών προδιαγραφών, τοποθετώντας τη Μεσσηνία ανάμεσα στις κορυφαίες προτιμήσεις των γκολφέρ ανά τον κόσμο. Σε συνέχεια και της φετινής έναρξης λειτουργίας των δύο νέων γηπέδων στην περιοχή Navarino Hills, η Costa Navarino διαθέτει πλέον τέσσερα γήπεδα γκολφ 18 οπών, που βρίσκονται σε απόσταση 13 χιλιομέτρων μεταξύ τους.

Το International Olympic Academy Golf Course -αποτέλεσμα της συνεργασίας με τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή- που βραβεύτηκε ως ’World’s Best New Golf Course’, έχει σχεδιαστεί από τον δύο φορές πρωταθλητή Masters, José María Olazábal. Βρίσκεται σε μία μαγευτική τοποθεσία, με πανοραμική θέα στον ιστορικό κόλπο του Ναβαρίνου και αποτελεί μέρος της νέας περιοχής Navarino Hills, μαζί με το γήπεδο The Hills Course.

Pre Marathon Pasta Party

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Pre Marathon Pasta Party το οποίο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11/11/2022 στο μουσείο Μαραθωνίου δρόμου.

Μία πρωτοβουλία του Δήμου Μαραθώνα, την οποία αγκάλιασαν τόσο η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος, όσο και η Ένωση Εστιατορίων Αττικής και ο σύλλογος Μαραθωνοδρόμων ΤΕΛΜΗΣΣΟΣ.
Μία δράση σκοπός της οποίας ήταν να αναβιώσει το Pasta Party -ένα από τα έθιμα τον Μαραθονοδρόμων-, αλλά και να παρουσιαστεί η ιστορία του Αυθεντικού Μαραθωνίου του 1986, φωτίζοντας το προφίλ των πρωταγωνιστών.

Ανάμεσα στους καλεσμένους ο κ. Δ. Αγγελής – Αντιπρόεδρος Α’ & Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων ΔΕΕΠ Αν. Αττικής – ο κ. Π. Σκουρολιάκος – Βουλευτής Αν. Αττικής, ο κ. Η. Μάνδρος – Αντιπρόεδρος επαγγελματικού επιμελητηρίου Αθηνών, η κα Ε. Μπαρμπόγιαννη – Περιφερειακή Σύμβουλος, ο κ. Β. Καραβασίλης – πρόεδρος συλλόγου δρομέων «Τελμησσός Μαραθώνα».

Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα πρέπει να δοθούν στους χορηγούς της βραδιάς: Ζυμαρικά Ήλις, ΕΛΕΤΡΟ, Νερά Θεόνη, Polybag, 3E και Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

Δωδεκάνησα και Κυκλάδες ξεπέρασαν κατά 15% τις επιδόσεις του 2019

Το Νότιο Αιγαίο υποδέχτηκε 15% περισσότερους επισκέπτες στις πύλες των διεθνών αεροδρομίων του απ’ ό,τι το 2019, σφραγίζοντας το νέο ορόσημο στον Τουρισμό.

Περισσότεροι από 6εκ. επιβάτες αποβιβάστηκαν σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, τα διεθνή αεροδρόμια των οποίων διαχειρίστηκαν, τη φετινή σεζόν, 34.756 απευθείας διεθνείς πτήσεις.

Πρώτη των πρώτων η Σαντορίνη με το συγκλονιστικό +56%
Τη μεγαλύτερη αύξηση στις διεθνείς αφίξεις σε σχέση με το προ πανδημίας ρεκόρ σημείωσε η Σαντορίνη, την οποία επισκέφθηκαν 811.000 επιβάτες, σε σύγκριση με τους 519.000 του 2019, μέσω 5.700 απευθείας πτήσεων στο αεροδρόμιο του νησιού.

21% πάνω η Μύκονος σε σχέση με το προ πανδημικό ρεκόρ
Διψήφιο ήταν και για την Μύκονο το ποσοστό υπέρβασης του 2019, και συγκεκριμένα 21%, αφού από τους 475.000 επιβάτες στο νησί προσγειώθηκαν φέτος 575.000.

Η Ρόδος είναι το νησί με τις περισσότερες διεθνείς αφίξεις στο Νότιο Αιγαίο
Όπως είναι αναμενόμενο και ανάλογο του μεγέθους της, η Ρόδος, ως το μεγαλύτερο νησί του Ν. Αιγαίου, υποδέχθηκε τους περισσότερους επιβάτες πτήσεων. Με 2.550.000 επιβάτες ξεπέρασε και το ιστορικό ρεκόρ του 2019, κατά το οποίο επισκέφθηκαν το νησί 2.340.000 ταξιδιώτες από το εξωτερικό, σημειώνοντας αύξηση 9%.

Αντίστοιχα, με 1.240.000 απευθείας διεθνείς αφίξεις κλείνει η σεζόν και για την Κω, η οποία επίσης κατάφερε να ξεπεράσει τις επιδόσεις του 2019 κατά 6%.

Το πέμπτο διεθνές αεροδρόμιο του Νοτίου Αιγαίου, αυτό της Καρπάθου, υποδέχθηκε το 2022 88.000 επιβάτες, πετυχαίνοντας 100% αύξηση σε σχέση με το 2021, όπου το νησί επισκέφθηκαν 43.000 επιβάτες.

Άγγλοι και Γερμανοί στα Δωδεκάνησα. Άγγλοι και Ιταλοί για τις Κυκλάδες
Με την ολοκλήρωση της σεζόν έχει διαμορφωθεί και η κορυφαία πεντάδα ανά αγορά και ανά αεροδρόμιο.

Για το νησί της Ρόδου, νούμερο 1 αγορά, όσον αφορά πάντα στις απευθείας πτήσεις, αποτελεί η Μεγάλη Βρετανία με ποσοστό 24%. Ακολουθεί με 21% η Γερμανία, ενώ την 3η, 4η και 5η θέση συνθέτουν αντίστοιχα Πολωνία, Ισραήλ και Γαλλία.

Η παραδοσιακή για την Κω αγορά της Γερμανίας επιβεβαίωσε και φέτος την τάση να αναδεικνύεται η μεγαλύτερη αγορά για το νησί του Ιπποκράτη. Με το υψηλό ποσοστό του 33% προσπερνάει κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες τη Μεγάλη Βρετανία που έρχεται 2η.

Στην 3η θέση με 9% βρίσκεται η Ολλανδία και στην 4η η Πολωνία, η νέα δυνατή αγορά των τελευταίων ετών για το νησί της Κω, όπως και της Ρόδου. Την 5η θέση κατέχουν από κοινού με ποσοστό 4% Ιταλοί και Βέλγοι.

Για τη Μύκονο, οι Ιταλοί υπήρξαν η κορυφαία της αγορά με 29%, οι Άγγλοι στη 2η θέση με 20% και ακολουθούν Γάλλοι, Γερμανοί και Ελβετοί. Αντίστροφα, στη Σαντορίνη, οι Άγγλοι «έδωσαν» το 26% των διεθνών αφίξεων και οι Ιταλοί το 24%. Ακολουθούν, όπως και στη Μύκονο, Γάλλοι και Γερμανοί με 15% και 8% αντίστοιχα, και η πεντάδα κλείνει με Πολωνούς και Ελβετούς (από 3%).

Ενεργειακή αναβάθμιση των τουριστικών επιχειρήσεων

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε για τα μείζονα θέματα που αφορούν τον ξενοδοχειακό κλάδο με ειδικότερο αντικείμενο τις δράσεις στήριξης των ΜμΕ τουριστικών επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργοί Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας και οι Πρόεδροι του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος και της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος.

Ο Κώστας Σκρέκας παρουσίασε το νέο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ», που αναμένεται να υλοποιηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 200 εκατ. ευρώ. Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει ειδικό κονδύλι 100 εκατ. ευρώ για τον κλάδο του Τουρισμού.

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε, επίσης, ότι εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων ξενοδοχείων, οι οποίες θα μπορούν να ενταχθούν σε σχήμα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού. Στην τηλεδιάσκεψη συμφωνήθηκε πως θα υπάρξει ειδική μέριμνα τόσο για τα μικρότερα ξενοδοχεία κάτω των 150 κλινών όσο και για αυτά που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές και αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες στο ενεργειακό κόστος.