Τα 2 «καυτά» θέματα τουρισμoύ

Η πορεία του ευρωπαϊκού τουρισμού αλλά και η αειφορία και βιωσιμότητα του κλάδου των ταξιδιών αποτέλεσαν τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τις συζητήσεις στην πρώτη μεγάλη διεθνή τουριστική έκθεση στη γηραιά ήπειρο της σεζόν, την World Travel Market, στο Λονδίνο, την προηγούμενη εβδομάδα.

Η αειφορία θα ξαναβρεθεί ψηλά στην ατζέντα
Αν και ο κλάδος του ταξιδιού, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έστρεψε προσωρινά την προσοχή του μακριά από τα θέματα αειφορίας, ωστόσο το θέμα επανέρχεται δυναμικά στο επίκεντρο, όπως ανέφεραν μεγάλοι tour operators.

«Είναι η πρώτη WTM κατά την οποία οι προορισμοί ενδιαφέρονται για την αειφορία και μας προσεγγίζουν για να τους βοηθήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά η Zina Bencheikh, managing director, EMEA, του Intrepid Travel. Σημείωσε ότι το 20% των πακέτων της Interpid αφορούν πλέον τοπικά ταξίδια, έναντι 5% που ήταν προ-πανδημίας.

Ο Chris Wright, managing director του Sunvil είπε ότι ο tour operator εργάζεται με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων για την άμβλυνση προβλημάτων σχετικά με τη χρήση του νερού, τη διάθεση απορριμμάτων και την ανακύκλωση. «Εργαζόμαστε εκτός κυβερνητικών πλαισίων», είπε περιγράφοντας τη συνεργασία που έχει στην Κέρκυρα με μια εθελοντική ομάδα ανακύκλωσης.

«Τείνουμε να συνεργαζόμαστε με μικρές ιδιοκτησίες που διαχειρίζονται οι ιδιοκτήτες και οδηγούμε τη συζήτηση γύρω από τη διατήρηση και τη διαχείριση απορριμμάτων. Οι συζητήσεις δεν είναι μόνο για αριθμούς».

Αργή η ανάκαμψη αλλά με καλές προοπτικές
Ο ρυθμός ανάκαμψης των παγκόσμιων ταξιδιών επιβραδύνεται, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει λόγος αισιοδοξίας για το επόμενο έτος, σύμφωνα με τη ForwardKeys.

Σίγουρος για την ανάπτυξη το 2023 εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος του τμήματος Insights της ForwardKeys, Olivier Ponti, λέγοντας όμως ότι το άγνωστο είναι μέρος του παιχνιδιού. «Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πολλοί λόγοι για συγκρατημένη αισιοδοξία και πολλοί από εσάς θα μπορέσετε να αξιοποιήσετε τις ευκαιρίες που θα έρθουν». Πρόσθεσε ότι το κόστος ζωής ήταν ανησυχητικό, αλλά είπε: «Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη, νομίζω ότι θα ξεπεράσετε τα περισσότερα από τα ζητήματα».

Τα στοιχεία από τις διεθνείς αγορές αεροπορικών εισιτηρίων δείχνουν ότι η παγκόσμια ζήτηση το 2022 παραμένει μειωμένη κατά 20-30% σε σύγκριση με το 2019, με την ανάκαμψη να παραμένει στάσιμη στις περισσότερες αγορές. Μεταξύ των βασικών τουριστικών προορισμών, η Τουρκία είχε αποκομίσει οφέλη συνεχίζοντας να δέχεται Ρώσους, με τις αφίξεις της Αττάλειας να αυξάνονται κατά 66% σε σύγκριση με το 2019 και η χώρα στο σύνολό της βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το 2019, ενισχυμένη από μια αδύναμη λίρα. Η Ελλάδα ήταν ο ευρωπαϊκός προορισμός με τις καλύτερες επιδόσεις, με αφίξεις το 2022 μειωμένες κατά 12% σε σχέση με το 2019. Η Ισπανία ήταν -26% όσον αφορά τις αφίξεις. Κοιτάζοντας το 2023, ο Πόντι είπε ότι η οικονομία θα είναι «απολύτως κρίσιμη». «Τα αεροπορικά εισιτήρια αυξάνονται, αλλά πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτό πριν αρχίσει να βλάπτει τη ζήτηση ταξιδιών;» ρώτησε.

Ελλάδα: Αυξημένο ενδιαφέρον για διακοπές & συνέδρια

Αυξημένο αναμένεται το ενδιαφέρον για διακοπές και συνέδρια στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον, όπως αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια του Β2Β Travel & M.I.C.E. Event ATHENS 2022, που πραγματοποιήθηκε στις 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου από την εταιρεία τουριστικού μάρκετινγκ Respond On Demand.

Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 600 b2b συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων επιχειρηματιών του τουρισμού και 30 εκπροσώπων από τουριστικά γραφεία του εξωτερικού. Στο πλαίσιο του event πραγματοποιήθηκε δωρεάν σεμινάριο με θέμα “Sustainable Tourism”.

Το πρώτο βράδυ του Β2Β Travel & M.I.C.E. Event ATHENS 2022 πραγματοποιήθηκε γευσιγνωσία Λεσβιακών ελαιολάδων από τον Δημήτρη Σαραντόπουλο, ιδρυτή της Olive Epitome, με degustation menu που επιμελήθηκε ο σεφ Φάνης Μαικαντής, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Panigyri Festival Food Santorini. Και οι δύο είναι συνιδρυτές του Olive Oil Experience Santorini.

Η εκδήλωση χορηγήθηκε από τους Ol-eve Family Estate and Products (Sigri Olive mill), Tzortzi’s Family Olive Oil Company, Eirini Plomariou-Extra virgin olive oil, Olive Epitome και Olive Oil Experience Santorini.

Προώθηση του ποδηλατικού τουρισμού

Τριετές Μνημόνιο συνεργασίας με τη NatTour AΜKE υπέγραψε ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τριετές Μνημόνιο συνεργασίας με τη NatTour AΜKE υπέγραψε ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Γραφείων, ΗΑΤΤΑ με στόχο την ανάπτυξη δικτύου τουριστικών γραφείων ως Greek Bike Specialists και την ενίσχυση του αειφόρου τουρισμού στη χώρα μας.

Με το Μνημόνιο, επιδιώκεται η προβολή, προώθηση και ανάπτυξη τόσο του ποδηλατικού τουρισμού, όσο και του ποδηλάτου ως ήπιου μέσου μετακίνησης των τουριστών της χώρας, σε μια εποχή όπου ο υγιής τρόπος ζωής και το αποτύπωμα άνθρακα των μετακινήσεων στο περιβάλλον αποτελούν βασικές ανησυχίες και επιταγές τόσο από τη σκοπιά των ταξιδιωτών όσο και από την τουριστική βιομηχανία.

Στο πλαίσιο του Μνημονίου, ο ΗΑΤΤΑ θα αναδείξει τις δραστηριότητες του ποδηλάτου στον οργανωμένο τουρισμό και θα προβάλλει τα σήματα «Bike Friendly» και «Greek Bike Specialist» σε δράσεις και ενέργειες που οργανώνει ή συμμετέχει, με στόχο να διαδώσει τα οφέλη της εναλλακτικής δραστηριότητας που μπορεί να συμβάλλει θετικά στον ελληνικό τουρισμό. Ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ, Νικόλας Κελαϊδίτης αναφέρθηκε στη βιώσιμη ανάπτυξη και ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης των ταξιδιωτών, ως προαπαιτούμενα για τον ελληνικό τουρισμό του μέλλοντος. Η γενική διευθύντρια της NatTour Βίκυ Καραντζαβέλου τόνισε ότι ήρθε η ώρα της πιστοποίησης των τουριστικών γραφείων για τη χρήση του ποδήλατου στους ελληνικούς προορισμούς.

Αναδεικνύοντας τον γαστρονομικό πλούτο

H εταιρεία Τρικαλινός συμμετείχε στο RouteLab, μια διοργάνωση που αποσκοπεί στη χαρτογράφηση των δρόμων της τουριστικής ανάπτυξης, αλλά και τις σύγχρονες επιθυμίες του ταξιδιώτη, αναζητώντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής αλλά και του ρόλου του τουρισμού στον τομέα της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Η Λίλα Κούρτη, Sales & Export Manager της Τρικαλινός, μίλησε για το πώς τα ποιοτικά ελληνικά εξαγόμενα προϊόντα, λειτουργούν ως αφορμή για την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού στη χώρα μας. Επικέντρωσε την ομιλία της σε ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπου το 2011 η εταιρεία φιλοξένησε έναν σημαντικό Αμερικανό Δημοσιογράφο Γεύσης, ο οποίος έγραψε ένα άρθρο παρουσιάζοντας το Τρικαλινός Αυγοτάραχο, στο περιοδικό των Καναδικών Αερογραμμών. Το άρθρο αυτό λειτούργησε ως τρισδιάστατη διαφήμιση της Ελλάδας ως ενός αυθεντικού γαστρονομικού προορισμού.

Η κ. Κούρτη έκλεισε την ομιλία της τονίζοντας: “Θα εστιάσω σε αυτήν τη μοναδική ευκαιρία που παρουσιάζεται σε όλους εμάς που λειτουργούμε μέσα στον ευρύτερο χώρο της παραγωγής Πολιτισμού, μέσα από την παραγωγή Ποιοτικών Προϊόντων, την παραγωγή ποιοτικών Γαστρονομικών Υπηρεσιών και την προσφορά Ποιοτικών Υπηρεσιών Τουρισμού: να συνειδητοποιήσουμε πόσο πολλοί είμαστε- αρχικά. Να αντιληφθούμε ότι όλοι μας είμαστε την ίδια ώρα Πρεσβευτές του Προϊόντος ή της Υπηρεσίας που προσφέρουμε, αλλά και του ίδιου μας του τόπου. Να καταλάβουμε ότι είμαστε Συνδεδεμένοι και πως ότι κάνει ο καθένας μας δεν είναι Ατομικό, αλλά επηρεάζει και άλλους ανθρώπους, επαγγελματίες, χώρους, και ότι έχει νόημα να επιλέξουμε αυτή η δράση μας να τους επηρεάζει Θετικά”.

Ο Ζαφείρης Τρικαλινός, πρόεδρος της Ομώνυμης εταιρίας, συμμετείχε στο πάνελ παραγωγών Ελληνικών προϊόντων, όπου ανέπτυξε τη σπουδαιότητα της έρευνας και της εφαρμογής καινοτομίας στις παραγωγικές Διαδικασίες της εταιρίας του, ώστε να αποκτήσει τον πλούσιο διατροφικό χαρακτήρα και την εκλεπτυσμένη γεύση του.

Υγιεινό Γεύμα / Food4Inclusion: δημιουργία δικτύου εστιατορίων

Η Ένωση Εργαζομένων
Καταναλωτών Ελλάδας ανακοινώνει την έναρξη του νέου έργου «Υγιεινό Γεύμα / Food4Inclusion» σε συνεργασία με το SAFE με χρηματοδότηση από το European Social Fund+ (ESF). Το έργο Υγιεινό Γεύμα / Food4Inclusion στοχεύει στη δημιουργία δικτύου εστιατορίων το οποίο θα προσφέρει στους οικονομικά ευάλωτους πληθυσμούς υγιεινά γεύματα (Healthy Meals) σε μειωμένες τιμές μια δεδομένη ημέρα της εβδομάδας και στην προώθηση και προβολή αυτής τις πρακτικής σε όλη την Ευρώπη.

Οι μειονεκτούσες ομάδες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά και ποιοτικά τρόφιμα.

Το Πρόγραμμα Food4Inclusion του SAFE FOOD ADVOCACY EUROPE προσπαθεί να καταστήσει προσβάσιμη την υγιεινή διατροφή μέσα από δράσεις όπως, η αναδιανομή τροφίμων ή τα υγιεινά προσβάσιμα γεύματα σε εστιατόρια για άτομα που έχουν ανάγκη.

Μέσω του Healthy Meal, το SAFE θέλει να διευκολύνει την πρόσβαση και την προβολή των υγιεινών τροφίμων στα εστιατόρια, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της τιμολόγησης στην επιρροή της συμπεριφοράς και των επιλογών των καταναλωτών.

Για την ανάπτυξη των Υγιεινών Γευμάτων, το δίκτυο εστιατορίων που δημιουργείται θα προσφέρει υγιεινά τρόφιμα σε μειωμένες τιμές μια δεδομένη ημέρα της εβδομάδας στους οικονομικά ευάλωτους πληθυσμούς και να προωθήσουν αυτές τις πρακτικές σε όλη την Ευρώπη.

Και οι αεροδιακομιδές συμβάλλουν στον τουρισμό

Εξαιρετικά σημαντικός είναι ο ρόλος του Διεθνούς Αεροδρομίου Ιωαννίνων και ως βάση αεροδιάσωσης, πέρα από τη μεγάλη σημασία που έχει στη διευκόλυνση των μετακινήσεων τόσο των κατοίκων των Ιωαννίνων όσο και των επισκεπτών, όπως υπογραμμίζει η Ένωση Ξενοδόχων του νομού. Σε αρκετές περιπτώσεις έχει αξιοποιηθεί για αεροδιακομιδή ασθενών από άλλες περιοχές σε κάποιο από τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων ή για άμεση διακομιδή ασθενών από τα Ιωάννινα σε άλλο νοσοκομείο της χώρας ή του εξωτερικού.

Πάγια άποψη της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων είναι να δοθεί έμφαση και σε αυτόν τον ρόλο του αεροδρομίου, με δεδομένο πως πρόκειται για ζήτημα ασφάλειας. Στα Ιωάννινα εδρεύουν δύο μεγάλα νοσοκομεία (το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Νοσοκομείο Χατζηκώστα), που συχνά αναλαμβάνουν την περίθαλψη ασθενών από άλλες περιοχές και παράλληλα αποτελούν και νοσοκομεία αναφοράς για τον covid για όλη την Ήπειρο.

Η ετοιμότητα του αεροδρομίου στην υποδοχή αεροσκαφών μεταφοράς ασθενών αλλά και η ύπαρξη μόνιμης βάσης ελικοπτέρων αεροδιάσωσης, μπορούν να αποβούν σωτήριες για ασθενείς και τραυματίες.

Σε όλα αυτά, πρέπει να προστεθεί και η αξία που έχει ένα αεροδρόμιο με τέτοιου είδους ετοιμότητα στις προτιμήσεις των τουριστών, μιας και στην περιοχή αναπτύσσονται πλήθος υπαίθριων δραστηριοτήτων εξαιρετικά δημοφιλών στους επισκέπτες.

Λευκάδα και Κεφαλονιά βραβεύτηκαν στα πρώτα Greek Travel Awards

Ως δύο εκ των κορυφαίων προορισμών στην Ελλάδα διακρίθηκαν η Λευκάδα και η Κεφαλονιά, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που οργάνωσε το Γραφείο του ΕΟΤ στο Ηνωμένο Βασίλειο & την Ιρλανδία, στο πλαίσιο της World Travel Market, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο (7-9 Νοεμβρίου).

Ειδικότερα, η Λευκάδα αναδείχθηκε ως κορυφαίος προορισμός στην Ελλάδα στην κατηγορία «Ιστιοπλοΐα», ενώ η Κεφαλονιά βραβεύτηκε αντίστοιχα στην κατηγορία «Παράλληλες Δραστηριότητες», στο πλαίσιο της ψηφοφορίας Greek Travel Awards, που διοργανώθηκε με επιτυχία για πρώτη φορά από το Γραφείο του ΕΟΤ στο Ηνωμένο Βασίλειο & την Ιρλανδία, και στην οποία ψήφισαν τουριστικοί φορείς και ταξιδιώτες επιρροής από την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας αναδεικνύοντας συνολικά 10 ελληνικούς προορισμούς ως κορυφαίους ανά κατηγορία.

Σημειώνεται ότι επτά Βρετανοί Tour Operators επικοινώνησαν την ψηφοφορία των πρώτων Greek Travel Awars στο πελατολόγιό τους που έχει επισκεφθεί πρόσφατα την Ελλάδα.