The Lynx Mountain Resort: Η Φλώρινα μπαίνει στον χάρτη του wellness τουρισμού

Με όραμα την ανάδειξη της Φλώρινας ως έναν wellness προορισμό, η οικογένεια Τόττη, που δραστηριοποιείται εδώ και δεκαετίες στον κλάδο των τροφίμων, προχώρησε σε μια σημαντική επένδυση στον ξενοδοχειακό κλάδο. Το 5* The Lynx Mountain Resort ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Φεβρουάριο του 2020 προσφέροντας «κινηματογραφική» διαμονή 5 αστέρων στη μαγευτική Φλώρινα.

Μια προνομιούχα περιοχή
«Εξαρχής η θέληση και η επιθυμία μας, θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω και ως το «κάλεσμά μας», ήταν η ανάδειξη της Φλώρινας και της μοναδικής ομορφιάς αυτού του τόπου. Έτσι, δημιουργήσαμε το The Lynx Mountain Resort με στόχο να προβάλλουμε την ποικιλία των εμπειριών που έχει να προσφέρει η περιοχή και να ενισχύσουμε την τουριστική της αξία», μας λέει η κα Βικτωρία Τόττη Πρόεδρος του ΔΣ.

Η Φλώρινα προσφέρεται για πληθώρα δραστηριοτήτων, με προτάσεις για όλον τον χρόνο και για όλες τις προτιμήσεις, από extreme sports έως εξορμήσεις στα γύρω Χιονοδρομικά Κέντρα, βαρκάδα στις Πρέσπες, συλλογή μανιταριών στο ορεινό Νυμφαίο, κανό στη λίμνη Ζάζαρη, πεζοπορίες στο βουνό και οινοτουρισμό. «Οι δυνατότητες της περιοχής είναι πολλές, ο μαγευτικός πλούτος της σχεδόν ανεκμετάλλευτος και η ομορφιά του τόπου απαράμιλλη, οπότε με αυτό το εγχείρημά μας θέλαμε να μεταφέρουμε και στους επισκέπτες την αγάπη μας για την περιοχή και το πάθος μας να την αναδείξουμε», αναφέρει η κα Βικτωρία Τόττη.

Η φιλοσοφία «new luxury»
Το The Lynx Mountain Resort υιοθετεί τη διεθνή ταξιδιωτική τάση που εστιάζει στη φυσιολατρία και την ευεξία, υπό το πρίσμα της πολυτέλειας. Φύση, Χώρος, Ηρεμία και Εξυπηρέτηση 5 αστέρων. Προδιαγραφές ευεξίας που παρατείνουν την εμπειρία των διακοπών ή των αποδράσεων. «Το concept του resort λειτουργεί γύρω από τη φιλοσοφία του λεγόμενου “new luxury” που στόχο έχει να κάνει τον ταξιδιώτη να νιώσει απόλυτα οικεία σε ένα πολυτελές περιβάλλον, σαν αυτό να αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς του», όπως εξηγεί η κα Βικτωρία Τόττη.

Το παρόν και το μέλλον
«Επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα και τον κόσμο έχουν ήδη αγκαλιάσει το The Lynx Mountain Resort με επαναλαμβανόμενες επισκέψεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αισθανόμαστε πως έχουμε καταφέρει το resort να αποτελεί ορμητήριο για αμέτρητες δραστηριότητες αλλά και καταφύγιο φιλοξενίας και πολυτέλειας. Τα 38 ευρύχωρα δωμάτια και οι σουίτες, το forest jacuzzi και το spa, οι state of the art παροχές και ένα όραμα ευζωίας στην καρδιά της φύσης συνθέτουν ένα υπερσύγχρονο mountain resort με φόντο τα καταπράσινα δάση και τα βουνά μιας περιοχής που, επάξια, αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς της Ελλάδος», Βικτωρία Τόττη.

Στη Θεσσαλονίκη το SemiAnnual συνέδριο της ECTAA

Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί το εξαμηνιαίο συνέδριο της ECTAA, στις 23-25 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος Preferred Destination 2022 της ένωσης που σε συνεργασία με τον ΕΟΤ προβάλλει φέτος την Ελλάδα (ως προτεινόμενο προορισμό) σε όλη την Ευρώπη. Στο συνέδριο θα συναντηθούν εκπρόσωποι των Ενώσεων τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων από 29 ευρωπαϊκές χώρες, που αποτελούν μέλη της ECTAA. Συνολικά, ο φορέας εκπροσωπεί περί τα 70.000 τουριστικά γραφεία.

Οι σύνεδροι θα συζητήσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρωπαϊκή πολιτική, που επηρεάζουν άμεσα και τον ελληνικό τουρισμό, και θα αναζητήσουν λύσεις για τα εκκρεμή ζητήματα, εν μέσω της ιδιάζουσας συνθήκης – κορωνοϊός και ενεργειακή κρίση.

Παράλληλα, θα αναφερθούν στις προοπτικές για περαιτέρω αύξηση των ταξιδιωτικών ροών τα επόμενα χρόνια, μέσα από μια σωστά δομημένη ευρωπαϊκή τουριστική πολιτική. Τα μέλη της Ένωσης θα συνεχίσουν το πρόγραμμά τους με ταξίδι εξοικείωσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ώστε αφενός να γνωρίσουν τα Μετέωρα, τον Βόλο και το Πήλιο, και αφετέρου να κάνουν την πρώτη διερευνητική συζήτηση γύρω από τη διεθνή τάση των Digital Nomads.

Destination management με βάση τις αρχές της ευεξίας

Οι τουριστικοί προορισμοί μπορούν να μάθουν από τη βιομηχανία ευεξίας και πρέπει να ευθυγραμμιστούν περισσότερο με τις αρχές της, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις αναλυτών στο WTM London Insight. Όπως η ευεξία ωφελεί «ολόκληρο» το άτομο, έτσι και ο τουρισμός πρέπει να ωφελήσει ολόκληρη την κοινότητα, είπε ο καθηγητής Terry Stevens, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Stevens & Associates, ειδικός σε θέματα του τουριστικού μέλλοντος. Αυτό σημαίνει έμφαση στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και όχι στο μάρκετινγκ.

«Αν η ευεξία είναι το νέο θετικό στοιχείο, τότε η διαχείριση προορισμών (destination management) είναι το νέο Άγιο Δισκοπότηρο για τον τουρισμό», είπε ο Stevens. Τόνισε ότι μετά την Covid η συζήτηση πρέπει να αφορά μια νέα εποχή συνεργασίας. «Μπαίνουμε σε μια περίοδο άνευ προηγουμένου πειραματισμού. Θα πρέπει να βρεθούν νέοι τρόποι επιχειρηματικής δραστηριότητας».
Ο Στίβενς είπε ότι οι προορισμοί έπρεπε να αναγνωρίσουν την πραγματική αξία του τουρισμού για την κοινότητά τους και πώς ωφέλησε τον νεότερο πληθυσμό τους.

Η Anne Dimon, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Τουρισμού Ευεξίας, περιέγραψε τις αρχές της ένωσης, συμπεριλαμβανομένου ενός καθαρού περιβάλλοντος για τους ντόπιους καθώς και για τους επισκέπτες, και την ποιότητα ζωής για την κοινότητα ως όφελος από τα τουριστικά έσοδα.

«Οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται ότι τα τουριστικά έσοδα πηγαίνουν στην τοπική κοινότητα», είπε, προσθέτοντας ότι μια επιλογή από εστιατόρια «καθαρής διατροφής», με τοπικά προϊόντα ήταν απαραίτητη.

Οινική εξόρμηση στην Ελλάδα του κρασιού


Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022 τα επισκέψιμα οινοποιεία της χώρας γιορτάζουν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού. Η ημέρα οινοτουρισμού θεσμοθετήθηκε το 2009 και εορτάζεται κάθε χρόνο, τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου με τη συμμετοχή οινοποιείων – μελών του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων του Κρασιού (RECEVIN) ή οινοτουριστικών δικτύων.

Οινοτουρισμός σημαίνει ύπαιθρος, γεύση και ταξιδιωτική εμπειρία. Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη που προσφέρει για τους καταναλωτές του, είναι οι οινικές διαδρομές που συνδυάζουν την εμπειρία του ταξιδιού με αυτοκίνητο, όμορφα φυσικά τοπία και γευστικές δοκιμές. Εκτός από τη δοκιμή ξεχωριστών οίνων, περιλαμβάνει ξενάγηση στον χώρο του οινοποιείου, τους χώρους ωρίμανσης και παλαίωσης οίνων, περιήγηση στους αμπελώνες, υπεύθυνη ενημέρωση για την παρασκευή του κρασιού και τα μυστικά του, δοκιμή συνοδευτικών εδεσμάτων και, φυσικά, αγορά κρασιού σε προνομιακή τιμή.

Αξιόλογα οινοποιεία βρίσκονται σκορπισμένα σε κάθε γωνιά της χώρας μας.

Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε κάποιον οινικό προορισμό. Στην Ελλάδα, ο οινοτουρισμός θεωρείται μάλλον «νέα τάση» παρότι η χώρα μας είναι κατεξοχήν οινοπαραγωγική με σημαντική ετήσια παραγωγή και μοναδικές τοπικές ποικιλίες.

Σε συνέντευξή της πριν λίγο καιρό η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη δήλωνε: «Ο οινοτουρισμός έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης προς όφελος του τουρισμού, αλλά και της χώρας συνολικά. Πιστεύουμε ότι ο οινοτουρισμός είναι ένα βασικό εργαλείο για το τρίπτυχο του ελληνικού τουρισμού του μέλλοντος, με βασικό στόχο την ποιότητα, την ισορροπία και τη βιωσιμότητα».

25 χρόνια TGI Fridays™ στην Ελλάδα

Τα TGI Fridays™ κλείνουν τα 25 χρόνια παρουσίας τους στην Ελλάδα διοργανώνουν μία σειρά εορταστικών happenings, σε όλα τα καταστήματά τους, που θα διαρκέσουν έως και τις 8 Δεκεμβρίου.

Το πρώτο εστιατόριο TGI Fridays™ άνοιξε στις 15 Μαρτίου 1965 στη Νέα Υόρκη, στη γωνία των First Avenue και 63rd Street. Στην Ελλάδα ήρθαν το 1997 και σήμερα έχουν 9 καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο κατάλογος μεγάλος με ποικιλία γεύσεων από ethnic κουζίνες, tex-mex και αμερικάνικες επιρροές.

Για τα 25 χρόνια τους, τα TGI Fridays™ έχουν οργανώσει ένα πλούσιο πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων, επετειακών προϊόντων και events, όπως Επετειακή μπίρα Fridays™ Red, Charity Event σε συνεργασία με τον Δεσμό στις 7 Δεκεμβρίου (τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από την βραδιά θα διατεθούν προς μια δράση του οργανισμού), B’day parties σε όλα τα καταστήματα στις 8 Δεκ: με 2,5€ Fridays™ Classic Margarita, events με fire shows, contortion artists, επετειακά δώρα και εκπλήξεις.

Επιπλέον, τα TGI Fridays™ εισάγουν νέες συνήθειες στην ελληνική αγορά ειδικά στην κατηγορία Tex-Mex, όπως οι “sizzling” fajitas, τα λαχταριστά nachos, τις μοναδικές enchiladas και τα χορταστικά chimichanga, όπως και την τέχνη του bartending και του flair που υπηρετούν πιστά οι έμπειροι bartenders.

Προχωρά η αδειοδότηση του Ikos Kissamos

Δεκτή υπό όρους έκανε η επιτροπή ποιότητας ζωής του δήμου Κισσάμου τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Sani/Ikos για το πεντάστερο ξενοδοχείο του ομίλου στην Κρήτη. Η επιτροπή υπογράμμισε μεταξύ άλλων την ανάγκη προστασίας του υγροβιοτόπου που χωρίζει την ιδιοκτησία της εταιρείας. Πρόβαλε αιτήματα σχετικά με τον τρόπο υδροδότησης της επένδυσης και τον βιολογικό καθαρισμό, καθώς και για την παραχώρηση μέρους του οικοπέδου για τη δημιουργία πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου που θα συνδέει το ξενοδοχείο με την πύλη της Κισσάμου.

Η Ikos Kissamos, με επιστολή της προς τον δήμο Κισσάμου, αποδέχθηκε όλους τους περιβαλλοντικούς όρους που εισηγήθηκε η δημοτική αρχή και προέβη σε διευκρινίσεις, τονίζοντας πως αν και προβλέπεται η κατασκευή εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού τριών επιπέδων και η επαναχρησιμοποίηση του επεξεργασμένου νερού για άρδευση, ώστε να προκύπτει σοβαρή εξοικονόμηση της κατανάλωσης νερού, επειδή από τη διαβούλευση προέκυψε η επιθυμία του Δήμου για σύνδεση με το υπάρχον δίκτυο αποχέτευσης, η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο παράλληλης σύνδεσης με αυτό.

Ως προς το αίτημα για τη δημιουργία πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου, η εταιρεία εξέφρασε την πρόθεσή της να κατασκευάσει την περίφραξη του οικοπέδου της προς τον δημοτικό δρόμο υποχωρώντας προς το οικόπεδό της, ώστε να αφεθεί το απαιτούμενο πλάτος για τη δημιουργία πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα εφαρμοστεί από όλα τα παρακείμενα οικόπεδα μέχρι την πόλη της Κισσάμου. Τέλος όσον αφορά στο ζήτημα της υδροδότησης της μονάδος, μετά τη βεβαίωση του δήμου Κισσάμου για την επάρκεια νερού, η εταιρεία γνωστοποίησε ότι θα αποστείλει υπεύθυνο μηχανολόγο μηχανικό ώστε να ευρεθεί ο τόπος υδροληψίας καθ’ υπόδειξη του δήμου.

Κατόπιν των διευκρινίσεων αυτών, το δημοτικό συμβούλιο Κισσάμου γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Με πληροφορίες από το Build