Τα funds επενδύουν στον ελληνικό τουρισμό

Το ενδιαφέρον των ξένων funds έχει προσελκύσει ο ελληνικός τουρισμός, προσβλέποντας σε ραγδαία ανάκαμψη με την προσέλκυση τουριστών ολοένα και υψηλότερης κατά κεφαλήν δαπάνης. Η κρίση της πανδημίας φαίνεται ότι δημιούργησε ευκαιρίες για επενδύσεις σε ελληνικά ξενοδοχεία και οι ανακοινώσεις για τοποθετήσεις ξένων επενδυτικών funds διαδέχονται η μια την άλλη. Και έπονται και άλλες.

Σε Κω, Ρόδο και Κέρκυρα η HIG
Μια από τις μεγαλύτερες τοποθετήσεις στην Ελλάδα -σε αριθμό κλινών- έχει κάνει το ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο HIG Capital, έχοντας στον άμεσο ή έμμεσο έλεγχό του περισσότερα από 11 ξενοδοχεία. Πρόσφατα εξαγόρασε τα δάνεια της Eurobank και της Τραπέζης Πειραιώς προς τον ξενοδοχειακό όμιλο Κυπριώτη, o οποίος ελέγχει πέντε μονάδες στην Κω, Panorama Hotel & Suites, Maris Suites, Aqualand, Hippocrates και Village Resort. Το λονδρέζικο fund έχει αποκτήσει και άλλα δύο ξενοδοχεία στη Ρόδο από την Aldemar, του ομίλου Αγγελοπούλου (Paradise Village και Amilia Mare), συνολικής δυναμικότητας 2.300 κλινών ενώ εξασφάλισε και την αγορά 4 ξενοδοχείων στην Κέρκυρα της Mayor Hotels & Resorts του ομίλου Γ. Ε. Δημητρίου, Mon Repos Palace «ART Hotel», Capo Di Corfu, La Grotta Verde Grand Resort και Pelekas Monastery.

Σε Κρήτη και Αθήνα η Hines
Η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Hines έχει τοποθετηθεί σε 7 ξενοδοχειακά ακίνητα στην Ελλάδα. Πρόκειται για τις τρεις μονάδες που εξαγόρασε από τη Cyan, της οικογένειας Κεφαλογιάννη, στην Κρήτη, στις οποίες προχωρά η ανακαίνιση και με τη βούλα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Επίσης από την οικογένεια Μαμιδάκη, απέκτησε το Avra Collection Hermes Hotel, το οποίο πρόκειται να ανοίξει ως InterContinental Resort Crete την άνοιξη του 2023, και το Coral στον Άγιο Νικόλαο, το οποίο μετέτρεψε σε πεντάστερο και φέρει το brand Mgallery της Accor. Επίσης, απέκτησε το Out of the Blue Capsis Elite Resort, στην Αγία Πελαγία, της Ντίας Καψή. Τέλος, η Hines είναι τοποθετημένη στο Grand Hyatt (πρώην Ledra Marriott) στην Αθήνα.

Στη Χαλκιδική η Goldman Sachs
Η Goldman Sachs Asset Management εξαγόρασε τρία από τα ξενοδοχεία του Ghotel Group, της οικογένειας Γρηγοριάδη, στη Χαλκιδική. Πρόκειται για το Pallini Beach 4 αστέρων με 485 δωμάτια και bungalows, το 4 αστέρων Athos Palace Hotel με 413 δωμάτια και το Theophano Imperial Palace 5 αστέρων με 151 δωμάτια. Τα επόμενα χρόνια τα ξενοδοχεία θα ανακαινισθούν για να λανσαριστούν εκ νέου στην αγορά.

Η «αστρονομική» συμφωνία του Sani/Ikos με τη Σιγκαπούρη
Τον περασμένο Σεπτέμβριο ανακοινώθηκε η τεράστια συμφωνία του ομίλου Sani/Ikos (SIG) και του GIC, παγκόσμιου θεσμικού επενδυτή από τη Σιγκαπούρη. Η στρατηγική συνεργασία προβλέπει ότι η GIC θα γίνει ο κύριος μέτοχος, με την αποτίμηση πλέον του ομίλου Sani/Ikos να φτάνει στα 2,3 δισ. ευρώ.

Ελλάδα και ΕΟΤ μεγάλοι νικητές στα αμερικανικά Travvy Awards 2022

Τέσσερις κορυφαίες διακρίσεις απέσπασε η Ελλάδα και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού στα Travvy Awards 2022, που θεωρούνται ως ένας από τους εγκυρότερους θεσμούς της τουριστικής βιομηχανίας των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατέλαβε την 1η θέση (Gold) στις κατηγορίες:

  • Καλύτερος Προορισμός στην Ευρώπη (Best Destination Europe),
  • Καλύτερος Προορισμός στην Μεσόγειο (Best Destination Mediterranean), • Καλύτερος Ευρωπαϊκός Προορισμός Κρουαζιέρας (Best Cruise Destination – Europe)

Με τη σειρά του, ο ΕΟΤ αναδείχθηκε ως ο 2ος (Silver) Καλύτερος Οργανισμός Τουρισμού στην Ευρώπη (Best Tourism Board – Europe).

Η τελετή απονομής της φετινής 8ης διοργάνωσης των βραβείων πραγματοποιήθηκε στις 3 Νοεμβρίου στο Hilton Fort Lauderdale Marina της Φλόριντα, ενώ τα ελληνικά βραβεία παρέλαβε ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας ΕΟΤ ΗΠΑ & Καναδά, Κωνσταντίνος Χαροκόπος.

Τα Travvy Awards διοργανώνουν το TravelPulse.com και το περιοδικό AGENTatHOME, με τους νικητές να παρουσιάζονται στην online και έντυπη έκδοσή τους, αντίστοιχα.

Συμφωνία της Ελλάδας με την Common Seas

H Common Seas παρουσίασε στην έκθεση WTM London το PlasTICK, το νέο εργαλείο μέτρησης, καταγραφής και διαχείρισης πλαστικών για τον τομέα της φιλοξενίας. Η διεθνής Mη Kερδοσκοπική Eταιρεία υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με το ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού, επιβεβαιώνοντας την ευθυγράμμισή της με την αποστολή του Υπουργείου να διαφυλάξει τον κλάδο του τουρισμού, ο οποίος έχει τη μέγιστη συνεισφορά στο εγχώριο ΑΕΠ.

Το πρώτο εργαλείο reporting για πλαστικά για τον κλάδο της φιλοξενίας
Πρόθεση του PlasTICK είναι να ενισχύσει τον κλάδο της φιλοξενίας στον αγώνα του ενάντια στην εκτεταμένη ρύπανση από πλαστικά, που προκαλείται εν μέρει από την εξάρτηση του κλάδου από πλαστικά μίας χρήσης. Το ψηφιακό εργαλείο δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις φιλοξενίας να θέσουν τις βάσεις, να διδαχθούν, να βρουν τις λύσεις και να παρακολουθούν την πρόοδο προς τους στόχους μείωσης των πλαστικών.

Το PlasTICK επιτρέπει στις επιχειρήσεις να μετρούν ετησίως την πρόοδο που σημειώνεται προς τους στόχους της Global Tourism Plastics Initiative – GTPI (Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το πλαστικό στον Τουρισμό). Με επικεφαλής το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού του ΟΗΕ, το GTPI απαιτεί από φορείς του τουρισμού να αναλάβουν και να φέρουν εις πέρας μια σειρά από συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες δεσμεύσεις για την κυκλική οικονομία των πλαστικών έως το 2025.

Το εργαλείο επιτρέπει επίσης στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν έγκαιρα στις νέες ρυθμιστικές και νομικές απαιτήσεις, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη μετάβαση. Επιπλέον, το PlasTICK βοηθά τις επιχειρήσεις φιλοξενίας να ξεχωρίζουν στα μάτια υποψήφιων επισκεπτών οι οποίοι έχουν ανεπτυγμένη οικολογική συνείδηση, τοποθετώντας τους στην πρώτη γραμμή της ζήτησης ενώ παράλληλα εξελίσσει την ανάπτυξη του κλάδου, σε μια βιομηχανία που διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ελληνική οικονομία.

Το PlasTICK αναπτύχθηκε από την Κοινωνική Επιχείρηση Common Seas που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία ενδυναμώνει τη μετάβαση προς τη μηδενική χρήση πλαστικών τόσο για τον ανθρώπινο οργανισμό όσο και για τους ωκεανούς.

Προς το βιώσιμο μέλλον της Ελλάδας
Το PlasTICK έρχεται να προστεθεί σε μια ήδη εντυπωσιακή σειρά πρωτοβουλιών αειφορίας των τελευταίων ετών, με την καινοτόμα προσφορά του να μεταθέτει τον έλεγχο της κατανάλωσης πλαστικών στα χέρια των επαγγελματιών του κλάδου.

Η πρωτοβουλία απολαμβάνει ήδη την υποστήριξη σημαντικών παικτών στον τομέα της φιλοξενίας και του τουρισμού και επωφελείται από την τεχνογνωσία της Common Seas στον κλάδο της φιλοξενίας, με τη Σοφία Καυγαλάκη, Head of Strategy & Business Development, στο τιμόνι του ελληνικού τμήματος.

O Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε: «Χαίρομαι που βλέπω ακόμα μια σημαντική δράση στην Ελλάδα όσον αφορά την αειφορία στον τουρισμό. Το μέλλον του πλανήτη μας μας αφορά όλους και ο αντίκτυπός του στην τουριστική βιομηχανία, έναν κλάδο άρρηκτα συνδεδεμένο με το ΑΕΠ της Ελλάδας, είναι αδιαμφισβήτητη».

Η Jo Royle, Ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Common Seas, δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι που συνεργαζόμαστε με έναν τουριστικό κλάδο που δεσμεύεται για τη μείωση του πλαστικού στους ωκεανούς κατά 50% και είναι αφοσιωμένος στη διαφύλαξη καθαρών και υγιών θαλασσών. Η Common Seas δραστηριοποιείται στην Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια και είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι από την υποστήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας, η οποία είμαστε πεπεισμένοι ότι αντανακλά τη δέσμευσή τους να επιφέρουν αλλαγές».

Πιστοποιημένα προγράμματα εκπαίδευσης Barista από το WSPC

Γνωρίζουμε καλά εδώ και χρόνια τη σημαντική προσφορά του εκπαιδευτικού φορέα WSPC (Wine & Spirit Professional Center) στον κλάδο του κρασιού και της εστίασης της χώρας μας. Πλέον έχει διευρύνει την γκάμα του με εκπαιδευτικά προγράμματα πάνω στον καφέ, το τσάι και το κακάο και για αυτά συνεργάζεται με το Beverage Standards Association (BSA) της Μεγάλης Βρετανίας. Το BSA είναι η ένωση όλων των εταιρειών της Μεγάλης Βρετανίας, που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και εμπορία ροφημάτων καφέ, τσαγιού, σοκολάτας, νερού, smoothies και λοιπών μη-αλκοολούχων ποτών. Αποτελεί τον επίσημο εκπαιδευτικό φορέα στον τομέα του καφέ στη Μεγάλη Βρετανία με έμφαση στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης στις μηχανές.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του BSA είναι αναγνωρισμένα και πιστοποιημένα από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποιήσεων Προσόντων & Υπηρεσιών της Μεγάλης Βρετανίας, και κυρίως είναι σχεδιασμένα από την αγορά για την αγορά. Απευθύνονται στην παγκόσμια αγορά εργασίας, στους τομείς της εστίασης, του λιανεμπορίου, του τουρισμού και των ξενοδοχειακών υπηρεσιών. Παράλληλα παρέχουν υψηλού επιπέδου θεωρητική κατάρτιση στη γνώση των πρώτων υλών, της παραγωγής τους καθώς και της επεξεργασίας τους, στοχεύοντας στον επιτυχημένο επαγγελματία.

Ολοκληρωμένος επαγγελματίας με το HO.RE.CA. Combo
Το WSPC δίνει τη δυνατότητα σε όσους ασχολούνται στους τομείς της φιλοξενίας, της εστίασης και του σέρβις, να αποκτήσουν μια διακεκριμένη πιστοποίηση, που περιλαμβάνει τις 3 βασικές ενότητες: Κρασιά, Αποστάγματα και Καφές-Τσάι-Κακάο-Smoothies. Το HO.RE.CA. Combo, με την εγγύηση και το κύρος του WSPC, προετοιμάζει τους επαγγελματίες για το απαιτητικό περιβάλλον του αύριο σε μπαρ, ξενοδοχεία και all-day εστιατόρια. Το WSPC, δια μέσου του θεωρητικού αλλά και του πρακτικού σκέλους της εκπαίδευσης, στοχεύει στην απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων (hard skills) απαραίτητων για την ετοιμότητα και την επιτυχία των επαγγελματιών, που να εγγυώνται την υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση του πελάτη. Ενημερωθείτε για τα προγράμματα στο https://www.wspc.gr/.

“Giro d’ Italia” από τη La Pasteria

Ένα πιάτο που σύστησαν οι Γενοβέζοι ναυτικοί στη Σικελία 10 αιώνες πριν, το αγαπημένο φαγητό των βοσκών της Ρώμης και μια συνταγή με τρούφα από τα βάθη ενός υγρού δάσους στην Ούμπρια… αυτές είναι μερικές στάσεις από το ταξίδι του “Giro d’ Italia” της La Pasteria, που φέρνει μοναδικές γεύσεις αλλά και εικόνες από μια χώρα με γαστρονομική παράδοση τόσο πλούσια όσο και η ίδια η ιστορία της.

Η La Pasteria παρουσιάζει μια σειρά από νέες γευστικές επιλογές, εμπνευσμένες από διάφορες περιοχές της Ιταλίας. Από το πιο κλασικό “Cacio e Pepe”, μέχρι το σισιλιάνικο rigatoni “Pesto Rosso” και την πιο ιδιαίτερη “Pancetta Regio Emilia” με μανιτάρια Πορτομπέλο και μαρμελάδα σύκου.

Σε ένα event ειδικά σχεδιασμένο για “foodies” που οργανώθηκε στο κατάστημα του Κολωνακίου, οι executive chefs της La Pasteria, Χρήστος Τσάβεζ και Βασίλης Ψυμούλης, μοιράστηκαν λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο εμπνεύστηκαν τον σχεδιασμό του νέου limited menu Giro d’ Italia. Επιπλέον, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις νέες γεύσεις και να φωτογραφηθούν επάνω σε μια Vespa Pic Nic, το απόλυτο σύμβολο της ξενοιασιάς και του στυλ.

Χρυσό στη Βιέννη για το Μαυροδάφνη Reserve του 1999

Η Μαυροδάφνη Reserve του 1999, ένας ξεχωριστός οίνος μακράς παλαίωσης από το ιστορικό οινοποιείο της Achaia Clauss, κατέκτησε το Χρυσό Μετάλλιο στο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου της Βιέννης και στέφθηκε το 3ο καλύτερο κρασί του Διαγωνισμού. Η Μαυροδάφνη Reserve του 1999 αποτελεί την ιδανική επιλογή ως απεριτίφ, με λίγους ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα δαμάσκηνα, ή ως επιδόρπιος οίνος.

Στη Βαρσοβία ο Δήμος Αριστοτέλη

Πρόγραμμα D2D επαγγελματικών επισκέψεων σε tour operators της Βαρσοβίας πραγματοποίησε ο Δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής (3 – 5.11.22) με τη συνεργασία του Γραφείου Ε.Ο.Τ. Πολωνίας – Τσεχίας, προκειμένου να πετύχει την πρώτη οργανωμένη και συλλογική προσέγγιση της πολωνικής τουριστικής αγοράς.

Οι επισκέψεις των διοργανωτών επικεντρώθηκαν σε παρουσιάσεις ειδικών μορφών τουρισμού, όπως αυτές απαντώνται στην Ανατολική Χαλκιδική, σχετιζόμενες πάντα με το μεσογειακό μοντέλο διακοπών «του ήλιου και της θάλασσας»: καταδυτικές δραστηριότητες, καλοκαιρινές περιηγήσεις, οινικοί δρόμοι, περιπατητικές και ποδηλατικές ανακαλύψεις κυριάρχησαν στις συζητήσεις, οι οποίες εστίασαν μεταξύ άλλων στις υποδομές των τοπικών καταλυμάτων, στην αυθεντική γαστρονομία αλλά και στις προτάσεις βιωματικών εμπειριών.

Οι πρώτες προωθητικές αναρτήσεις της Ανατολικής Χαλκιδικής σε blogs πολωνικών ιστοσελίδων συμφωνήθηκε να εμφανισθούν στο τέλος Νοεμβρίου, εναλλασσόμενες καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Προς επίρρωση της πρωτοβουλίας, ο Δήμος Αριστοτέλη και το Γραφείο Ε.Ο.Τ. Πολωνίας προετοιμάζουν ταξίδι εξοικείωσης με τη συμμετοχή των σπουδαιότερων ΤΟ’ς της Πολωνίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τις πρώτες ημέρες του Απριλίου 2023.

Handcrafted Crete – The Workshop

Η Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Κρήτης ΑΕ με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Χανίων και με αφορμή την πετυχημένη έκδοση από την Περιφέρεια Κρήτης του βιβλίου «Χειροποίητη Κρήτη», διοργανώνουν ημερίδα με θέμα Handcrafted Crete τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, 9.00 – 17.30 στο Μεγάλο Αρσενάλι (Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου) των Χανίων.

Το ολοήμερο αυτό «hands-on» γεγονός παρουσιάζει 10 επιτυχημένα case studies από την Κρήτη και το εξωτερικό και διερευνά τα επόμενα στρατηγικά βήματα αξιοποίησης του χειροποίητου στοιχείου με στόχο την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού στο νησί. Στα δύο panel ομιλητών του συνεδρίου θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι φορέων και διακεκριμένοι επαγγελματίες του τουρισμού.

Η ημερίδα Handcrafted Crete απευθύνεται σε ξενοδόχους, ταξιδιωτικούς πράκτορες, παρόχους υπηρεσιών και ταξιδιωτικών εμπειριών, παραγωγούς, οικοτέχνες, εστιάτορες και δημιουργούς χειροποίητων ειδών ενώ είναι ελεύθερη σε κάθε επιπλέον ενδιαφερόμενο.

Σκοπός της ημερίδας είναι να φέρει σε δημιουργικό διάλογο τους επαγγελματίες προκειμένου να διερευνήσουν τη μεταξύ τους συνεργασία αλλά και νέα πεδία δράσης για την αναβάθμιση και ανάδειξη νέων μορφών τουρισμού.