Λιγότεροι τουρίστες αλλά περισσότερα έσοδα φέτος για τα ελληνικά ξενοδοχεία

Σε πιο αυξημένες τιμές πούλησαν φέτος τα δωμάτιά τους οι Έλληνες ξενοδόχοι, όπως αποκαλύπτει η έρευνα ξενοδοχειακών επιδόσεων που πραγματοποιεί κάθε μήνα η GBR Consulting, την ώρα που οι αφίξεις αλλά και οι διανυκτερεύσεις ήταν λιγότερες από το 2019. Το αποτέλεσμα ήταν ο δείκτης εσόδων στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου να παρουσιάσει αύξηση 13,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, με τις διανυκτερεύσεις να εμφανίζονται μειωμένες κατά 11,8%.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνει και η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία τουλάχιστον για μέχρι τον Αύγουστο έχει καταγράψει αύξηση 10,6% του μέσου όρου δαπανών ανά ταξίδι, από 591€ το 2019 σε 654€ το 2022, ενώ για το 2022 συνολικά αναμένεται ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις θα φτάσουν τα επίπεδα του 2019.

Τα στοιχεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης δείχνουν ότι τα επίπεδα πληρότητας έως τον Σεπτέμβριο του 2022 ήταν 14,7% χαμηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ το ADR αυξήθηκε κατά 14,4%. Ως αποτέλεσμα, το RevPAR μειώθηκε κατά 2,5%. Τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2022, το RevPAR ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019 λόγω των υψηλότερων τιμών των δωματίων ενώ η πληρότητα ήταν μειωμένη.

Γιατί είναι μειωμένες οι αφίξεις
Τη μείωση από τον οδικό τουρισμό δείχνουν ως «υπεύθυνο» για τις μειωμένες φετινές αφίξεις τα στοιχεία της GBR Consulting. Το 2019 το 30% του συνόλου των 31,3 εκατ. αφίξεων -δηλαδή περίπου 9,3 εκατ.- προήλθε από χώρες των Βαλκανίων και την Τουρκία. Φέτος, οι αφίξεις αυτές μειώθηκαν κατά 35%, δηλαδή στη χώρα μας έφτασαν οδικώς πάνω από 6 εκατομμύρια τουρίστες λιγότεροι.

Ταυτόχρονα, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα κύρια αεροδρόμια της Ελλάδας έως τον Σεπτέμβριο του 2022 είναι στα ίδια επίπεδα με τα επίπεδα του 2019, αν και με σημαντικές διαφορές ανά περιοχή. Τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κατέγραψαν πτώση 16,1% και 16,9% αντίστοιχα το εννεάμηνο 2022/2019, ενώ τα μεγαλύτερα διεθνή αεροδρόμια των νησιών κατέγραψαν αύξηση στις διεθνείς αφίξεις: Ρόδος +7,8%, Κως +3,4%, Ηράκλειο +1,6%, Χανιά +13,8% και Κέρκυρα +15,3%. Πάντως σύμφωνα με το Eurocontrol ο αριθμός των πτήσεων αυξήθηκε που σημαίνει ότι η πληρότητα των αεροπλάνων μειώθηκε.

Αβεβαιότητα για το μέλλον
Αβέβαιο είναι το αποτέλεσμα για τον τουριστικό τομέα και την επόμενη σεζόν. Ο υψηλός πληθωρισμός με υψηλό ενεργειακό κόστος, τα χαμηλότερα διαθέσιμα εισοδήματα, η χαμηλότερη εμπιστοσύνη, οι υψηλότερες τιμές καυσίμων αεροσκαφών και τα αναμενόμενα υψηλότερα αεροπορικά εισιτήρια θα έχουν αντίκτυπο. Επιπλέον, ο κλάδος της φιλοξενίας έχει να αντιμετωπίσει ελλείψεις προσωπικού. Ο δείκτης ικανοποίησης για την Ελλάδα του ReviewPro που δημοσιεύεται από το INSETE, υποχώρησε για καθέναν από τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο σε σύγκριση με το 2022 με το 2019.

Xenia Digi Hotel 2022: εργαλεία & trends για το hospitality industry

Οι ψηφιακές εξελίξεις που καθορίζουν το νέο τοπίο όσον αφορά τη διαδικασία των κρατήσεων, την προβολή της επιχείρησης, αλλά και την εξυπηρέτηση του πελάτη θα αναλυθούν στο Digi Hotel, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Xenia 2022, 26-28 Νοεμβρίου στο Metropolitan Expo.

Ανάμεσα στα θέματα που θα μπουν στο μικροσκόπιο των ειδικών, είναι οι τελευταίες τάσεις στις μηχανές κρατήσεων, οι up-sales τεχνικές, οι εξελίξεις στο digital marketing, τα κανάλια διανομής και η καλύτερη διαχείρισή τους. Τεχνικά θέματα, όπως η σωστή τιμολόγηση, το «πολύτιμο» parity των τιμών, τα συμβόλαια με τους OTA’s κ.α. θα αναλυθούν με κάθε λεπτομέρεια.

Η τεχνητή νοημοσύνη και οι νέες δυνατότητες που προσφέρει στον σύγχρονο ξενοδόχο, το experience design, δηλαδή το πώς σχεδιάζεις την εμπειρία του ταξιδιώτη από την ψηφιακή του οθόνη μέχρι και τη διαμονή του, η δημιουργία εμπειριών και οι ορθοί τρόποι πώλησης και προπώλησής τους, θα παρουσιαστούν από τους ειδικούς. Τα social media και οι influencers, η διαχείριση και η σωστή παραγωγή περιεχομένου, καθώς και η διαχείριση κριτικών και κρίσεων, θα απασχολήσουν επίσης το Digi Hotel.

Ο Sunweb εξαγόρασε την Airtours

Ο tour operator Sunweb Group απέκτησε τον τέταρτο μεγαλύτερο τουριστικό πράκτορα της Σουηδίας Airtours. Η εξαγορά ενισχύει τη θέση του Sunweb στη Σκανδιναβία και συνάδει με τη φιλοδοξία να είναι ένας από τους μεγαλύτερους διοργανωτές διακοπών στις σκανδιναβικές χώρες.

Το Sunweb Group ιδρύθηκε το 1991 και εξυπηρετεί πάνω από ένα εκατομμύριο ταξιδιώτες ετησίως σε επτά ευρωπαϊκές χώρες. Με γνωστά brands όπως το Sunweb, Eliza, κ.λπ., το Sunweb Group έχει ετήσιο τζίρο άνω των 800 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία εξαγοράστηκε το 2019 από το ταμείο της επενδυτικής εταιρείας Triton’s Triton V.

Η Airtours, η οποία ιδρύθηκε το 1998, έχει περίπου 100.000 πελάτες – ταξιδιώτες κάθε χρόνο. Μέσω της εξαγοράς, ο Όμιλος Sunweb συμπληρώνει τις τρέχουσες δραστηριότητές του στη Δανία και τη Σουηδία και γίνεται ένας από τους κορυφαίους παίκτες στη Σκανδιναβία.

Στην ανακοίνωση της εξαγοράς δεν αναφέρονται οικονομικές λεπτομέρειες. Να σημειωθεί ότι καμία από τις δύο εταιρείες δεν έχει στην κατοχή της ξενοδοχεία ή αεροπλάνα.

Ο τουρισμός στην Ελλάδα απειλείται από την κλιματική αλλαγή

Το Παρατηρητήριο Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών, ΕΝΑ, εγκαινιάζει έναν κύκλο δημοσιεύσεων αφιερωμένο στην κλιματική προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας και των τομέων της.

Είναι σήμερα ευρέως αποδεκτό ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει αποδοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε επίπεδο άσκησης πολιτικής και χρηματοδότησης στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και λιγότερο στην προσαρμογή των οικονομικών δρώντων στα νέα κλιματικά δεδομένα.

Πρώτη δημοσίευση της σειράς αποτελεί το κείμενο εργασίας του Άγγελου Σωτηρόπουλου (Φυσικός, PhD, MSc) το οποίο εκπονήθηκε σε συνεργασία με τον Κύκλο Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΕΝΑ.

Το κείμενο παρουσιάζει τις οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην τουριστική βιομηχανία, εξετάζει τον βαθμό ετοιμότητας του τομέα και του κράτους και καταθέτει προτάσεις πολιτικής για την ενίσχυση της κλιματικής ανθεκτικότητας των τουριστικών περιοχών, υποδομών και επιχειρήσεων.

Βασικά σημεία και συμπεράσματα

  • Η Ελλάδα ως μεσογειακή χώρα αναμένεται να πληγεί εντονότερα από τις τρέχουσες αλλά και μελλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής καθώς η Μεσόγειος αποτελεί περιοχή υψηλής τρωτότητας.
  • Ο τομέας του τουρισμού αποτελεί αναμφίβολα σημαντικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας βάσει της υψηλής συνεισφοράς του στο ΑΕΠ και στην απασχόληση. Συνιστά ωστόσο και έναν από τους πλέον ευάλωτους στην κλιμα­τική αλλαγή τομείς με πλήθος συνεπειών, οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν το σύνολο των δρα­στηριοτήτων και επιδόσεών του. Η ισχυρή εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού σε συνδυασμό με την ανισοβαρή κατανομή του στις θερμές κλιματικές ζώνες της χώρας αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στο τουριστικό προϊόν.
  • Συνολικά, οι επικείμενες φυσικές κατα-­­­ στροφές, η καταστροφή ή αλ­λοί­ωση των τουριστικών προορι­σμών και μνημείων (βλ. πυρκαγιές στην Εύβοια και πλημμύρες στη Χαλκιδική και την Κρήτη), οι χρόνιες επιπτώσεις όπως η λειψυδρία και η παρατεταμένη ξηρασία αλλά και ο εν γένει κίνδυνος για την υγεία των εργαζομένων στον τουρισμό από την αύξηση των θερμοκρασιών προβλέπεται να δη­μιουργήσουν σοβα­ρά προβλήματα στη λειτουργία του τουριστικού συ­μπλέγματος.
  • Στο πλαίσιο αυτό, είναι ανησυχητικό ότι η ανάκαμψη του τουρισμού όχι μόνο δεν ενσωματώνει στοιχεία με­τριασμού και προσαρμογής στην κλι­ματική αλλαγή αλλά συντελείται με ενίσχυση των χαρακτηριστικών του προ πανδημίας μη βιώσιμου μο­ντέ­λου τουριστικής ανάπτυξης.
    Ο ελληνικός τουρισμός κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση με την επαναφορά του, το 2022, στο επί δε­καετίες άναρχο και μαζικό πρό­τυπο ανάπτυξης, ενώ, οι δημόσιες του­ρι­στικές πολιτικές έως σήμερα είχαν ως στόχο τη βραχυπρόθεσμη μεγι­στοποίηση των εσόδων εις βάρος της περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητάς του.
  • Συνολικά, διαφαίνεται ότι δεν υφίσταται οργανωμένο τομεακό πλαίσιο και πολιτικές προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή σε κεντρικό ή τοπικό επίπεδο. Καταγράφονται μόνο αποσπασματικές δράσεις οι οποίες στοχεύουν για παράδειγμα στη βελτίωση της ενεργειακής κατανάλωσης μεμονωμένα των τουριστικών καταλυμάτων. Πρέπει να σημειωθεί ότι η χώρα διαθέτει τους απαραίτητους μηχανισμούς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν και να συντονιστούν προκειμένου να επιτευχθεί βελτίωση της προσαρμοστικής ικανότητας του τομέα. Η δυναμική ωστόσο του τουρισμού προς τη διατήρηση μιας άναρχης και περιβαλλοντικά ανεύθυνης ανάπτυξης σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έχουν υλοποιηθεί έως σήμερα οι απαραίτητες πολιτικές για την προσαρμογή του, καθιστούν τον εν λόγω τομέα εξαιρετικά ευάλωτο και ενδεχομένως μη βιώσιμο στις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής υπό το πρίσμα και των πολλαπλών/παράλληλων κρίσεων και απειλών σε διεθνές και εθνικό επίπεδο. Οι άμεσες ενέργειες για τον συντονισμό της προσαρμογής του τομέα σε πολιτικό επίπεδο καθίστανται πλέον επιβεβλημένες και επείγουσες.

Αυξάνονται οι χορτοφάγοι στην Ελλάδα

Αυξητική τάση των χορτοφάγων και στην Ελλάδα, αν και παραμένουν σημαντικά λιγότεροι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καταγράφει έρευνα η οποία διενεργήθηκε τον Ιούνιο και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ελληνική Ένωση Χορτοφάγων (HellasVeg) και την αντίστοιχη ευρωπαϊκή (European Vegetarian Union- EVU).

Ωστόσο πάνω από τους μισούς ερωτώμενους (ποσοστό 55,7%) δηλώνουν flexitarians, δηλαδή ακολουθούν ευέλικτη διατροφή, με μειωμένη κατανάλωση κρέατος, κάτι που παρατηρείται συνηθέστερα στις ηλικίες άνω των 45 ετών.

Συγκεκριμένα, πάνω από επτά στους δέκα Έλληνες καταναλωτές (ποσοστό 73%) δηλώνουν παμφάγοι, καταναλώνοντας μέχρι και 3,3 κιλά κρέατος μηνιαίως. Πάντως, σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες και Ελληνίδες (49%) επιθυμεί να μειώσει την κατανάλωση κρέατος, ενώ οι καταναλωτές εμφανίζονται επίσης ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να δοκιμάσουν κρέας κυτταροκαλλιέργειας (σε ποσοστό 49%), αλλά και τρόφιμα που αξιοποιούν πρωτεΐνη από έντομα (ένας στους τέσσερις ή ποσοστό 26%).

Επιπλέον, πάνω από οκτώ στους δέκα παμφάγους (82%) συμφωνούν, παρότι οι ίδιοι καταναλώνουν κρέας, ότι υπάρχουν λόγοι να γίνει κάποιος χορτοφάγος, με σημαντικότερο κίνητρο τη βελτίωση της μεταχείρισης των ζώων και επόμενους δύο την υγεία και το περιβάλλον.

Η Ελληνική Ένωση Χορτοφάγων εκτιμά ότι η χορτοφαγία αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά και στην Ελλάδα τα αμέσως επόμενα χρόνια, συνεχίζοντας την τάση που ενδυναμώθηκε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Χρειάζεται όμως τα χορτοφαγικά προϊόντα να γίνουν πιο δελεαστικά, σε ό,τι αφορά τόσο την ποιότητα όσο και τη διαθεσιμότητα αλλά και τις τιμές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι flexitarians εξέφρασαν δυσπιστία απέναντι στα plant-based προϊόντα. Οι βασικοί λόγοι που δεν τα προτιμούν είναι, όπως δηλώνουν, η υψηλή τιμή (35%), η όχι και τόσο καλή γεύση (21%), η έλλειψη ικανού εύρους επιλογών (21%), αλλά και ο προβληματισμός για το πόσο υγιεινά είναι (14%).

Weekends at Winter Garden

Η εποχή του brunch έχει μπει για τα καλά και τα γνωστά στέκια της Αθήνας ενσωματώνουν και πάλι στο μενού του σαββατοκύριακου τη νέα αγαπημένη συνήθεια. Το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία έχει βέβαια μεγάλη παράδοση στα brunch και ο Executive Chef Αστέριος Κουστούδης έχει δημιουργήσει και φέτος μια ξεχωριστή εμπειρία.

Το Weekends at Winter Garden ξεκινά με ένα πλούσιο breadbasket, το οποίο περιέχει χειροποίητες δημιουργίες με σπιτικό προζύμι εμπνευσμένες από τον ταλαντούχο Pastry Chef Αλέξανδρο Κούφα. Φρεσκοψημένα κρουασάν βουτύρου και σοκολάτας, brioche με πολίτικα μπαχαρικά και μπαγκετίνι ωρίμανσης σερβίρονται μαζί με εγχώριο φρέσκο βούτυρο, σπιτικές μαρμελάδες, ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι, κρέμα βανίλια και πραλίνα φουντουκιού με σοκολάτα συνοδεύοντας άρτια τον καφέ, τον χυμό ή το τσάι της επιλογής των εκλεκτών επισκεπτών του Winter Garden.

Το γευστικό ταξίδι συνεχίζεται με τις εξαιρετικές επιλογές των κυρίως πιάτων που επιμελείται η ομάδα των σεφ και περιλαμβάνουν καπνιστό και μαρινέ σολομό με χαβιάρι και αυγό ορτυκιού, τάρτα με σπανάκι, γκοργκοντζόλα και μανιτάρια του δάσους, ομελέτα με παλαιωμένο κασέρι, πιπεριά Φλωρίνης και prosciutto, χειροποίητο φρέσκο ζυμαρικό γεμιστό με μοσχάρι, σάλτσα τρούφας και αφράτη μπεσαμέλ με κατσικίσιο τυρί καθώς και τα ‘all time favourite’ βιολογικά αυγά ‘benedict’ με αστακό, σπαράγγια και σάλτσα ‘hollandaise’.

Ένα ποτήρι Γαλλική σαμπάνια συνοδεία απαλής μουσικής δημιουργούν την τέλεια αρμονία.

Autohellas: Νέο ιστορικό υψηλό στα αποτελέσματα του Ομίλου

Η Autohellas ανακοινώνει τα αποτελέσματα εννεαμήνου 2022, καταγράφοντας για δεύτερη συνεχή χρονιά νέο ιστορικό υψηλό για τον Όμιλο τόσο σε επίπεδο Κύκλου Εργασιών, όσο και κερδοφορίας. Συγκεκριμένα, το εννεάμηνο του 2022 ο Κύκλος Εργασιών παρουσίασε αύξηση 17% έναντι του εννεάμηνου του 2021, φθάνοντας τα €568,6εκ., από €485,9εκ. το 2021. Τα Κέρδη μετά από φόρους του Ομίλου ανήλθαν στα €71,5εκ. έναντι €46,4εκ., παρουσιάζοντας αύξηση 54,1%. Συνολικά, ο απασχολούμενος στόλος για βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ενοικιάσεις ξεπέρασε τα 49.000 αυτοκίνητα, με 9.000 συνολικές αγορές νέων αυτοκινήτων.

Το τρίτο τρίμηνο του έτους, το εποχικά ισχυρότερο για κάθε χρήση, ο Κύκλος Εργασιών παρουσίασε αύξηση 22,6% και διαμορφώθηκε στα €217,2εκ. έναντι €177,1εκ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Τα Κέρδη μετά από φόρους (ΕΑΤ) κατέγραψαν αύξηση 42,6% και διαμορφώθηκαν στα €42,1εκ.

Ο Τομέας μισθώσεων αυτοκινήτων στην Ελλάδα παρουσίασε αύξηση 25,3% του Κύκλου Εργασιών στο εννεάμηνο του 2022, αγγίζοντας τα €195,5 εκ. σε πωλήσεις από €156 εκ. το 2021. Η αύξηση αυτή προέρχεται κυρίως από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, όπου η πορεία της τουριστικής ζήτησης, η περαιτέρω αναβάθμιση του δικτύου των σταθμών, αλλά και η αύξηση μεριδίου αγοράς της Autohellas, έφεραν σημαντικά αποτελέσματα. Σημειώνεται ότι από το 2021 και 9μηνο 2022 επενδύθηκαν €202 εκ. για τη διεύρυνση και ποιοτική αναβάθμιση του στόλου της εταιρείας, με ιδιαίτερη έμφαση στα Crossover, SUV αλλά και τα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Εγκαίνια της 9ης Athens International Tourism & Culture Expo 2022

Εγκαίνια για την 9η Athens International Tourism & Culture Expo 2022 την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου και ώρα 17.00 μμ. στο Ζάππειο, από τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια και τη γεν. γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού Ολυμπία Αναστασοπούλου, με τη συμμετοχή περιφερειαρχών, δημάρχων, εκθετών και Hosted Buyers.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν επίσης ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης και άλλοι επίσημοι.

Διεθνείς Hosted Buyers από 30 αγορές συμμετέχουν στην ΑΙΤ Expo και θα πραγματοποιήσουν Β2Β meetings με τους Εκθέτες και να κλείσουν εμπορικές συμφωνίες για τον εισερχόμενο τουρισμό του 2023. Η είσοδος στην Έκθεση είναι δωρεάν.