Ο Μήτσης, μόνος ενδιαφερόμενος για τη Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων

Οικονομική προσφορά για την αξιοποίηση του ακινήτου «Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων» με μακροχρόνια μίσθωση διάρκειας 40 ετών, κατέθεσε χθες -όπως αναμενόταν- το επενδυτικό σχήμα στο οποίο συμμετέχει ο Ξενοδοχειακός Όμιλος Μήτση.

Η προσφορά υποβλήθηκε από το επενδυτικό σχήμα που αποτελείται από την ένωση εταιρειών ΓΑΛΗΝΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. και STARITEM INVESTMENTS PLC.

Η διαδικασία αξιολόγησης της προσφοράς σύμφωνα με τους όρους της Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών θα εκκινήσει άμεσα. Η οικονομική προσφορά θα αποσφραγιστεί σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Το ακίνητο, συνολικής έκτασης 474.524 τμ, περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Γαλήνη» και το υδροθεραπευτήριο «Ιπποκράτης», τα οποία είναι εν λειτουργία, τα χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα ξενοδοχεία «Ράδιον» και «Θρόνιον» και το υδροθεραπευτήριο «Ασκληπιός», που είναι εγκαταλελειμμένα. Εντός της έκτασης βρίσκεται η ιαματική πηγή «Γεωργαλά» που έχει αναγνωρισθεί από τον Απρίλιο του 2020.

Η διαγωνιστική διαδικασία για την αξιοποίηση του ακινήτου πραγματοποιείται σε μία φάση. Το οικονομικό αντάλλαγμα περιλαμβάνει εφάπαξ καταβλητέο αντάλλαγμα ύψους τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ και ετήσιο μίσθωμα, με μοναδικό κριτήριο για την αξιολόγηση των προσφορών το υψηλότερο τελικό μίσθωμα, απαρτιζόμενου από το εφάπαξ καταβλητέο αντάλλαγμα και το προσφερόμενο ετήσιο μίσθωμα σε παρούσα αξία.

Ο πλειοδότης, μέσω της σύμβασης μίσθωσης, θα κληθεί να υλοποιήσει υποχρεωτικές επενδύσεις με σκοπό την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του ακινήτου.

Να σημειωθεί ότι εντός του ακινήτου ο όμιλος Μήτση λειτουργούσε μέχρι σήμερα, με βάση την προηγούμενη σύμβαση παραχώρησης που έληξε, την ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων «Γαλήνη», με κέντρο Wellness και SPA και υδροθεραπευτήριο.

Μεγάλο το επενδυτικό πλάνο της Mitsis Hotels
Σε ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα ο ξενοδοχειακός όμιλος Mitsis Hotels. Πριν από μερικές ημέρες ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει τη διαχείριση ενός νέου 5 αστέρων θερέτρου στη Χαλκιδική για τα επόμενα 20 χρόνια, το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει το 2025 στη Σάρτη. Το θέρετρο θα περιλαμβάνει boutique ξενοδοχείο 5 αστέρων, δυναμικότητας 52 δωματίων, All-Suites Hotel 5 αστέρων, δυναμικότητας 98 δωματίων, καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών δυναμικότητας 20 θέσεων, κέντρο θαλασσοθεραπείας & spa, συνεδριακό κέντρο 150 ατόμων, εστιατόρια, καταστήματα και πολλές ακόμα συμπληρωματικές εγκαταστάσεις.

Επίσης ο όμιλος προχώρησε νωρίτερα φέτος στην εξαγορά δύο ξενοδοχείων από την αλυσίδα Aldemar στην Κρήτη, του Aldemar Royal Mare και του Aldemar Cretan Village, έχει αναλάβει το project της Αφάντου στη Ρόδο με τον Μερκούριο Αγγελιάδη και υπενοικιάζει το Μέγαρο Μεταξά στον Πειραιά το οποίο θα μετατραπεί σε 4άστερο ξενοδοχείο 110 δωματίων.

Σε 40 επιπλέον χώρες ο Alltours το 2023

Ένα ισχυρό ταξιδιωτικό καλοκαίρι το 2023 αναμένει ο τουρ οπερέιτορ της Γερμανίας Alltours, προσδοκώντας αύξηση 20% στον αριθμό της πελατείας του. Οι κρατήσεις τόσο για την αρχή της χειμερινής σεζόν όσο και για το καλοκαίρι του 2023 είναι ήδη υψηλότερες από ό,τι το προηγούμενο έτος, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Willi Verhuven.

Κατά το τρέχον οικονομικό έτος 2021/2022, η εταιρεία μπόρεσε να αυξήσει τις πωλήσεις της κατά 20% σε σύγκριση με το προ του κορωνοϊού έτος 2018/2019. Ο αριθμός των πελατών, ωστόσο, αυξήθηκε μόλις κατά 1% καθώς οι πελάτες έκαναν κρατήσεις για προσφορές υψηλότερης ποιότητας από τον Φεβρουάριο μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Ωστόσο, από τον Σεπτέμβριο οι πελάτες είναι προσανατολισμένοι στις τιμές των ταξιδιωτικών πακέτων και παροχών. Ο κ.Verhuven βλέπει ότι η Alltours να είναι καλά τοποθετημένη και στα δύο τμήματα.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, ο διοργανωτής είναι «καλά προετοιμασμένος» για την καλοκαιρινή σεζόν του 2023. «Έχουμε επεκτείνει περαιτέρω την προσφορά οργανωμένων ταξιδιών μας σε περίπου 40 χώρες παγκοσμίως και εξασφαλίσαμε επιπλέον πτήσεις», δήλωσε.

Τρία ξενοδοχεία στη Χαλκιδική αγόρασε η Goldman Sachs

Μόλις λίγες εβδομάδες μετά την αποεπένδυσή της από τη Sani/Ikos, η Goldman Sachs (GSAM) προχώρησε στην αγορά τριών ξενοδοχείων στη Χαλκιδική.

Το τίμημα ανέρχεται σε περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για τα ξενοδοχεία Athos Palace, Pallini Beach και Theophano Imperial, συμφερόντων της οικογενείας Γρηγοριάδη (G Hotels).

Τα τρία ξενοδοχεία στη Χαλκιδική αποτελούν ένα συγκρότημα που βρίσκεται σε έκταση 40 στρεμμάτων και σύμφωνα με τον επενδυτή μετά και την ολοκλήρωση των επενδύσεων σε ανακαινίσεις, αναβαθμίσεις και επεκτάσεις, θα έχει δυναμικότητα που θα ξεπερνάει τα 1.000 δωμάτια και τις 2.000 κλίνες.

Η GSAM ετοιμάζει ένα ευρύ πλάνο ανακαίνισης για την επανατοποθέτηση των τριών μονάδων στην τουριστική αγορά, σε ένα προορισμό ιδιαίτερα δημοφιλή στις αγορές του εξωτερικού ο οποίος είναι προσβάσιμος και οδικώς.

Η κίνηση της Goldman Sachs συνοδεύεται και από την επιστροφή ενός ιδιαίτερα έμπειρου και γνωστού στελέχους, του Γιώργου Γαλανάκη (πρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος σε Λάμψα, Hyatt Group κ.ά.) ο οποίος ανέλαβε Πρόεδρος της ελληνικής θυγατρικής της Goldman Sachs.

Επιπλέον, η αμερικανική τράπεζα φαίνεται να εξετάζει και άλλες ευκαιρίες στον ξενοδοχειακό κλάδο στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τη μεγάλη δυναμική του ελληνικού τουρισμού. Στα τέλη Σεπτεμβρίου η GSAM μαζί με τις Oaktree, Moonstone, Florac και Hermes GPE προχώρησαν στην προγραμματισμένη μετά τη συμπλήρωση επταετίας αποεπένδυση από τον όμιλο Sani/Ikos, σε μια συμφωνία που αποτίμησε την ελληνική ξενοδοχειακή επιχείρηση στα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Το εν λόγω μερίδιο πουλήθηκε στο κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο της Σιγκαπούρης, GIC.

Να σημειωθεί πως παλαιότερα, η GSAM είχε ξεκινήσει συνομιλίες με τον Γιάννη Ρέτσο και τους άλλους μετόχους της εταιρείας που έχει στην ιδιοκτησία της τα ξενοδοχεία Electra, όμως οι συνομιλίες δεν προχώρησαν.

Τα GHotels
Η ιστορία του ομίλου GHotels ξεκινά το 1972 όταν το πρώτο του ξενοδοχείο, το Pallini Beach χτίστηκε σε οικόπεδο περίπου 59.000 τ.μ. στην Καλλιθέα Χαλκιδικής.

Το 1976 χτίστηκε το Athos Palace – Villa Princess Theophano σε οικόπεδο 79.000 τ.μ. στην ίδια περιοχή, Καλλιθέα, δίπλα στο Pallini Beach.

Ο όμιλος GHotels διαθέτει επίσης στο χαρτοφυλάκιό του τα Simantro Beach, πέντε αστέρων και το τριών αστέρων Macedonian Sun στη Χαλκιδική, όπως και το Panormo Beach Hotel στην Κρήτη.

Συμφωνία ΕΟΤ – Maccabi Tel Aviv

Σε μια καινοτόμα πρωτοβουλία για την περαιτέρω προώθηση του ελληνικού τουρισμού στην ισραηλινή αγορά προχώρησε η Υπηρεσία ΕΟΤ Ισραήλ, υπογράφοντας συμφωνία συνεργασίας με την κορυφαία ομάδα μπάσκετ της χώρας Maccabi Tel Aviv.

Η συμφωνία προβλέπει την προβολή της Ελλάδας και των αξιοθεάτων της στην επίσημη ιστοσελίδα και στα κοινωνικά δίκτυα της ομάδας με περισσότερους από 500.000 followers συνολικά. Επίσης, κατά τη διάρκεια των εντός έδρας αγώνων της στις εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις θα προβάλλονται 8 φορές τα μηνύματα του ΕΟΤ τόσο στις διαφημιστικές led οθόνες στο επίπεδο του αγωνιστικού χώρου και ανάμεσα στα διαζώματα των θεατών όσο και στον κύβο (jumbotron) στην οροφή του γηπέδου.

Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας ΕΟΤ Ισραήλ, Δημήτρης Βασιλειάδης αναφέρθηκε στην ισχυρή ροή τουρισμού από το Ισραήλ προς την Ελλάδα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η συμφωνία μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω αύξηση.

Η συμφωνία υπογράφτηκε τον Σεπτέμβριο και «τρέχει» ήδη από την 1η Οκτωβρίου και μέχρι την ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου 2022-2023.

Gefsis, μόλις κυκλοφόρησε

Το νέο βιβλίο του Chef Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου, Gefsis, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις gastronomy essentials, προετοιμάζει από τον τίτλο του για μία μοναδική γευσιγνωσία, γεμάτη με ελληνική φύση. Εχουμε συναντήσει τον chef (που μετά τη Σχολή Αναβύσσου, πήρε υποτροφία μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης για να συνεχίσει τις σπουδές του στη Γαλλική ακαδημία μαγειρικής Le Cordon Bleu του Λονδίνου) να εργάζεται σε ξενοδοχειακές μονάδες και εστιατόρια της Ελλάδος και του Λονδίνου. Τα Οlive Garden του ΤΙΤΑΝΙΑ, Kastri Bistro του DOMOTEL KASTRI, SENSE Restaurant του AthensWas (έλαβε πρόσφατα τη διάκριση Michelin Plate), MAZI στο Λονδίνο, Jolly Joker στη Λευκωσία και ANEMI HOTELS, είναι κάποιοι από αυτούς τους χώρους.

«Αυτό το βιβλίο, αποτελεί ένα όνειρο ετών. Κάθε κείμενο συνταγής, κάθε πιάτο, εσωκλείει τις προσωπικές μου αναμνήσεις κι εμπειρίες όλα αυτά τα χρόνια. Είναι μία προσπάθεια χρόνων δική μου, αλλά και των συνεργατών μου και ιδιαίτερα του Χρήστου που ήταν δίπλα μου σε κάθε βήμα αυτής της διαδρομής. Ελπίζω οι γεύσεις αυτού του βιβλίου, να γίνουν το ταξίδι σας σε όλα αυτά τα μέρη που θα θέλατε να επισκεφτείτε, προτού καν προλάβετε να ετοιμάσετε τις βαλίτσες σας» λέει ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος. Ο Χρήστος Παπαθεοδώρου είναι ο assistant chef του Αλέξανδρου, ο οποίος παρείχε την πολύτιμη συνδρομή του σε αυτή την έκδοση.

Η Ελληνική Δημιουργική Κουζίνα στο μεγαλείο της. Αυγό με στάκα και τρούφα, Καλοκαιρινό μποστάνι, Γιουβαρλάκια σκορπίνας, Κανελόνι παστιτσάδα, Αμυγδαλόπιτα… Στα κεφάλαιά του, «αγκαλιάζει» όλο το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας: «Γη, Θάλασσα, Φάρμα». Με πάνω από 50 συνταγές, ο Αλέξανδρος πετυχαίνει να ισορροπήσει τέλεια, το αλμυρό, το πικρό, το γλυκό και το ξινό, καταγράφοντας έτσι τις Gefsis της Ελλάδας σε μια έκδοση περίπου 400 σελίδων, που πωλείται 90€.

Το ξεχωριστό Apiri στο Ηράκλειο Κρήτης

Το εστιατόριο Apiri επισκεφθήκαμε πρόσφατα, με αφορμή την Τελετή Απονομής των Cretan Taste Awards 2022 στο Ηράκλειο, με κάποια μέλη της επιτροπής αξιολόγησης και την Πρόεδρο των βραβείων. Το εστιατόριο δε συμμετείχε στη διοργάνωση αλλά η φήμη του είναι μεγάλη και αποτελεί ήδη αγαπημένο προορισμό για όσους θέλουν να γευτούν τη σύγχρονη κρητική κουζίνα, αλλά και να απολαύσουν signature cocktails με βάση παλαιωμένα αποστάγματα.

Ο chef Στέφανος Λαυρενίδης, αφού περιπλανήθηκε σε μεγάλα εστιατόρια της Ευρώπης, όπως το Fat Duck στο Λονδίνο και το Kadeau στην Κοπεγχάγη, αλλά και σε εστιατόρια πολυτελών ξενοδοχείων της Κρήτης, αποφάσισε να επιστρέψει στην πόλη όπου μεγάλωσε και να προσαρμόσει όσα έμαθε, στην κουζίνα του Apiri, με μια πιο σύγχρονη ματιά και νέες τεχνικές.

Το “Apiri” είναι ένα σύγχρονης αντίληψης all day μπιστρό με τραπέζια έξω στη γωνία των πεζοδρόμων Καγιαμπή και Αγίων Δέκα. Οι γεύσεις έχουν σαν αφετηρία την ελληνική παράδοση, με τονισμένο το κρητικό στοιχείο, ενώ οι μοντέρνες και συχνά σκανδιναβικές μαγειρικές τεχνικές χρησιμοποιούνται διακριτικά, ισορροπημένα και με μέτρο. Πολλές πρώτες ύλες καλλιεργούνται σε ένα κτήμα λίγο έξω από το Ηράκλειο. Πλούσια η λίστα κρασιού από τον ελληνικό αμπελώνα και μεγάλη η ποικιλία αποσταγμάτων, ούζων και παλαιωμένων τσίπουρων.

Γεύση Θεσσαλονίκης στο περιοδικό Luxx των Times

Ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το γραφείο ΕΟΤ Εξωτερικού της Μ. Βρετανίας και της διευθύντριας του κ. Σκαρβέλη φιλοξένησαν τη διάσημη αρθρογράφο Nina Caplan προκειμένου να εξερευνήσει τον οινικό πλούτο της Θεσσαλονίκης. Η Nina Caplan είναι ταξιδιωτική, Lifestyle αρθρογράφος για το Club Oenologique στο διαδίκτυο. Αρθρογραφεί για τη δημοφιλή βρετανική εφημερίδα The Times καθώς και για το ένθετο περιοδικό της Luxx και είναι τακτική συνεργάτιδα του περιοδικού Travel + Leisure.

Το πρώτο της βιβλίο «The Wandering Vine: Wine, The Romans and Me» κυκλοφόρησε το 2018 και κερδίζοντας πολλά βραβεία.

Η Βρετανίδα αρθρογράφος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να μυήσει τους αναγνώστες της εφημερίδας The Times στην μοναδική ποιότητα των ελληνικών κρασιών προερχόμενα από οινοποιεία της Θεσσαλονίκης και των γύρω περιοχών.

H κ. Caplan επισκέφθηκε τα οινοποιεία Κτήμα Γεροβασιλείου, Κεχρής, Θυμιόπουλος, Κυρ-Γιάννη, Δαλαμάρα και Κτήμα Φουντή, δοκίμασε διάφορες ποικιλίες κρασιών και γεύτηκε την αναγνωρισμένη από την UNESCO θεσσαλονικιώτικη γαστρονομία σε γνωστά εστιατόρια όπως οι ΕΦΤΑ ΘΑΛΑΣΣΕΣ και το Canteen. Επίσης συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ένωσης Οινοποιών Βορείου Ελλάδος. Φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο ΟΝΟΜΑ HOTEL. Ξεναγήθηκε στα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης και επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας.