Πώς θα βρείτε το κατάλληλο προσωπικό

Τι ζητούν εργαζόμενοι και εργοδότες στον κλάδο HoReCa; Σε ποιες περιοχές υπάρχει η μεγαλύτερη ζήτηση και για ποιες θέσεις; Αυτά και άλλα στατιστικά στοιχεία παρουσίασε η νέα πλατφόρμα της Uworc, η start up εταιρεία εύρεσης προσωπικού για τον κλάδο HοReCa, με βάση ανάλυση από τους πρώτους μήνες λειτουργίας της. Σύμφωνα με αυτά:

Το Μέσο Προφίλ Εργαζομένων Πρώτης Γραμμής (Service, Front Desk, Housekeeping, κ.λπ.) είναι άτομα μικρά σε ηλικία που κάνουν τα πρώτα βήματα τους στον Τουρισμό, χωρίς απαραίτητα σχετικές σπουδές.

Το Μέσο Προφίλ Εργαζομένων σε Διευθυντικές Θέσεις (Assistant Managers, Operation Managers, κ.λπ.) είναι επαγγελματίες που έμαθαν να εξελίσσονται στον Τουρισμό και οι οποίοι, ανεξαρτήτως σπουδών, έχουν επενδύσει προσωπικό χρόνο σε ποικίλα σεμινάρια, προκειμένου να μετεκπαιδευτούν και να ανελιχθούν.

Στα ξενοδοχεία, οι θέσεις με τη μεγαλύτερη ζήτηση κάλυψης ήταν αυτές για υπαλλήλους πρώτης γραμμής και για υπαλλήλους service (Καμαριέρες, Μάγειρες, Υπάλληλοι Μπαρ, Υπάλληλοι Υποδοχής, Σπουδαστές Πρακτικής Άσκησης, Captains Εστιατορίου, F&B Managers, Διευθυντές, Operations Managers, Οδηγοί, Υπάλληλοι Σπα, Front Office Managers, Υπάλληλοι Βραδινής Υποδοχής, Υπάλληλοι Κρατήσεων).

Στα εστιατόρια, μεγαλύτερη ζήτηση έχουν οι μάγειρες (36%) και ακολουθούν Υπάλληλοι Λάντζας (22%), Σέρβις (21%), Διανομείς (7%), Μπαρ (7%), Οδηγοί (7%).

Η περιοχή με το μεγαλύτερο αίτημα για εύρεση προσωπικού ήταν η αγορά της Μυκόνου (46%) με την Αθήνα να ακολουθεί (22%) ενώ μονοψήφια ποσοστά από 5% και κάτω έχουν Μέτσοβο, Μάνη, Χαλκιδική, Σαντορίνη, Λευκάδα, Τήνος, Νάξος, Ιεράπετρα, Λήμνος και Σέριφος.

Τα προαπαιτούμενα που θέτουν οι εργαζόμενοι για μια θέση εργασίας είναι Διαμονή σε σωστές συνθήκες, Διατροφή, Ρεπό, Τήρηση ωραρίου, Τυπικότητα στις πληρωμές και Ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον με προοπτικές εξέλιξης. Τα προαπαιτούμενα που θέτουν από την πλευρά τους οι εργοδότες για τους υποψήφιους εργαζόμενους είναι Βασική εκπαίδευση στον τομέα τουρισμού και φιλοξενίας, Καλή γνώση αγγλικών καθώς και μίας άλλη ξένης γλώσσας, Τριετή προϋπηρεσία στον κλάδο του τουρισμού και φιλοξενίας και Παρακολούθηση σεμιναρίων ανάλογα με τη θέση.

Η λύση του προβλήματος
Ο ιδρυτής της Uworc, Πάρης Οικονόμου, σε παρουσίαση της νέας εκ ολοκλήρου ψηφιακής εταιρείας εύρεσης προσωπικού για επιχειρήσεις HoReCa -και με τη συμμετοχή της υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη- αναφέρθηκε στις λύσεις που προτείνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έντονης έλλειψης προσωπικού. Μεταξύ αυτών η δημιουργία και η τήρηση κοινής αποδοχής (από εργοδότες και εργαζόμενους) ηθικών προτύπων εργασίας, απόδοσης και εργασιακών συνθηκών, η εξασφάλιση -από την ίδια την HR εταιρεία- συνεχόμενης και εναλλασσόμενης εργασίας χειμώνα–καλοκαίρι, καθώς και η διαρκής εκπαίδευση του προσωπικού σε συνδυασμό με τη δημιουργία επιλογών και προοπτικών εξέλιξης -που επίσης αναλαμβάνει για λογαριασμό τους η εταιρεία.

Τον αλγόριθμο που διασφαλίζει το σωστό «ταίριασμα» διαθέσιμης θέσης εργασίας – υποψήφιου εργαζόμενου, υλοποίησε το digital agency “The Smiling Hippo”.

Μόλις 6,4% των ευρωπαίων επιλέγουν Ελλάδα το φθινόπωρο

Πέμπτος δημοφιλέστερος Ευρωπαϊκός προορισμός για το επόμενο διεθνές ταξίδι των Ευρωπαίων το φθινόπωρο είναι η Ελλάδα, με μερίδιο ζήτησης μόλις στο 6,4%, με πρώτη επιλογή τους τη Γαλλία, δεύτερη την Ισπανία, τρίτη την Ιταλία και τέταρτη τη Γερμανία. Αυτά προκύπτουν από την πιο πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων, ETC και δείχνουν ότι η Ελλάδα απέχει πολύ από το να εγκαθιδρυθεί στη συνείδηση των Ευρωπαίων ως προορισμός και εκτός της καλοκαιρινής περιόδου.

Στην 4η θέση των προτιμήσεων των Βρετανών είναι η Ελλάδα για τα τρία κορυφαία είδη διακοπών, τα city break, οι διακοπές ήλιου-θάλασσας και σε παράκτιους προορισμούς.

Η Ελλάδα εμφανίζεται ως 2ος δημοφιλέστερος προορισμός για τους Γάλλους ταξιδιώτες, οι οποίοι δίνουν έμφαση στα πολιτιστικά ταξίδια, στα ταξίδια υπαίθρου και στις διακοπές ήλιου-θάλασσας. Η Ελλάδα είναι επίσης 5η επιλογή για τους Ιταλούς με ενδιαφέρον για πολιτισμό, ταξίδια υπαίθρου και ευεξίας, για τους Βέλγους με ενδιαφέρον για διακοπές υπαίθρου, ήλιου-θάλασσας και city break και για τους Αυστριακούς με ενδιαφέρον για city break, ευεξία και διακοπές ήλιου-θάλασσας.

Ξανά στην ECTAA ο Νικόλας Κελαϊδίτης

Ο Πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ και Γενικός Γραμματέας της FedHATTA, Νικόλας Κελαϊδίτης, επανεξελέγη Πρόεδρος στην Τουριστική Επιτροπή (Tourism Committee) της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ταξιδιωτικών Γραφείων και Tour Operator (ECTAA), κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 25 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Αναπληρωτής – Deputy Chairman στην ίδια επιτροπή είναι ο Gabrielle Milani της Ιταλικής FTO.

Στις Επιτροπές της ECTAA συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, κυρίως ζητήματα της επικείμενης αναθεώρησης της Οδηγίας σχετικά με τα οργανωμένα ταξίδια και τους συνδεδεμένους ταξιδιωτικούς διακανονισμούς και η δημόσια διαβούλευση σχετικά με την προστασία των επιβατών, ενώ σε κοινή εκδήλωση της ECTAA και του γερμανικού συνδέσμου τουριστικών γραφείων DRV, αναπτύχθηκαν από τους ομιλητές οι εμπειρίες και τα μαθήματα που προέκυψαν για τον τουριστικό τομέα σε όλη την Ευρώπη από την πρόσφατη κρίση της πανδημίας.

Ο κ. Κελαϊδίτης δήλωσε: «Η επανεκλογή μου στη θέση αυτή -και πάλι εν μέσω ιδιάζουσας παγκόσμιας συγκυρίας για τον τουρισμό- με φέρνει αντιμέτωπο με τις συνθήκες πλήρους αναδιάρθρωσης του τουριστικού σκηνικού, γιατί πλέον δεν μιλάμε για επανεκκίνηση, αλλά για μια νέα αξιολόγηση, μετά την πρόκληση που μας κληροδότησε η κρίση. Ο σχεδιασμός και η στρατηγική για την πορεία του ευρωπαϊκού τουρισμού, είναι ένα θέμα καίριο και με πολλούς άξονες προς μελέτη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι θεματικές επιτροπές της ECTAA αντιμετωπίζουν τη θεματολογία τους με φροντίδα και συνέπεια».

Οι μεγάλοι νικητές των Cretan Taste Awards 2022

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, τα Cretan Taste Awards ανέδειξαν τις πιο αξιόλογες πρωτοβουλίες, τους σημαντικότερους παραγωγούς και τα καινοτόμα προϊόντα της κρητικής γεύσης. Oι νικητές γιόρτασαν τη διάκρισή τους σε μια λαμπερή και γεμάτη χαρά τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Συναυλιών – Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, με παρουσιαστές την Γωγώ Καλιδονάκη και τον Χρήστο Λάππα.

Την τελετή άνοιξε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος αφού καλωσόρισε το κοινό και συνεχάρη τους νικητές, επισήμανε τον σημαντικό ρόλο της κρητικής γαστρονομίας στην ευζωία, την οικονομική ανάπτυξη αλλά και την κοινωνική συνοχή του τόπου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κυριάκος Κώτσογλου, παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά, δήλωσε υπερήφανος για τη Γαστρονομία της Κρήτης και τα χειροποίητα προϊόντα, που μαζί με την αξεπέραστη φύση, τον πολιτισμό και τη φιλοξενία, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες αναγνώρισης του νησιού από όλο τον κόσμο».

Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Ηρακλείου Γιώργος Σισαμάκης, πριν δώσει τον λόγο στην Πρόεδρο της Επιτροπής των βραβείων, τόνισε πως «η διοργάνωση των βραβείων μαζί με όλες τις άλλες δράσεις του Δήμου για την ανάδειξη της γευστικής Κρήτης, της κρητικής δίαιτας και διατροφής αποτελεί βασικό μέλημα του Δήμου για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της ανάδειξης της τοπικότητας, της αυθεντικότητας και των αγροδιατροφικών προϊόντων του νησιού συνολικά».

Χαρετισμός -Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, Jury President Cretan Taste Awards 2022 Ομότ. Eρευνήτρια, τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών

Η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των βραβείων Αικατερίνα Πολυμέρου – Καμηλάκη, Ομότ. Eρευνήτρια, τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έκανε την έναρξη απονομής των βραβείων συγχαίροντας όλους τους νικητές για τη σημαντική τους προσπάθεια στην ανάδειξη της ποιοτικής γαστρονομικής προσφοράς της Κρήτης και τη σύνδεση του τουρισμού με τον γαστρονομικό πολιτισμό του νησιού. Στη συνέχεια, απένειμε τα δύο ξεχωριστά τιμητικά βραβεία της χρονιάς, στην Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου «Επιμενίδης» για την προσφορά στην αναβίωση, την επαναφορά και αποκατάσταση της χαμένης αξίας της χαρουπιάς και στον Γυναικείο Συνεταιρισμό Κριτσάς, που κρατούν ζωντανή την παράδοση.

Οι μεγάλοι νικητές της φετινής διοργάνωσης που απέσπασαν Gold βραβείο στις διαφορετικές κατηγορίες της ενότητα Βest in Foodservice Sector | Χώροι Εστίασης είναι οι “Κρητών Γεύσεις εν Αιγίνη” – Αττική, Hasika – Ρέθυμνο και ΚΑΦΕΝΕΙΟ “Ο ΛΑΚΚΟΣ” – Ηράκλειο.

Στην ενότητα Βest Actions & Initiatives | Δράσεις & Φορείς βραβεύτηκε με GOLD το Thigaterra – The Art of slow food, ενώ στην ενότητα Best Producers | Παραγωγοί, χρυσό βραβείο πήρε η Zakas Foods για την Τυρόπιτα σφολιάτας από αλεύρι χαρουπιού.

Στην ενότητα Best Products | Προϊόντα GOLD βραβείο έλαβαν στις διαφορετικές κατηγορίες
οι ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ | Κατσοχοίρι (τυρί για σαγανάκι) “Σταματογιώργης” – Ηράκλειο, Κρητική μελισσοκομία ΡΩΜΑΝΑΚΗ | Βιολογικό θυμαρίσιο μελι – Ηράκλειο / Organic Product – Bιολογικό προϊόν, Μέλι Savidakis Family | SITIA – Λασίθι / New Product – Νέο προϊόν, Κρητικό ΣΚΟΡΔΟ (Γαβριδάκης Θανάσης) – Ηράκλειο, MALLIOTAKI MARIA -ELASION | ORGANIC ELASION EXTRA VIRGIN OLIVE OIL – Λασίθι / Extra Virgin Oil -Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ | Κεφαλοτύρι | Μυζήθρα ξινή |Γραβιέρα με πιπέρια “Σταματογιώργης” – Ηράκλειο, ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ ΑΕ | Λουκάνικο Κρήτης – Χανιά, ΑΦΟΙ ΧΙΩΤΑΚΗ ΑΒΕΕ | Τρίγωνη μπουγάτσα με κατσικίσιο τυρί | Λυχναράκι (χειροποίητο) σοκολάτα- Χανιά / Sweets & Confectioneries – Αρτοσκευάσματα & Γλυκίσματα, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ | 100% Κατσικίσιο τυρί “Σταματογιώργης” – Ηράκλειο.

Στην ενότητα Best Drinks | Ποτά GOLD βραβείο έλαβαν οι εταιρείες Heraklion Winery | Domenico Thrapsathiri – Ηράκλειο, ΒΟΤΟΜΟΣ Α.Ε | ZARO’S Natural Mineral Water – Ηράκλειο.
Το Κορυφαίο Βραβείο, τo βραβείο Brand of the Year απονεμήθηκε στον Δημήτρη Παπαδάκη για τα προϊόντα Σταματογιώργης, που συγκέντρωσε τους περισσότερους πόντους από το σύνολο των βραβείων που έλαβε.

Τα Cretan Taste Awards έθεσαν υπό την αιγίδα τους τα Υπουργεία Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και ο ΣΕΤΕ.
Για να ανακαλύψετε όλους τους νικητές των Cretan Taste Awards 2022, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.cretantasteawards.gr.

Xoρηγοί επικοινωνίας: Η Παγκρήτια ραδιοφωνική εκπομπή “Καλοκαίρι Στο Νότο”, το περιοδικό biscotto, το γαστρονομικό site FLAG και το ηλεκτρονικό περιοδικό In2life.

Η premium τεκίλα Don Julio γιορτάζει το Dia de los Muertos

Η premium τεκίλα τιμά και φέτος την Dia de los Muertos ή Hμέρα των Νεκρών, μία από τις σπουδαιότερες γιορτές της μεξικάνικης κουλτούρας.

Η τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη στην προετοιμασία για την Ημέρα των Νεκρών. Οι Κατερίνα Κοκκινάκη και Ευαγγελία Αλπίδου επισκέπτονται τα talk of the town venues. Η Eύα Μονοχάρη και ο Χρήστος Χατζηιωάννου ετοιμάζουν fajitas και entomatadas, οι Ευσταθία Τζόβα και Κωνσταντίνα Λειβαδίτη στολίζουν τα μαλλιά επιλέγοντας το κατάλληλο Day of the Dead look και οι Βασιλική Καρανζόγιαννη και Γιούλη Ατματζίδη κάνουν μοναδικό μακιγιάζ. Και φυσικά, απολαμβάνοντας μια Don Julio Margarita ή Don Julio Repo από τις Μαργαρίτα Σκιάφου και Γεωργία Γεωργακοπούλου.

Η κορύφωση της Dia de los Muertos την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, οδηγεί στο Loco Athens (Καλαμιώτου 15) όπου ο φετινός World Class Winner, Ιωσήφ Ζααλούκ, επιμελείται το signature cocktail της Ημέρας των Νεκρών, την Don Julio Paloma Roja.