Οι επενδύσεις που αναβαθμίζουν το ξενοδοχειακό δυναμικό της Σάμου

Σημαντικές επενδύσεις στο ξενοδοχειακό δυναμικό της Σάμου πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα στο νησί του ανατολικού Αιγαίου, που διεκδικεί μια θέση ανάμεσα στους υψηλών απαιτήσεων προορισμούς της χώρας.

Πριν από λίγες εβδομάδες, η επένδυση για ένα νέο 5άστερο ξενοδοχείο στο Μαλαγάρι Σάμου έλαβε έγκριση από την Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων (ΕΥΠΑΤΕ) του Υπουργείου Τουρισμού για υπαγωγή σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις.

Το έργο αφορά τη δημιουργία ξενοδοχείου 5 αστέρων με δυναμικότητα 64 δωματίων / 131 κλινών σε έκταση επιφάνειας 4.473,28 τ.μ. Η επένδυση έχει επίσης υπαχθεί στο καθεστώς του Αναπτυξιακού Νόμου με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Το κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 5,5 εκατ. ευρώ και θα ενισχυθεί με το ποσό των 3 εκατ. ευρώ με τη μορφή επιχορήγησης. Φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία SAMOS VERDE Α.Ε.

Επενδύσεις και από τον όμιλο Doryssa
Πρόσφατα εντάχθηκε στο χαρτοφυλάκιο των Doryssa Hotels & Resorts και ένα 7o ξενοδοχείο. Πρόκειται για το πρώην Labito, το οποίο μετά την αναβάθμισή του σε κατάλυμα 4ων αστέρων, θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό την 1η Μαΐου 2023 ως Doryssa Theorem, με 62 δωμάτια.

Η αλυσίδα έχει ήδη πραγματοποιήσει μικρής τάξεως ανακαίνιση και στο “Labito II” το 2022 το οποίο μεταμορφώθηκε στο 3ων αστέρων και 22 δωματίων “Doryssa Method”.

Το Doryssa Theorem θα ακολουθεί πιστά τα standards του brand αλλά και τα νεότερα trends του hospitality, εστιάζοντας στο design και την εμπειρία του πελάτη. Με το Doryssa Theorem και το Doryssa Method, ο όμιλος αυξάνει τη χωρητικότητα των καταλυμάτων του Πυθαγορείου κατά 84 δωμάτια ή 175 άτομα, ενισχύοντας σημαντικά τη δυναμικότητα αλλά και την ποιότητα του προορισμού.

Στον όμιλο ανήκει επίσης το Casa Cook Samos, μέλος του διεθνούς ομίλου Fosun Tourism, ο οποίος αναγνώρισε τις προοπτικές ανάπτυξης της Σάμου ως ενός προορισμού ιδανικού για τις νέες απαιτήσεις των τουριστών. Μάλιστα το καλοκαίρι, το Casa Cook Samos κατέκτησε το κορυφαίο βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού Hotel Design Award. Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, επιβραβεύθηκε η σχεδιαστική γραμμή του ξενοδοχείου, που προτάθηκε και υλοποιήθηκε από την αρχιτεκτονική εταιρεία Block 722, χρησιμοποιώντας κυρίως τοπικά υλικά κατασκευής και επίπλωσης. Αρχιτεκτονική έμπνευση για τον σχεδιασμό του ξενοδοχείου είναι οι παραδοσιακές «Καμάρες» της Σάμου, που χτίστηκαν με ντόπια υλικά της εποχής.

Αεροπορική κίνηση
Σε περισσότερους από 400.000 επιβάτες (εκ των οποίων οι 265.000 είναι επιβάτες εξωτερικού) ανήλθε η κίνηση στο αεροδρόμιο της Σάμου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2022, αν και η κίνηση υπολείπεται κατά περίπου 80.000 επιβάτες συνολικά (κατά 32.000 επιβάτες εξωτερικού) σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Πλησιάζει η στιγμή για την Xenia 2022

Από τις 26 έως 28 Νοεμβρίου 2022, στο Metropolitan Expo, η καρδιά της τουριστικής βιομηχανίας θα χτυπήσει για μία ακόμα φορά στην έκθεση Xenia.

Όλες οι νέες τάσεις, τα καινοτόμα προϊόντα, προτάσεις και λύσεις για την κατασκευή, ανακαίνιση και την ψηφιακή παρουσία των ξενοδοχειακών καταλυμάτων θα παρουσιαστούν από περίπου 500 εκθέτες στο σημαντικότερο εκθεσιακό event και πυλώνα της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή του ελληνικού τουρισμού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ήδη πάνω από 400 εκθέτες έχουν οριστικοποιήσει τη συμμετοχή τους επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη εμπορική δυναμική που έχει για τις εταιρείες του κλάδου η έκθεση. Η Xenia θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το Architect Lab, ένα πρωτοποριακό project, σε μία δομημένη εγκατάσταση 800 τ.μ. που θα αναπτυχθεί στο Hall 2 της έκθεσης. Θα είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στα καινοτόμα υλικά και στις λύσεις κατασκευής.

Επίσης, το Digi Hotel θα παρουσιάσει για άλλη μια χρονιά τις ψηφιακές εξελίξεις που καθορίζουν το νέο τοπίο στον κλάδο της φιλοξενίας.

Τέλος, η Xenia θα φιλοξενήσει και την 10η ετήσια Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με τη συμμετοχή περισσότερων από 1000 ξενοδόχων.

Athens Stay και… στα Κουφονήσια

Το πρώτο του βήμα εκτός Αθήνας σχεδιάζει να κάνει ο όμιλος Athens Stay του Χριστόφορου Πέτση, ανοίγοντας μία ξενοδοχειακή μονάδα στα Κουφονήσια.

Ειδικότερα, με σχετική απόφαση του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτη Λαμπρινού, εντάχθηκε στο καθεστώς ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας Athens Stay Group που αφορά στην ίδρυση ξενοδοχειακής μονάδας κατηγορίας 4 αστέρων, δυναμικότητας 16 δωματίων και 49 κλινών, στη περιοχή Χαροκόπου στο Άνω Κουφονήσι.

Πρόκειται για επένδυση συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 2.348.540,62 ευρώ, για την υλοποίηση της οποίας η εταιρεία θα λάβει ενίσχυση ύψους 941.916,25 ευρώ με τη μορφή της επιχορήγησης, ήτοι το 40% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους.

Σημειώνεται ότι η Athens Stay Group είναι εταιρεία που ιδρύθηκε το 2021, ενάμιση χρόνο περίπου μετά από την Athens Stay, επίσης με επικεφαλής τον Χριστόφορο Πέτση, ο οποίος είναι και ο μοναδικός της μέτοχος.

Το προφίλ της Athens Stay
Η Athens Stay δραστηριοποιείται από το 2019 στην Αθήνα, παρέχοντας υβριδικές υπηρεσίες διαμονής, απευθυνόμενη κυρίως σε «ψηφιακούς νομάδες», ανθρώπους δηλαδή που επιλέγουν να εργάζονται εξ αποστάσεως από μία ξένη χώρα, δουλεύοντας με τον φορητό υπολογιστή τους, ή σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση διαμερισμάτων που έχουν παροχές οι οποίες παραπέμπουν σε ξενοδοχεία, αλλά είναι και «σπιτικά».
H Athens Stay παρέχει συνολικά 139 serviced apartments σε εννέα aparthotels σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας:

  • Supreme Luxury Suites στην Καλλιθέα,
  • Filopappou Hill Suites στο λόφο του Φιλοπάππου,
  • Thisean Modern Suites στην Καλλιθέα,
  • Supreme Comfort Apartments στον Άγιο Ιωάννη,
  • The Aristotelian Suites στην Καλλιθέα,
  • Homely Apartments στο Μεταξουργείο,
  • The Newel Psychico στο Ψυχικό,
  • The Newel Acropolis στην αρχή της Βουλιαγμένης και
  • The Newel Metaxourgeio στο Μεταξουργείο.

Νέο μοντέλο τιμολόγησης από τη Celestyal

Η Celestyal παρουσιάζει ένα νέο μοντέλο τιμολογιακής πολιτικής το οποίο θα διαρθρώνεται σε δύο επίπεδα.

Το βασικό επίπεδο με την ονομασία «Ιnclusive», όπου πρόκειται για πακέτο που προσφέρει δωρεάν όλα τα γεύματα στο πλοίο και επιλεγμένα ποτά κατά τη διάρκεια των γευμάτων, ψυχαγωγία, καθημερινές δραστηριότητες, λιμενικά τέλη και φιλοδωρήματα. Περιλαμβάνει επίσης, έκπτωση 75 ευρώ ανά άτομο για προκράτηση εκδρομών.

Για όσους επιθυμούν να αναβαθμίσουν την εμπειρία τους, η Celestyal προσφέρει το «Enhanced» πακέτο με απεριόριστη κατανάλωση ποτών, μια ώρα την ημέρα δωρεάν Wi-Fi, έκπτωση 25% στο Specialty εστιατόριο και έκπτωση 150€ ανά άτομο για προκράτηση εκδρομών. Επιπλέον υπάρχουν πολλές πρόσθετες εκπτώσεις για τους επιβάτες εφόσον κάνουν προκράτηση σε εναλλακτικά πακέτα ποτών, εκδρομών και άλλων υπηρεσιών μέχρι και 48 ώρες πριν την επιβίβαση. Οι «Ιnclusive» εμπειρίες για τριήμερες κρουαζιέρες κοστίζουν μόλις από €299, ενώ οι «Enhanced» κρουαζιέρες ξεκινούν από €429.

Επιπλέον ανακοινώθηκε το πρόγραμμα κρουαζιερών 2023.

Εστίαση και καταλύματα οδήγησαν σε αύξηση 39,3% τον τζίρο των επιχειρήσεων

Η πολύ καλή πορεία του τουρισμού στήριξε την πορεία του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων στο β’ τρίμηνο του έτους, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 39,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, ο τζίρος των ελληνικών επιχειρήσεων ανήλθε σε 111.266.580 χιλ. ευρώ από 79.861.578 χιλ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2022 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο 2021 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης, κατά 128,8%.

Τη μικρότερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2022 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο 2021 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Ενημέρωση και Επικοινωνία κατά 14,4%, ενώ τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Σχετικές με την Ανθρώπινη Υγεία και την Κοινωνική Μέριμνα, κατά 4,2%.

Οι επιδόσεις του Αυγούστου
Για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Αύγουστο 2022 ανήλθε σε 36.322.660 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 55,7% σε σχέση με τον Αύγουστο 2021, που είχε ανέλθει σε 23.324.032 χιλ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Αύγουστο 2022 σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2021 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Μεταποίηση, κατά 57,4%, ενώ τη μικρότερη αύξηση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Ενημέρωση και Επικοινωνία, κατά 5,8%.

Εστιατόρια και ξενώνες θα μπορούν να έχουν τα ζυθοποιεία, ελαιοτριβεία και τυροκομεία

Κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή από την υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, η τροπολογία για τα σήματα επισκέψιμων εγκαταστάσεων, όπως τα επισκέψιμα οινοποιεία, ζυθοποιεία, ελαιοτριβεία και τυροκομεία. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι θα επιτρέπεται από εδώ και πέρα η παράλληλη λειτουργία χώρων εστίασης και μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων (όπως ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικές κατοικίες κ.α.) στις εγκαταστάσεις που θα λάβουν τα σήματα αυτά, όπως ήδη προβλέπεται και επιτρέπεται για τα επισκέψιμα οινοποιεία.

«Φιλοδοξούμε έτσι να φέρουμε ένα νέο αέρα δημιουργίας, ευκαιριών και επενδύσεων, γύρω από τον αγροτουρισμό. Οι νέες κατηγορίες τουριστικών επιχειρήσεων που ρυθμίζουμε με τη νομοθεσία του Υπουργείου Τουρισμού, σκοπό έχουν να ενισχύσουν την επισκεψιμότητα σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, φέρνοντας στο επίκεντρο του τουριστικού χάρτη νέους προορισμούς -λιγότερο δημοφιλείς μέχρι σήμερα- με βασικό όχημα την ελληνική γη και τα ελληνικά προϊόντα», δήλωσε η κα Ζαχαράκη. Οι προδιαγραφές για τα Σήματα Επισκέψιμου Ζυθοποιείου και Τυροκομείου θα δημοσιευθούν σε ΚΥΑ εντός των επόμενων εβδομάδων, μετά τη δημόσια διαβούλευση στην οποία τέθηκαν το καλοκαίρι.

Στην τροπολογία προβλέπονται επίσης και το σήμα προσβάσιμου τουριστικού προορισμού, το σήμα προσβάσιμης τουριστικής επιχείρησης και το σήμα τουριστικού καταλύματος φιλικού προς ζώα.

Οι Γερμανοί θέλουν διακοπές και το επόμενο καλοκαίρι, αλλά…

Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι Γερμανοί τουριστικοί πράκτορες σχετικά με την εξέλιξη της επόμενης τουριστικής σεζόν λόγω του δύσκολου χειμώνα που ξεκινά. Ο πληθωρισμός και οι τιμές της ενέργειας που έχουν εκτοξευτεί είναι δηλητήριο για την εθνική οικονομία και για εμάς ως τουριστική βιομηχανία», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων- DRV, Norbert Fiebig, στο συνέδριό τους στο Βερολίνο. Η λύση που πρότεινε είναι η λήψη μέτρων για την αναζωογόνηση της καταναλωτικής ζήτησης, καθώς «η διάθεση για ταξίδια υπάρχει αλλά η πολιτική δεν θα πρέπει να καταπνίγει τη ζήτηση», όπως είπε.

Παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι, μετά από μια πολύ καλή φετινή χρονιά, οι Γερμανοί εξακολουθούν να έχουν ψηλά στις προθέσεις τους τις διακοπές και για την επόμενη χρονιά.

Μάλιστα η Ελλάδα και η Τουρκία ήταν οι χώρες που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε ό,τι αφορά τις επισκέψεις Γερμανών τουριστών, σε σύγκριση με το 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η DRV, για ολόκληρο το καλοκαίρι του 2022, φαίνεται ότι οι Γερμανοί ξόδεψαν περισσότερα στις διακοπές τους. Οι δαπάνες ανά άτομο και διανυκτέρευση έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 15%. Η ανατολική Μεσόγειος κατέγραψε τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις πωλήσεις με την Τουρκία στο +33% και την Ελλάδα στο +22%.

Συνεχίζεται η ζήτηση και για το φθινόπωρο
Για την περίοδο των φθινοπωρινών διακοπών, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της καλοκαιρινής περιόδου για τον ταξιδιωτικό κλάδο, οι Γερμανοί πράκτορες είπαν ότι υπάρχει συνεχής υψηλή ζήτηση για ταξίδια.

Παραμένει επίσης η τάση για κρατήσεις με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Τον Αύγουστο και τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, για παράδειγμα, οι μισές από τις πωλήσεις αφορούσαν ταξίδια για τις φθινοπωρινές εβδομάδες.

Ιδιαίτερα δημοφιλείς ταξιδιωτικοί προορισμοί είναι η Ισπανία στην πρώτη θέση με τις Κανάριες και Βαλεαρίδες Νήσους, ακολουθούμενες από την Τουρκία και την Ελλάδα καθώς και την Αίγυπτο.

Λίγο αργότερα, και πιο συγκεκριμένα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, κάθε 5η κράτηση αφορούσε το καλοκαίρι του 2023.

«Είναι δύσκολο να γίνει μια αξιόπιστη πρόβλεψη για το επόμενο έτος αυτή τη στιγμή», επεσήμανε ο πρόεδρος της DRV καθώς, όπως ανέφερε, «τα πακέτα διακοπών με ευέλικτες επιλογές ακύρωσης είναι πολύ δημοφιλή.