Μειωμένες πληρότητες αλλά αυξημένες τιμές στα ξενοδοχεία της Λάμψα το εξάμηνο

Με μειωμένες πληρότητες έναντι του 2019 αλλά βελτιωμένες σε σύγκριση με το 2021 κινήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 τα ξενοδοχεία του Ομίλου Λάμψα, σύμφωνα με την έκθεση για τα οικονομικά αποτελέσματα του φετινού πρώτου τριμήνου. Ωστόσο η μέση τιμή δωματίου κινήθηκε σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα από αυτά του 2019, τόσο για τα τρία ξενοδοχεία στην Ελλάδα (Μεγάλη Βρετανία, King George και Sheraton Rhodes) όσο και για τα δύο στη Σερβία (Hyatt Belgrade και Excelsior). Σε ό,τι αφορά το Athens Capital, που άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 2020, η μέση τιμή δωματίου κινήθηκε επίσης ανοδικά το φετινό εξάμηνο (223,74 ευρώ) έναντι του περυσινού εξαμήνου (162,45 ευρώ).

Συγκεκριμένα, το φετινό εξάμηνο, στο Μεγάλη Βρετανία η πληρότητα έφτασε στο 54,55% (έναντι 67,55% το αντίστοιχο διάστημα του 2019), με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 420,08 ευρώ (έναντι 318,87). Στο King George η πληρότητα έφτασε το 54,53% (έναντι 64,38%) και η μέση τιμή τα 369,67 ευρώ (έναντι 301,79). Στο Sheraton Rhodes η πληρότητα έφτασε πολύ πιο κοντά στα επίπεδα του 2019, 63,38% σε σχέση με το 66,45% του συγκρινόμενου διαστήματος προ πανδημίας. Η μέση τιμή δωματίου φέτος κινήθηκε στα 104,14 ευρώ (έναντι 96,25 ευρώ). Να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο ολοκληρώθηκε η πώληση του Sheraton Rhodes στον ισπανικό όμιλο Azora Group.

Η πιο αργή ανάκαμψη των αστικών προορισμών καταγράφηκε και στα ξενοδοχεία της Σερβίας. Το Hyatt Belgrade είχε πληρότητες 51,3% έναντι 59,9% το 2019, με μέση τιμή δωματίου τα 116 ευρώ (έναντι 98,6 το 2019). Από την άλλη, στο πιο οικονομικό Mercure Excelsior η πληρότητα φέτος ανέβηκε στο 58,53% (έναντι 60,85% το 2019), με τη μέση τιμή δωματίου να φτάνει στα 62,3 ευρώ έναντι 60,13 το 2019.

Συνολικά ο Όμιλος βελτίωσε τα έσοδά του από πριν την πανδημία. «Παρόλα αυτά, σημαντικοί παράγοντες του μείγματος πωλήσεων, όπως ο συνεδριακός τουρισμός έχει πληγεί σημαντικά λόγω και των απαγορεύσεων μεγάλων συναθροίσεων, τα επαγγελματικά ταξίδια έχουν υποκατασταθεί σχεδόν πλήρως από διαδικτυακή επικοινωνία καθώς και οι κρουαζιέρες που επίσης τροφοδοτούσαν τα ξενοδοχεία έχουν μόλις φέτος αρχίσει να επανακάμπτουν σταδιακά. Οι παραπάνω απώλειες, εξισορροπήθηκαν όμως από τη μεγάλη αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό αναψυχής», αναφέρεται στην έκθεση.

Ενέργεια και προσωπικό, τα σημαντικότερα προβλήματα
«Οι προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του έτους είναι εξίσου θετικές και αναμένεται η χρήση να κλείσει με εντυπωσιακή αύξηση των εσόδων», αναφέρεται στην έκθεση, σημειώνοντας όμως ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης είναι σημαντικές και αναμένεται να παρουσιάσουν επιδείνωση στο Β’ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης.

Η αύξηση του κόστους ενέργειας της εταιρείας ήταν € 1 εκ. ή 159% σε σχέση με το 2021 ενώ η αύξηση της τιμής των καυσίμων επηρέασε τις τιμές σε μία σειρά προϊόντων (τρόφιμα, ποτά, αναλώσιμα, υλικά κ.λπ.) καθώς και τα μεταφορικά έξοδα.

Τέλος, παρατηρείται αδυναμία εξεύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού και αύξηση των εξόδων μισθοδοσίας.

Στην οικογένεια Λασκαρίδη το ΕΛΑΤΟΣ Resort

Μία ακόμη ξενοδοχειακή μονάδα προστέθηκε στην αλυσίδα ξενοδοχείων που ελέγχει η οικογένεια Αθανάσιου Λασκαρίδη, μέσω της εισηγμένης “Λάμψα” και άλλων εταιρειών.

Εταιρεία του ομίλου εξαγόρασε το ξενοδοχείο Elatos Resort & Health Club που βρίσκεται κοντά στην Αράχωβα. Σύμφωνα με πληροφορίες το τίμημα ήταν αρκετά χαμηλότερο από το ποσόν που ζητούσαν αρχικά οι πωλητές και οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν πολλούς μήνες.

Το Elatos ανήκε στη ναυτιλιακή εταιρεία Ελετσον των εφοπλιστών Κέρτσικοφ, Χατζηελευθεριάδη και Καρασταμάτη, οι οποίοι το είχαν βγάλει στην αγορά για πώληση από τον Μάρτιο 2021. Το συγκρότημα διέκοψε τη λειτουργία του τον περασμένο Μάρτιο και θα επαναλειτουργήσει μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης.

Το Elatos βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Παρνασσού, σε μικρή απόσταση από τις πίστες του χιονοδρομικού κέντρου. Αποτελείται από ένα κεντρικό κτίριο και 45 ξύλινα bungalows-σαλέ, που εκτείνονται σε έκταση 80 στρεμμάτων.

Όλα τα σαλέ περιλαμβάνουν καθιστικό με τζάκι, τραπεζαρία, μικρή κουζίνα, μπάνιο και ιδιωτική βεράντα με θέα στο βουνό.

Στην Ελλάδα μετέφερε την έδρα της η Grivalia Hospitality

Δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα του τουρισμού, η Grivalia Hospitality μετέφερε την έδρα της από το Λουξεμβούργο στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πως αποτελεί την πρώτη μεταφορά έδρας που ολοκληρώνεται από το εξωτερικό προς την Ελλάδα, με όλες τις απαραίτητες διαδικασίες να υλοποιούνται με επιτυχία εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί. Πρόκειται για μία απόφαση απόλυτα σύμφωνη με τη συνολική στρατηγική της εταιρείας για στόχευση αποκλειστικά στην ανάπτυξη της αγοράς πολυτελών ξενοδοχείων και resorts στην Ελλάδα.

Ο κ. Γιώργος Χρυσικός, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Grivalia Hospitality δήλωσε: «Ήταν μία στρατηγική απόφαση την οποία προετοιμάζαμε μεθοδικά εδώ και 2 χρόνια, καθώς αναγνωρίζουμε τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης που παρουσιάζει η χώρα μας σε όλους τους τομείς και ιδίως στον κλάδο του υπερπολυτελούς τουρισμού. Το γεγονός ότι είναι η πρώτη μεταφορά έδρας που ολοκληρώνεται με επιτυχία από το εξωτερικό προς την χώρα μας, μας κάνει να νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά και περηφάνια. Ως Grivalia Hospitality θέλουμε να αποτελούμε παράγοντα ανάπτυξης για την Ελλάδα, στηρίζοντας έμπρακτα την οικονομία και την τοπική κοινωνία μέσα από τα επενδυτικά μας έργα».

Υπενθυμίζεται ότι η Grivalia Hospitality ιδρύθηκε το 2015 και στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχουν η Fairfax, η Eurolife, η Eurοbank και η Grivalia Management.

Σήμερα το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας (Amanzoe, One&Only Aesthesis στα Αστέρια Γλυφάδας, ON Residence, Avantmar στην Πάρο κ.ά.) περιλαμβάνει εμβληματικά έργα υπερπολυτελούς τουρισμού που ξεπερνούν σε αξία τα 510 εκατομμύρια ευρώ και όταν ολοκληρωθούν αυτά που βρίσκονται υπό ανάπτυξη, η αξία αυτή θα ξεπερνάει το 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Τα ρεκόρ στο Νότιο Αιγαίο συνεχίζονται και το φθινόπωρο

Και ο Σεπτέμβριος συνέχισε το σερί των ρεκόρ στις διεθνείς αφίξεις προς τα αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου, καταδεικνύοντας ότι η ζήτηση των προορισμών παραμένει ισχυρή και μετά την καλοκαιρινή περίοδο. Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, το Νότιο Αιγαίο έχει σπάσει το ρεκόρ του 2019 σε διεθνείς αφίξεις κατά 14% μ.ο.

Στα τέσσερα διεθνή αεροδρόμια της Fraport στο Νότιο Αιγαίο έφτασαν 850.000 διεθνείς επιβάτες, αριθμός αυξημένος κατά 14% σε σχέση με το 2019. Από αυτές, οι μισές αφίξεις είχαν προορισμό τη Ρόδο (περί τις 410.000) και 205.000 την Κω, ενώ στη Σαντορίνη προσγειώθηκαν 130.000 επιβάτες και στη Μύκονο 86.500.

Περισσότερες από 31.000 πτήσεις που μετέφεραν 4,8εκ. επιβάτες είναι ο απολογισμός της συνολικής τουριστικής περιόδου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου για τα πέντε διεθνή αεροδρόμια του Ν. Αιγαίου. Αν σε αυτά τα νούμερα προστεθούν και επιβάτες από το εξωτερικό που φθάνουν σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα μέσω του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΙΑ που υπάρχουν διαθέσιμα για το διάστημα μέχρι 31 Αυγούστου, οι διεθνείς επισκέπτες έσπασαν το φράγμα των 5,4 εκ., ενώ υπολείπεται ένας τουλάχιστον ακόμα μήνας πριν την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου.

Σημειώνεται επίσης ότι στον αριθμό αυτό δεν συνυπολογίζονται οι επιβάτες του ακτοπλοϊκού δικτύου με προορισμό τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.
Βρετανοί, Γερμανοί, Ιταλοί και Γάλλοι ήταν οι συχνότεροι επιβάτες των απευθείας πτήσεων στα νησιά.

Συνεργασία σε οινικές διαδρομές

Συμφωνία συνεργασίας σε θέματα οινικών ανταλλαγών, αλλά και σχεδίων που θα αναπτύξουν τις πολιτιστικές και λοιπές τουριστικές ροές από την Αλσατία προς την Ανατολική Χαλκιδική και το αντίστροφο ενέκριναν στην πόλη Riquewihr της Γαλλίας (4.10.22) ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Χαλκιδικής Στέλιος Βαλιάνος και ο Γάλλος ομόλογός του Daniel Klack.

Η συμφωνία προβλέπει σειρά τουριστικών συνεργιών μεταξύ των δύο περιοχών και συμπληρώνει το σχεδιασμό του Δήμου Αριστοτέλη, ο οποίος προσεγγίζει επί μέρους γαλλικές επικράτειες, με άξονες συνεργασίας την οινο-γαστρονομία και τα ιστορικο-πολιτιστικά αφηγήματα.

Παράλληλα, το ελληνικό επιτελείο παρουσίασε τον προορισμό σε Γάλλους τουριστικούς πράκτορες, οι οποίοι ειδικεύονται στον οινικό και θεματικό τουρισμό.

Οι Αλσατοί αντέδρασαν ευχάριστα στην προωθητική πρωτοβουλία, εστιάζοντας στη μοναδικότητα του αθωνικού οινικού προϊόντος, όπως αυτό καταγράφεται στην ηλεκτρονική μπροσούρα του Δήμου Αριστοτέλη με τίτλο Wine: Life is a celebration.

Επιπρόσθετα, η αποστολή του Δήμου Αριστοτέλη πραγματοποίησε εκπαιδευτική περιήγηση, ακολουθώντας τους περίφημους αλσατικούς «δρόμους του κρασιού», που αποτελούν ανεπανάληπτη «διαδρομή αισθήσεων» και προσφέρουν στους οινοταξιδευτές μοναδικές γευσιγνωστικές εμπειρίες.

Στο τέλος Απριλίου του 2023, Γάλλοι αυτοδιοικητικοί, τουριστικοί πράκτορες και δημοσιογράφοι αναμένεται να πραγματοποιήσουν επίσκεψη στην Ανατολική Χαλκιδική, όπου θα ακολουθήσουν τμήματα της τοπικής οινικής περιήγησης και θα ξεναγηθούν στα αθωνικά και προαθωνικά αμπελοτόπια, καταλήγοντας στην οινικά δικτυωμένη με το Δήμο Αριστοτέλη Δράμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη ομάδα Αλσατών οινοταξιδευτών αναμένεται να καταφθάσει στην Ανατολική Χαλκιδική την επόμενη Άνοιξη, ακολουθώντας πρόταση διακοπών του Yalos Tours, που ειδικεύεται στην εισροή Γάλλων επισκεπτών στην Ελλάδα.

Στην Touchpoint Strategies η επικοινωνία της Καλλιμάνης/Dardanel Greece

Την Touchpoint Strategies επέλεξε η Καλλιμάνης/Dardanel Greece, για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών στρατηγικής, επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων.

Συγκεκριμένα, η Touchpoint Strategies έχει αναλάβει την υλοποίηση του συνολικού προγράμματος επικοινωνίας της Καλλιμάνης /Dardanel Greece που περιλαμβάνει την εκπόνηση της στρατηγικής, τον σχεδιασμό της επικοινωνίας, τη διαμόρφωση εταιρικού προφίλ, τις υπηρεσίες δημοσιότητας και τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

Η Καλλιμάνης /Dardanel Greece, στοχεύει στην κορυφή της κατηγορίας των κατεψυγμένων ψαριών και θαλασσινών, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αξιοποιώντας πλήρως τις υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής της εταιρείας στο Αίγιο.

Η Καλλιμάνης και η Dardanel Greece, ως οικογενειακές επιχειρήσεις με αθροιστική εμπειρία και τεχνογνωσία 100 και πλέον ετών στην κατηγορία, σκοπεύουν να φέρουν την υψηλή ποιότητα των προϊόντων τους και το πάθος τους για τη θάλασσα, στο τραπέζι των καταναλωτών κάθε μέρα!

Eleven Madison στη Ν. Υόρκη: Το πρώτο vegan εστιατόριο τριών αστέρων

Μετά τα τρία αστέρια Michelin το 2011 και τον τίτλο του καλύτερους εστιατορίου στον κόσμο έξι χρόνια αργότερα, ο Daniel Humm, Executive chef του Eleven Madison Park της Νέας Υόρκης, πέτυχε ένα ακόμα ορόσημο.

Αναδιαμορφώνοντας την κουζίνα του εξ ολοκλήρου σε plant-based μετά την πανδημία, έγινε το πρώτο vegan εστιατόριο που έλαβε τρία αστέρια Michelin. «Μετά την πανδημία, δεν ήθελα να ανοίξω το ίδιο εστιατόριο», είπε ο Humm στους FT σε συνέντευξή του.

«Αν μπορούμε να δείξουμε τις δυνατότητες κατανάλωσης τροφών φυτικής προέλευσης σε αυτό το περιβάλλον, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει πολλές πόρτες» για να ακολουθήσουν και άλλοι. Το πλήρες μενού 11 πιάτων στο Eleven Madison τον Οκτώβριο κοστίζει 365 δολ. και περιλαμβάνει ζυμαρικά σελτούλα στον ατμό με σαλάτα και αβοκάντο, ζωμό ντομάτας με τόφου και λεμόνι βερμπένα, καλαμπόκι με ρύζι και μανιτάρια chanterelle και ψητή κολοκύθα με πιπέρι poblano και σεϊτάν. Πέρυσι, οι κριτές του οδηγού απένειμαν ένα αστέρι στο ONA, με επικεφαλής την σεφ Claire Vallée, καθιστώντας το πρώτο vegan εστιατόριο στη Γαλλία που έλαβε αστέρι. Είναι προσωρινά κλειστό. Ο Gwendal Poullennec, ο διευθυντής των Michelin Guides, δήλωσε στους FT ότι η κατάταξη τριών αστέρων του Eleven Madison θα ενθαρρύνει τους νέους σεφ να «τονίσουν τη σημασία της βιωσιμότητας και να εμπνεύσουν σημαντικές αλλαγές στο γαστρονομικό τοπίο».

Ο Προσβάσιμος Τουρισμός στην πράξη

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, OECON Group και dot2dot ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια ξεχωριστή εκδήλωση με θέμα τον προσβάσιμο τουρισμό και την εμπειρία.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού έργου FAST-Facilitating Accessibility in Support of Tourism της OECON Group, καθώς και το νέο εγχείρημα της dot2dot στον προσβάσιμο τουρισμό εμπειρίας, η Access Simple, καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της οποίας αποτέλεσε η συμμετοχή των μελών της σε εκπαίδευση στο πλαίσιο του έργου.

Η κα Λίνα Τσαλταμπάση, Πρόεδρος της OECON Group, επικεφαλής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος και Πρέσβειρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη, μίλησε για τη δυναμική των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και την αξιοποίηση των πόρων που αυτά παρέχουν για την ανάπτυξη και εξέλιξη νέων επιχειρηματικών ιδεών.

Ο κ. Γιώργος Τσάνης, στέλεχος του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της OECON Group, ανέλυσε τα αποτελέσματα του έργου FAST-Facilitating Accessibility in Support of Tourism, οι πόροι του οποίου αξιοποιήθηκαν πλήρως, ενώ η κα Βασιλική Καρτσιακλή, αρχαιoλόγος, πιστοποιημένη ξεναγός και συνιδρύτρια της dot2dot, παρουσίασε την Access Simple, startup που παρέχει προσβάσιμες τουριστικές υπηρεσίες.

Όπως δήλωσε η κα Καρτσιακλή, «Όραμα της Access Simple είναι να κάνει την Ελλάδα τον απόλυτο ταξιδιωτικό προορισμό για όλους, χωρίς περιορισμούς ή αποκλεισμούς». Παράλληλα διεξήχθη συζήτηση για τη συμπερίληψη στον τουρισμό με ομιλητές ειδικούς από το χώρο της αναπηρίας.

Προβολή της Κρήτης στην Πολωνική και τη Δανέζικη τουριστική αγορά

Πενθήμερο ταξίδι εξοικείωσης πραγματοποίησε στην Κρήτη πενταμελές συνεργείο και δυο δημοφιλείς παρουσιαστές για τα γυρίσματα ταξιδιωτικής τηλεοπτικής εκπομπής που θα προβληθεί το χειμώνα στο TV WP, και στη συνέχεια στο διαδικτυακό του οικοσύστημα.

Στον ίδιο όμιλο ανήκει και η μεγαλύτερη πολωνική διαδικτυακή ταξιδιωτική πλατφόρμα Wakacje. Το ταξίδι σχεδίασε και υλοποίησε η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Γραφείο ΕΟΤ Πολωνίας και την πλατφόρμα Wakacje.

Επίσης τον Σεπτέμβριο η Περιφέρεια Κρήτης παρείχε διευκολύνσεις στην απεσταλμένη της μεγαλύτερης δανέζικης εφημερίδας POLITKEN, η οποία επισκέφθηκε όλο το νησί προκειμένου να επικαιροποιήσει τον ταξιδιωτικό οδηγό «Turen gar til Kreta». που θα κυκλοφορήσει το 2023 σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή.