Ο ιατρικός τουρισμός είναι μια αγορά που συζητείται εδώ και χρόνια στην Ελλάδα. Πέρα από κάποιες μεμονωμένες κινήσεις που έχουν κάνει ιδιωτικά θεραπευτικά κέντρα και κλινικές, επί της ουσίας η χώρα μας δεν έχει προχωρήσει σε κάποια οργανωμένη και συστηματική δράση για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού και την προσέλκυση ταξιδιωτών υγείας.
Η παγκόσμια αγορά ιατρικού Τουρισμού αποτιμάται σε 8,7 δις δολάρια το 2022 και 57,6 δισ. δολάρια έως το 2032, σύμφωνα με το Future Market Insights (FMI). Όπως αναφέρει η μελέτη, «η αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος και η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με τη φυσική κατάσταση και την ευεξία ενισχύουν τη ζήτηση για εξερχόμενο ιατρικό τουρισμό σε όλο τον κόσμο. Ο εξερχόμενος ιατρικός τουρισμός γίνεται κυρίως για καλλυντικές θεραπείες, οδοντιατρικές, απώλεια βάρους και κρίσιμες θεραπείες για ασθένειες όπως ο καρκίνος και άλλες παθήσεις που σχετίζονται με την καρδιά».
Μεταξύ αυτών των κατηγοριών, η αισθητική χειρουργική, οι θεραπείες γονιμότητας και η οδοντιατρική περίθαλψη είναι οι πιο περιζήτητοι λόγοι εξερχόμενου ιατρικού τουρισμού.
Η μελέτη αναφέρει επίσης ότι οι Βρετανοί ταξιδεύουν για λόγους υγείας επειδή θέλουν να αποφύγουν τη μεγάλη αναμονή για θεραπεία στη χώρα τους ενώ για τους ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ ο κύριος λόγος είναι οι χαμηλότερες τιμές στο εξωτερικό.
Τα χαρακτηριστικά των ταξιδιωτών υγείας
Οι πλειοψηφία των ταξιδιωτών υγείας είναι μεμονωμένοι, αξιοποιώντας την τεχνολογία και τις online πλατφόρμες. Άλλωστε η μεγάλη ποικιλία επιλογών και η απρόσκοπτη εμπειρία κράτησης καθιστούν την online κράτηση το προτιμώμενο κανάλι.
Η ηλικιακή ομάδα μεταξύ 46 και 55 ετών είναι πιθανότερο να αναζητήσει θεραπείες για διαταραχές των αρθρώσεων.
Ο τουρισμός υγείας όμως, περιλαμβάνει και το κομμάτι του wellness, το οποίο προβλέπεται ότι θα αυξηθεί ιδιαίτερα. Μετά την πανδημία, που έγινε παγκοσμίως αισθητή η ανάγκη για καλή φυσική και πνευματική κατάσταση, το wellness αποτελεί ζητούμενο για τον μέσο ταξιδιώτη.
Οι ελληνικές πρωτοβουλίες
Την περασμένη Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, ο Δρ. Κωνσταντίνος Μαρινάκος, Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που συμμετείχε -μεταξύ άλλων- στο Forum Υγείας του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, ανέλυσε τις τάσεις και προοπτικές ανάπτυξης τουρισμού υγείας στις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος. Κάλεσε τις δύο Περιφέρειες να εντάξουν στη μελλοντική περιφερειακή τους στρατηγική την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας.
Κινήσεις για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού έχει κάνει και ο Περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος της ΕΛΙΤΟΥΡ – Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος τον Ιούλιο υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, με στόχο τη δημιουργία πακέτων για Τουρίστες Υγείας και την ανάδειξη της υπεροχής της Ελλάδας στις υπηρεσίες Τουρισμού Υγείας, Θερμαλισμού και Ευεξίας.