Εκτόξευση του τουρισμού υγείας ως το 2032

Ο ιατρικός τουρισμός είναι μια αγορά που συζητείται εδώ και χρόνια στην Ελλάδα. Πέρα από κάποιες μεμονωμένες κινήσεις που έχουν κάνει ιδιωτικά θεραπευτικά κέντρα και κλινικές, επί της ουσίας η χώρα μας δεν έχει προχωρήσει σε κάποια οργανωμένη και συστηματική δράση για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού και την προσέλκυση ταξιδιωτών υγείας.

Η παγκόσμια αγορά ιατρικού Τουρισμού αποτιμάται σε 8,7 δις δολάρια το 2022 και 57,6 δισ. δολάρια έως το 2032, σύμφωνα με το Future Market Insights (FMI). Όπως αναφέρει η μελέτη, «η αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος και η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με τη φυσική κατάσταση και την ευεξία ενισχύουν τη ζήτηση για εξερχόμενο ιατρικό τουρισμό σε όλο τον κόσμο. Ο εξερχόμενος ιατρικός τουρισμός γίνεται κυρίως για καλλυντικές θεραπείες, οδοντιατρικές, απώλεια βάρους και κρίσιμες θεραπείες για ασθένειες όπως ο καρκίνος και άλλες παθήσεις που σχετίζονται με την καρδιά».

Μεταξύ αυτών των κατηγοριών, η αισθητική χειρουργική, οι θεραπείες γονιμότητας και η οδοντιατρική περίθαλψη είναι οι πιο περιζήτητοι λόγοι εξερχόμενου ιατρικού τουρισμού.

Η μελέτη αναφέρει επίσης ότι οι Βρετανοί ταξιδεύουν για λόγους υγείας επειδή θέλουν να αποφύγουν τη μεγάλη αναμονή για θεραπεία στη χώρα τους ενώ για τους ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ ο κύριος λόγος είναι οι χαμηλότερες τιμές στο εξωτερικό.

Τα χαρακτηριστικά των ταξιδιωτών υγείας
Οι πλειοψηφία των ταξιδιωτών υγείας είναι μεμονωμένοι, αξιοποιώντας την τεχνολογία και τις online πλατφόρμες. Άλλωστε η μεγάλη ποικιλία επιλογών και η απρόσκοπτη εμπειρία κράτησης καθιστούν την online κράτηση το προτιμώμενο κανάλι.

Η ηλικιακή ομάδα μεταξύ 46 και 55 ετών είναι πιθανότερο να αναζητήσει θεραπείες για διαταραχές των αρθρώσεων.

Ο τουρισμός υγείας όμως, περιλαμβάνει και το κομμάτι του wellness, το οποίο προβλέπεται ότι θα αυξηθεί ιδιαίτερα. Μετά την πανδημία, που έγινε παγκοσμίως αισθητή η ανάγκη για καλή φυσική και πνευματική κατάσταση, το wellness αποτελεί ζητούμενο για τον μέσο ταξιδιώτη.

Οι ελληνικές πρωτοβουλίες
Την περασμένη Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, ο Δρ. Κωνσταντίνος Μαρινάκος, Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που συμμετείχε -μεταξύ άλλων- στο Forum Υγείας του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, ανέλυσε τις τάσεις και προοπτικές ανάπτυξης τουρισμού υγείας στις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος. Κάλεσε τις δύο Περιφέρειες να εντάξουν στη μελλοντική περιφερειακή τους στρατηγική την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας.

Κινήσεις για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού έχει κάνει και ο Περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος της ΕΛΙΤΟΥΡ – Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος τον Ιούλιο υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, με στόχο τη δημιουργία πακέτων για Τουρίστες Υγείας και την ανάδειξη της υπεροχής της Ελλάδας στις υπηρεσίες Τουρισμού Υγείας, Θερμαλισμού και Ευεξίας.

Υψηλές επιδόσεις στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» τον Σεπτέμβριο

Υψηλές επιδόσεις σημείωσε τον Σεπτέμβριο το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με την επιβατική κίνηση «επιστρέφει» σταδιακά στα μεγέθη του 2019.

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας, τον Σεπτέμβριο του 2022, ανήλθε σε 2,58 εκατομμύρια επιβάτες, μειωμένη κατά 3,9% σε σχέση με την κίνηση του 2019.

Η επιβατική κίνηση εσωτερικού έφτασε και ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019 κατά 1,5%, ενώ η διεθνής επιβατική κίνηση εμφάνισε μονοψήφια μείωση 6,3%. Συνολικά, κατά τους εννέα πρώτους μήνες του 2022, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου άγγιξε τα 17,3 εκατ. και παρέμεινε μειωμένη κατά 13,6% σε σύγκριση με το 2019.

Οι επιβάτες εσωτερικού παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα του 2019 κατά 7,4%, ενώ οι διεθνείς επιβάτες κατά 16,3%, αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των πτήσεων για το 9μηνο του 2022 ανήλθε σε 164.828, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 6,9% σε σχέση με το 2019.

Οι πτήσεις εσωτερικού οριακά ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019 (+1,2%), ενώ αντίστοιχα οι διεθνείς πτήσεις παρέμειναν μειωμένες κατά 12,9%.

Συμφωνία για το όνομα του νέου Esperia Palace στη Σταδίου

Προχωρούν οι εργασίες για την ολοκλήρωσης της ανακαίνισης του ιστορικού Esperia Palace στην οδό Σταδίου από τον όμιλο Fattal Hotels, ανάδοχο του διαγωνισμού που πραγματοποίησε ο ΕΦΚΑ, ως ιδιοκτήτης του κτιρίου, το 2019. Όπως έχει ανακοινωθεί, οι εργασίες αποκατάστασης του ξενοδοχείου θα έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022.

Στο μεταξύ, ο ξενοδοχειακός όμιλος ήρθε τελικά σε συμφωνία με τον ΕΦΚΑ σε ό,τι αφορά το όνομα του ξενοδοχείου. Η Fattal είχε προτείνει στον ΕΦΚΑ το όνομα NYX Athens, μια και το νέο ξενοδοχείο πρόκειται να ενταχθεί στο brand NYX Hotels.

Ωστόσο, το Σεπτέμβριο του 2022, όταν ζητήθηκε η έγκριση του ΕΦΚΑ (από τον οποίο έχει μισθώσει το κτίριο με συγκεκριμένες προϋποθέσεις) για το όνομα, δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση για μετονομασία σε NYX Athens.

Τελικά, με νεότερη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ, έγινε αποδεκτή η πρόταση για το όνομα “ΝΥΧ Esperia Palace Hotel Athens” προκειμένου να κατατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου για να ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης των αδειών λειτουργίας του ξενοδοχείου.

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της HR Automoveis από την Autohellas

Την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 90% της πορτογαλικής εταιρείας «HR Aluguer de Automóveis S.A.» ανακοίνωσε η Autohellas. Η HR Automóveis αποτελεί (από το 1998) τον δικαιοδόχο (franchisee) της Hertz International στην Πορτογαλία και διαθέτει έναν στόλο 6.000 αυτοκινήτων.

Επιπλέον, η εταιρεία κατέχει το σήμα δικαιόχρησης της Hertz για τις Αζόρες και την Ανγκόλα μέσω διακαιοδόχων (sub-franchisees) εισπράττοντας καθαρό έσοδο από δικαιώματα χρήσης (royalties). Η HR Automóveis Πορτογαλίας απασχολεί 270 άτομα προσωπικό, ενώ ο κύκλος εργασιών για το 2022, εκτιμάται να κυμανθεί μεταξύ 75εκ.-80εκ. ευρώ. Το τίμημα εξαγοράς του 90% ήταν 31.5εκ. ευρώ, ενώ υπό προϋποθέσεις κερδοφορίας για την περίοδο 2022-24 μπορεί να αυξηθεί συνολικά κατά 7.5εκ. ευρώ επιπλέον.

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς καθιστά την HR Automóveis Πορτογαλίας τη μεγαλύτερη θυγατρική της Autohellas στο εξωτερικό. Η προσθήκη της διπλασιάζει τον κύκλο εργασιών του Ομίλου στο εξωτερικό από ενοικίαση αυτοκινήτων συγκριτικά με το σύνολο της δραστηριότητας σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο, Σερβία, Μαυροβουνίου και Κροατία.

Συνεργασία Air France-KLM με Aspida Travel για τα βιοκαύσιμα

Μια ακόμα συμφωνία για συμμετοχή στο Εταιρικό Πρόγραμμα Corporate SAF (Sustainable Aviation Fuel) του ομίλου της Air France-KLM υπεγράφη στην Αθήνα, αυξάνοντας τον παγκόσμιο αριθμό συμβολαίων.

Με τη συμφωνία αυτή το τουριστικό γραφείο Aspida Travel αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στη μείωση εκπομπών CO₂, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες και δράσεις του ομίλου και συμβάλλοντας στην οικολογική μετάβαση των αερομεταφορών διεθνώς.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα για την υπογραφή της συμφωνίας αυτής, ο περιφερειακός διευθυντής του ομίλου της Air France-KLM κ. Γιάννης Πανταζόπουλος δήλωσε: «Η Air France και η KLM εργάζονται εδώ και πολλά χρόνια με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος. Μια από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες όμως που έχουμε αναλάβει είναι η προσπάθεια ευαισθητοποίησης του ίδιου του κλάδου, παρακινώντας τόσο τις άλλες αεροπορικές εταιρείες όσο και τα τουριστικά γραφεία και τους εταιρικούς πελάτες που ελέγχουν ένα μεγάλο αριθμό αεροπορικών μετακινήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Phil Kafarakis, IFMA: Οι προοπτικές της ελληνικής διατροφής στις ΗΠΑ

Πώς θα περιγράφατε τη ζήτηση για ελληνικά προϊόντα διατροφής στην αγορά των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια;

Ph. K.: Τα ελληνικά προϊόντα γνωρίζουν επιτυχία στις ΗΠΑ δεδομένης της αυξημένης διάδοσης της μεσογειακής διατροφής, την οποία οι καταναλωτές ενσωματώνουν στην καθημερινότητα και στον τρόπο ζωής τους. Η πρόκληση για τα ελληνικά προϊόντα συνεχίζει να είναι η αδυναμία τους να έχουν πρόσβαση στα κύρια κανάλια διανομής, ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν κατάλληλα στα ράφια των παραδοσιακών σουπερμάρκετ και στα μενού των μεγάλων αλυσίδων εστιατορίων. Το χάος του COVID που συνεχίζει να αναστατώνει τις αλυσίδες εφοδιασμού σε όλο τον κόσμο είναι ένα ακόμη σημαντικό εμπόδιο που πλήττει πλέον τους Έλληνες παραγωγούς τροφίμων. Τα στοιχεία των ελληνικών εξαγωγών δείχνουν πόσο γρήγορες και αυξανόμενες ήταν οι εξαγωγές. Ο όγκος θα συνεχίσει να είναι δύσκολο να ικανοποιηθεί καθώς τα ελληνικά προϊόντα επεκτείνουν τα κανάλια διανομής τους στις ΗΠΑ. Η στόχευση σε μεγάλα σουπερμάρκετ και η ένταξη των προϊόντων σε μεγάλες αλυσίδες εστιατορίων είναι μια πολύ μεγάλη και σημαντική πρόκληση για τις ελληνικές εταιρείες τροφίμων, σε αντίθεση με την περίπτωση των Ιταλών, Ισπανών και Γάλλων παραγωγών τροφίμων.

Ποιες σύγχρονες διατροφικές -αλλά και κοινωνικές- τάσεις επηρεάζουν θετικά την προτίμηση στα ελληνικά προϊόντα;

Ph. K.: Και πάλι, η αποδοχή και η κατα­νόηση της μεσογειακής διατροφής, και συγκεκριμένα της ποικιλίας υγιεινών και φυσικών προϊόντων που την χαρακτηρίζει, οδηγούν στη δοκιμή αυθεντικών ελληνικών, και γενικότερα μεσογειακών, προϊόντων.

Ποιες συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών ασχολούνται περισσότερο με τα ελληνικά τρόφιμα;

Ph. K.: Πέρα από την κατηγορία των καταναλωτών που έχουν εκτεθεί σε αυτά τα προϊόντα κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους, το πιο ενδιαφέρον κοινό είναι η μεγάλη κατηγορία των millennials που απολαμβάνει πλέον υψηλότερο εισόδημα και είναι αφοσιωμένο σε έναν πιο πειθαρχημένο τρόπο ζωής, με κεντρικό του στοιχεί τη σωστή διατροφή. Η ρουτίνα υγείας και ευεξίας έχει σημαντική θέση στην καθημερινότητά τους. Αυτή η ομάδα ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για τις ετικέτες των συστατικών τις οποίες και διαβάζει αναλυτικά αφού νοιάζεται για την επίδραση των συστατικών στο σώμα και την υγεία τους.

Υπάρχει χώρος για την εισαγωγή νέων και καινοτόμων προϊόντων;

Ph. K.: Ναι, υπάρχει όρεξη για καινοτομία, ωστόσο οι περιορισμοί της εφοδιαστικής αλυσίδας σήμερα δυσχεραίνει την ένταξη τέτοιων προϊόντων. Και πάλι, το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στο σύστημα διανομής και όχι στην εφευρετικότητα των προϊόντων.

Υπάρχουν αμερικανικές εταιρείες τροφίμων που χρησιμοποιούν πρώτες ύλες από την Ελλάδα για να φτιάξουν τα δικά τους προϊόντα διατροφής;

Ph. K.: Υπάρχουν κάποιες που προμη­θεύονται συστατικά και στη συνέχεια πωλούν προϊόντα χρησιμοποιώντας την δική τους ετικέτα ή επωνυμία. Ωστόσο, σε σχέση με το σύνολο της αμερικάνικης αγοράς, αυτή τη στιγμή αποτελούν μια πολύ, πολύ μικρή ομάδα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, πέρα από τα προϊόντα που προέρχονται από ειδικές αγορές τροφίμων και εθνικών αγορών, δεν υπάρχουν πολλά προϊόντα που παρασκευάζονται με ελληνικά συστατικά που δείχνουν ότι είναι «προϊόν της Ελλάδας». Στην περιοχή αυτή εντοπίζονται τεράστιες ευκαιρίες.

Το αυξανόμενο κόστος των τροφίμων επηρεάζει την εισαγωγή ελληνικών προϊόντων;

Ph. K.: Στο τρέχον πληθωριστικό περι­βάλλον, όταν όλα τα προϊόντα διατροφής παρουσιάζουν σημαντικές αυξήσεις τι­μών, το κόστος όλων των εισαγωγών είναι ανάλογο με τον πληθωρισμό των τροφίμων που υπάρχει και προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται. Συνήθως, η πλειονότητα των εισαγόμενων προϊόντων τροφίμων θεωρούνται premium και έχουν πάντα τιμές πάνω από τα παραδοσιακά προϊόντα που μπορεί να είναι συγκρίσιμα.


Ο Phil Kafarakis είναι ένας από τους ομιλητές του διεθνούς συνεδρίου «Cretan Lifestyle: Mediterranean Tradition & Modern Applications» που διοργανώνει το Κέντρο Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία. Το βιωματικό αυτό συνέδριο θα πραγματοποιηθεί 7 με 11 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Cretan Palace Resort στο Ρέθυμνο (https://mediterraneanhealth.org/). Το όραμα του Κέντρου Αριστείας είναι, σύμφωνα με τον ο Δρ. Στέφανο Κάλη, Καθηγητή Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και ιδρυτή του κέντρου, «η προώθηση του υγιεινού τρόπου ζωής, με την κρητική παράδοση σαν πρωτότυπο. Φυσικά, με τις εκδηλώσεις μας θέλουμε να υποστηρίξουμε τα γνήσια ελληνικά προϊόντα και τον τουρισμό στην πατρίδα μας. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν γιατροί, διατροφολόγοι, αλλά και άνθρωποι από τον χώρο της γαστρονομίας και των επιχειρήσεων, καθώς και όσοι θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα την Κρήτη».

Ενίσχυση της τουριστικής ροής από Βέλγιο και Λουξεμβούργο

Σε υψηλότερα επίπεδα από την αντίστοιχη περίοδο 2019, κινήθηκαν οι τουριστικές κρατήσεις από το Βέλγιο την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2022. Η Κρήτη ήρθε στην πρώτη θέση προτίμησης των Βέλγων επισκεπτών, ενώ ακολουθούν η Κως, Ρόδος, Αθήνα, Κέρκυρα και Κυκλάδες.

Η πλειοψηφία των Βέλγων επισκεπτών στη χώρα μας, σε ποσοστό 63% επέλεξε κρατήσεις μέσω τουριστικών πρακτορείων. Ανάλογα ενθαρρυντική ήταν και η κίνηση από το Λουξεμβούργο.
Το Γραφείο Ε.Ο.Τ. Κάτω Χωρών έχει προχωρήσει σε σειρά στοχευμένων δράσεων. Αναλυτικότερα:

  • Στο Βέλγιο σε συνεργασία με τον tour operator Pegase & Exclusive Destinations, ο προορισμός Ελλάδα παρουσιάστηκε σε 140 τουριστικούς πράκτορες στο πλαίσιο Gastronomic Roadshow σε βραβευμένα εστιατόρια Michelin. Οι συμμετέχοντες επί τρεις διαδοχικές ημέρες, 13,14 & 15 Σεπτεμβρίου, σε Γάνδη, Αμβέρσα και Βρυξέλλες απόλαυσαν υψηλή γαστρονομία και ενημερώθηκαν για τις αυθεντικές εμπειρίες θεματικού τουρισμού που προσφέρει η Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ταυτόχρονα με το παραδοσιακό προϊόν «ήλιος και θάλασσα» με οριζόντιο γνώμονα τη βιωσιμότητα.
  • Σε ό,τι αφορά το Λουξεμβούργο, 16 τουριστικοί πράκτορες, εκπρόσωποι των σημαντικότερων πρακτορείων της αγοράς (TGL, Voyages Émile Weber, WeLovetoTravel, Fensch Voyages) και παράγοντες της τουριστικής αγοράς επισκέφτηκαν την Αθήνα, Αθηναϊκή Ριβιέρα, Σούνιο και Ύδρα την περίοδο 23-27 Σεπτεμβρίου. Στόχος του ταξιδιού εξοικείωσης ήταν η προβολή «δυναμικών πακέτων» με συνδυασμούς προορισμών και η ένταξή τους στα πακέτα της αγοράς ως ολοκληρωμένου προορισμού που μπορεί να προσφέρει πολλαπλές επιλογές πέραν του citybreak.

Χίθροου: Τέλος στο πλαφόν επιβατών

Στην άρση των ημερήσιων περιορισμών για τις αναχωρήσεις των επιβατών, αναμένεται να προχωρήσει το αεροδρόμιο Χίθροου στο Λονδίνο, από τις 29 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Χίθροου περιόρισε τον αριθμό των ημερήσιων αναχωρήσεων στους 100.000 επιβάτες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, παρατείνοντας την εφαρμογή του περιορισμού μέχρι την 29η Οκτωβρίου.

Ο περιορισμός αυτός εφαρμόστηκε στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να μειωθούν οι ουρές αναμονής, οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των αποσκευών, αλλά και οι ακυρώσεις πτήσεων. Η εφημερίδα «The Wall Street Journal» ανέφερε ότι το αεροδρόμιο ενημέρωσε τις αεροπορικές εταιρείες ότι θα προχωρήσει σε άρση του περιορισμού αργότερα μέσα στον Οκτώβριο.